- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.11.2015, 16:24)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INCENDIU din Colectiv - Ordinul Arhitecţilor: Această tragedie reprezintă un potenţial de dezastru de dimensiuni nebănuite
Foarte mulţi dintre cei care construiesc fac asta începând cu o mare economie, iar această tragedie reprezintă, de fapt, un potenţial de dezastru care are dimensiuni nebănuite, a declarat preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Şerban Ţigănaş.
Urmărește
3970 afișări
Ordinul Arhitecţilor: Această tragedie reprezintă un potenţial de dezastru de dimensiuni nebănuite (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România a declarat, într-un interviu acordat RFI, că situaţia cluburilor, barurilor sau restaurantelor care nu respectă normele de siguranţă este extrem de gravă şi, probabil, extrem dificil de apreciat.
"Ea nu este nici pe departe un caz izolat, această tragedie reprezentând de fapt un potenţial de dezastru care are dimensiuni nebănuite. Este vorba de o stare a lucrurilor în cultura contruirii şi evident că ne pune pe gânduri şi trebuie intervenit de la nivelul conceptual până la cel operaţional, pe toate planurile", a spus Şerban Ţigănaş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Preşedintele OAR a precizat că în cazul construcţiilor noi există o procedură destul de bine definită de proiectare, autorizare, avizare, recepţie şi utilizare, însă situaţia construcţiilor existente este mai gravă, mai ales dacă ele au fost gândite pentru alte funcţionări şi sunt transformate.
"Situaţia de la clubul care a ars face parte din această categorie, iar aici nu se respectă legea masiv, pentru că de fapt orice schimbare de destinaţie cu aceeaşi funcţiune care se transformă, trebuie să treacă printr-un proces de autorizare de construire şi acest lucru nu se întâmplă masiv", a mai spus Ţigănaş.
Întrebat dacă în amenajarea unui spaţiu ca cel de la clubul Colectiv sunt cooptaţi arhitecţii, preşedintel OAR a precizat că, aşa cum ştie toată lumea, recursul la arhitecţi este foarte slab în România.
"Se ştie că în România improvizaţia este o procedură curentă şi foarte mulţi dintre cei care construiesc fac lucrul acesta începând cu o mare economie, adică nerecurgând la un profesionist pentru a gândi lucrurile corect. Aici suntem într-o situaţie absolut dramatică. Unii dintre noi sunt de vină pentru că acceptă intervenţii neprofunde, parţiale, la limita obţinerii unor documente şi fără să îşi urmărească transpunerea în realitate a proiectărilor pe care le-au făcut. Orice amenajare trebuie să fie realizată de profesionişti calificaţi", a explicat Şerban Ţigănaş.
Potrivit acestuia, atunci când apar probleme după o amenjare făcut cu arhitect, răspunderea revine patronului, dar şi arhitectului.
"Întotdeauna răspunderea este a celui care este proprietar şi iniţiază lucrarea. Evident că şi arhitectul, inginerii, constructorul, toţi sunt responsabili şi, din păcate, sistemul legislativ nu dă o putere suficient de mare celor care au proiectat şi au semnat pe proiectul respectiv, să aibă un drept de veto când lucrarea se dă în folosinţă în cazul în care nu s-a respectat tot ce au prevăzut ei acolo. Şi aici trebuie schimbată legea", a mai spus acesta.
El a mai precizat că arhitectul este cel care trebuie să cunoască ce prevede legislaţia apropo de numărul de căi de acces, dimensiunile ferestrelor şi ale uşilor, dar a subliniat că mai este o problemă şi a verificatorului legal de proiecte care dă a doua semnătură responsabilă care se pune pe proiectele executate legal, iar a treia este a avizatorului din partea ISU.
"Eu cred că este bine să existe această înlănţuire pe elementele sensibile. Dar apăs din nou pe concluzia că între hârtie şi realitate este o diferenţă mult prea mare, iar momentul cel mai important, de la care nu trebuie să existe rabat, este recepţia lucrărilor de construcţii, înainte de a fi date în folosinţă", a mai spus preşedintele OAR.
Acesta a vorbit şi despre situaţia clădirilor cu risc seismic, precizând că este foarte posibil ca şi unele construcţii care nu au primit bulină roşie să fie, de fapt, nesigure.
"Eu cred că nu a existat capacitatea de a acoperi toate construcţiile din categoria respectivă cu expertize. A doua întrebare pe care mi-o pun, văzând această intenţie de a închide spaţiile cu acces pentru public care se află în astfel de construcţii este: de ce sunt ignoraţi locatarii? Sunt clădiri cu multe etaje, multe dintre ele cu apartamente deasupra de care nu se spune nimic. Sunt în pericol doar cei care ar intra într-un teatru, club, magazin, agenţie bacară, iar cei care trăiesc efectiv deasupra nu? Pe mine m-a surprins această abordare. Şi îmi pun întrebarea asupra soluţiilor", a mai spus sursa citată.
Ţigănaş a mai spus că în România există un soi de blocaj la nivel de lege care nu permite ca resurse financiare din bugetul public să fie folosite pentru a salva, consolida şi pune în siguranţă clădiri care se află în proprietate privată.
"Nu există o metodă prin care să se poată interveni, în regim de urgenţă, de interes public, pentru că multe construcţii sunt monumente istorice, clădiri de patrimoniu, indiferent de cine este proprietarul lor, sunt interes public pentru întreaga comunitate, poate întreaga ţară şi unele pentru patrimoniul universal", a explicat el.
OAR a făcut o propunere Parlamentului, dar aceasta a fost respinsă într-o primă instanţă.
"Sperăm că pe fondul absolut dramatic al recentelor evenimente lucrurile să fie regândite. A doua soluţie pe care o sugerez este evident o modificare a legislaţiei generale de autorizare a construcţiilor, în sensul că ar trebui cumva introdusă şi conştientizată această procedură în ideea că orice intervenţie asupra unei construcţii este un act de contruire. El trebuie adus la cunoştiinţa autorităţii care decide care este calea pentru intervenţie. (...) La ora actuală este o singură procedură care îţi cere aceleaşi avize pentru modificarea unei ferestre sau pentru modificarea integrală a unei construcţii complexe. E vorba de o nuanţare care să nu mai creeze acest apetit al celor care au de făcut o lucrare minoră şi care evită legalitatea pentru că birocraţia este chinuitoare" a mai spus preşedintele OAR.
Acesta a precizat că speră ca verificările care se vor face în perioada următoare să aibă un efect suficient de puternic ca să ducă la schimbări care sunt absolut necesare.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele