Incendiu la centrala termică a unei fabrici de cauciucuri dintr-o comună suceveană

Incendiul care a izbucnit, vineri, la o fabrică de reşapat cauciucuri din satul sucevean Slobozia din comuna Grăniceşti a fost provocat de scurgerile de combustibil de la sistemul de alimentare a cazanului centralei termice, iar în timpul acestuia a existat pericolul de explozie în întreaga fabrică.

Urmărește
390 afișări
Imaginea articolului Incendiu la centrala termică a unei fabrici de cauciucuri dintr-o comună suceveană

Incendiu la centrala termică a unei fabrici de cauciucuri dintr-o comună suceveană (Imagine: Florin Buliga/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al ISU Suceava, la sosirea echipajelor de pompieri ardeau clădirea centralei termice, anvelope depozitate în stive lângă hala vulcanizare şi în curtea acesteia şi combustibil lichid deversat din patru rezervoare de alimentare ale centralei termice.

Sursa citată precizează că a existat pericolul de explozie în întreaga fabrică, cu implicaţii asupra vecinătăţilor, din cauza prafului de cauciuc acumulat în secţia de producţie care are interval foarte larg de explozie, precum şi din cauza rezervoarelor de combustibil lichid ale centralei termice.

Totodată, exista pericolul extinderii incendiului la întreaga hală de producţie, care are o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, precum şi la depozitul exterior de anvelope, fapt care ar fi avut repercusiuni grave asupra mediului şi vecinătăţilor din localităţile Slobozia şi Milişăuţi, Gara Milişăuţi, DN 2 (E85).

Incendiul a fost lichidat la ora 12.30, pompierii militari rămânând şi după această oră să supravegheze arealul, pentru prevenirea reaprinderii focarelor.

În incendiu au ars scurgeri de combustibil lichid din rezervoarele centralei termice, pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi şi stive de anvelope, cu o înălţime de aproximativ trei metri, dispuse pe o suprafaţă de aproximativ 900 de metri pătraţi. Totodată, s-au degradat clădirea centralei termice, utilaje şi instalaţii din hala vulcanizare, pereţii halei, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi şi izolaţia clădirii pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi.

Primele cercetări au arătat că focul a izbucnit din cauza sistemului de alimentare a cazanului centralei termice, care prezenta scurgeri de combustibil lichid, se arată în comunicat.

În urma intervenţiei pompierilor incendiul a fost localizat şi lichidat după patru ore şi s-au salvat hala de producţie şi depozitul de cauciucuri.

Echipajul SMURD de la Rădăuţi a acordat asistenţă medicală unui bărbat în vârstă de 42 de ani, care a acuzat o criză de astm bronşic, acesta refuzând însă transportarea la spital.

Pentru stingerea acestui incendiu au intervenit în total 120 de pompieri - grupa operativă a I.S.U. "Bucovina" Suceava, condusă de inspectorul şef, colonelul Ion Burlui, Detaşamentele de pompieri Rădăuţi, Suceava şi Fălticeni, Gărzile de intervenţie Siret, Vicovu de Sus, Solca şi Gura Humorului , împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Grăniceşti, Milişăuţi, Frătăuţii Noi, Arbore, Todireşti şi Volovăţ. La intervenţie au fost aduse 26 de autospeciale.

Pentru asigurarea perimetrului au fost mobilizaţi şi 34 de jandarmi şi 10 poliţişti.

La aceeaşi fabrică de reşapat cauciucuri în 9 iunie 2011 a avut loc o explozie care a provocat moartea a doi muncitori şi rănirea altuia. Deflagraţia s-a produs în momentul în care mai mulţi mecanici încercau să schimbe un rulment de la un motor. Potrivit concluziilor preliminare, explozia s-a produs de la o scânteie care a aprins praful de cauciuc.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, Ionuţ Creţuleac, a declarat, vineri, că se ia în calcul suspendarea activităţii fabricii de reşapare a cauciucurilor din satul sucevean Slobozia, unde în mai puţin de jumătate de an s-au produs două "evenimente periculoase".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici