Incendiu la Moara lui Assan din Capitală. Pompierii au cerut un elicopter

Un incendiu a izbucnit, joi, la acoperişul unui turn al fostei fabrici de ulei din complexul Moara lui Assan din Sectorul 2 al Capitalei, flăcările având o înălţime de trei metri, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Daniel Vasile. Pompierii au cerut intervenţia unui elicopter pentru stingerea incendiului, întrucât flăcările sunt în interiorul clădirii, pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi.

Urmărește
1543 afișări
Imaginea articolului Incendiu la Moara lui Assan din Capitală. Pompierii au cerut un elicopter

Incendiu la fosta fabrică de ulei din complexul Moara lui Assan din Capitală (Imagine: Florin Buliga/Arhiva Mediafax Foto)

"Pentru stingerea incendiului s-a cerut un elicopter de la Inspectoratul de Aviaţie din Ministerul Administraţiei şi Internelor", a spus Daniel Vasile.

El a precizat că este pentru prima dată când ISU solicită intervenţia unui elicopter pentru stingerea unui incendiu în Bucureşti.

Incendiul a izbucnit, joi, la una dintre clădirile din ansamblul Moara lui Assan din sectorul 2 al Capitalei, flăcările având o înălţime de trei metri, a spus Daniel Vasile.

Pompierii intervin cu autospeciale cu apă şi spumă, autoscară, echipaje de descarcerare şi de prim ajutor.

Pompierii încearcă de mai bine de trei ore să stingă flăcările, iar o intervenţie aeriană ar înăbuşi incendiul şi acţiunea lor s-ar putea încheia mai repede.

În mai 2008, Moara lui Assan a mai fost cuprinsă de flăcări. Fosta fabrică de pâine din ansamblul Moara lui Assan a ars în noaptea de 13 spre 14 mai 2008, iar pentru stingerea focului a fost nevoie de intervenţia a 80 de pompieri. Nu au existat victime, iar autorităţile au anunţat că fac investigaţiile pentru a determina cauza incendiului, însă nu s-a comunicat nicio concluzie a acestora.

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) susţinea, prin secretarul general Virgil Niţulescu, că a declanşat propria anchetă în acest caz. "Am trimis la faţa locului o echipă formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, care va evalua situaţia. Din fericire, nu a ars partea cea mai valoroasă a monumentului, dar asta nu este o consolare. Sunt mai multe clădiri în cadrul Morii lui Assan şi a ars o clădire secundară", a spus Niţulescu.

El preciza că situaţia Morii lui Assan este mai complicată din punctul de vedere al proprietăţii. "Noi am făcut sesizări repetate privind starea de decădere a monumentului istoric, am atras atenţia proprietarilor că nu se ocupă temeinic de întreţinerea monumentului, aşa cum prevede Legea monumentelor istorice", explica Virgil Niţulescu.

Niţulescu arăta că, în cazul în care se va dovedi că incendiul izbucnit la Moara lui Assan a fost unul provocat, cel care l-a comis riscă să fie pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani. "Dacă se va dovedi că a fost un incendiu provocat, potrivit Legii monumentelor istorice, aceasta este infracţiune şi se pedepseşte penal, cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru distrugerea unui monument istoric", a mai precizat secretarul general al MCC.

Fabricile Assan s-au dezvoltat între anii 1853 şi 1948, pornind de la o mică instalaţie de prese pentru ulei, mişcate cu forţa oamenilor şi câteva pietre de măcinat grâne, mişcate cu cai. În locul acestora, care au fost demolate, a început, în 1853, construcţia morii acţionate cu motor termic. În 1894 a fost înfiinţată o nouă secţie de lacuri şi culori, iar în anul 1903, când a fost sărbătorită o jumatăte de secol de la înfiinţare, s-au mai adăugat câteva construcţii. În 1903 s-a construit un nou siloz de grâne, care a fost, la acea dată, cea mai înaltă clădire din Bucureşti - 41 metri înălţime - şi care avea o capacitate de 700 de vagoane. După 1903, moara Assan a fost dotată cu energie electrică, având uzină proprie, iar în iunie 1930, a fost transformată în Societate Anonimă pe Acţiuni, sub denumirea "Fabricele Assan", care cuprindeau patru industrii diferite: măcinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri şi culori, săpunuri şi chit. În august 1943, s-au introdus gazele naturale.

Fabricile au fost construite de industriaşul Gheorghe Assan şi conduse întâi de el, şi mai apoi de fii săi, Gheorghe şi Bazil Assan.

Prin naţionalizarea societăţilor private din 1948, Fabricile Assan au fost împărţite în două - Fabrica de morărit şi panificaţie "Grâul" şi Fabrica de ulei SC Solaris S.A.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici