Incendiu reizbucnit la Brazi. Peste 500 de tone de deşeuri au ars. Garda de Mediu spune că nu poate măsura impactul de mediu

  • Singura posibilitate pentru a stinge incendiul de la Brazi este să fie scoase toate deşeurile din interior.
  • Incendiul de acum două săptămâni a fost pus de un fost angajat, care a fost găsit decedat
Urmărește
434 afișări
Imaginea articolului Incendiu reizbucnit la Brazi. Peste 500 de tone de deşeuri au ars. Garda de Mediu spune că nu poate măsura impactul de mediu

Incendiu reizbucnit la Brazi. Peste 500 de tone de deşeuri au ars. Garda de Mediu spune că nu poate măsura impactul de mediu

Incendiul de la fabrica de depozitare şi incinerare a deşeurilor din localitatea Brazi, judeţul Prahova, s-a reaprins.

Nu are proporţiile de acum două săptămâni, dar cei care locuiesc în zonă se tem pentru sănătatea lor, pentru că de deasupra incineratorului fumegă tot timpul.

Şi va mai arde la Brazi, spun specialiştii, până când se va reuşi să se scoată tot ceea ce este în interior.

Incendiul care a izbucnit la incineratorul de deşeuri de la Brazi a fost stins după 72 de ore, dar echipe de pompieri au rămas în zonă o săptămână, de teamă să nu se aprindă focarele interioare. Şi de ce le-a fost teamă nu au scăpat. Incendiul a izbucnit din nou, pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi.

„Acum se acţionează cu o autospecială cu apă şi spumă. Mai sunt două focare este vorba şi despre cantitatea foarte mare de materiale combustibile depozitate în interiorul halei. Astăzi am luat legătura cu operatorul economic şi l-am sfătuit în legătură cu modalitatea de intervenţie ce incumbă acestuia”, a declarat Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt ISU Prahova.

Practic, responsabilii firmei trebuie să găsească o modalitate să pătrundă în interiorul halei cu un utilaj şi săp scoată o parte din materiale şi în tot acest timp trebuie să asigure permanent intervenţia cu apă.

„Cu siguranţă este intervenţie de durată, dar dacă operatorul economic asigură măsurile pe care noi le-am discutat, cu siguranţă focul se va domoli”, a mai spus reprezentantul ISU Prahova.

Impactul de mediu nu poate fi măsurat. O spune Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu, care a fost la Brazi la câteva ore de la izbucnirea incendiului. Ştie că încă arde mocnit în interior, la fel cum arde într-un incendiu de pădure. Stratul gros de deşeuri care au ars, undeva în subsolul incineratorului, trebuie scos la suprafaţă şi numai aşa poate fi înlăturată orice sursă de incendiu.

„Categoric există un impact de mediu şi dacă aprindem nişte cauciucuri are un impact de mediu. Când vorbim de peste 500 de tone de deşeuri care au ars, vorbim şi de un impact de mediu. Din păcate Garda de Mediu nu are niciun instrument în a măsura acest impact de mediu. Mai mult, nu există experţi de mediu şi proceduri foarte bine definite care să evalueze impactul de mediu. Nu putem construi o cupola peste acel obiectiv, din păcate şi ţine mai mult de tehnica pe care o au cei de la ISU. Ei şi măsoară gazele care… emisiile din locul respectiv. Au fost primii care au măsurat emisiile, dar ca şi posibilităţi tehnice suntem limitaţi ”,  a declarat Octavian Berceanu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici