Incendiul de la depozitul de deşeuri de pe platforma Aro Câmpulung. Patron Global Eco: Incendiul a distrus 22 de tone de uleiuri minerale şi filtre auto, nu cianuri

Patronul şi directorul executiv al firmei ieşene Global Eco Center, tată şi fiu, au declarat, miercuri seară, că incendiul izbucnit la depozitul din Câmpulung Muscel nu a distrus cianuri, ci 22 de tone de uleiuri minerale şi filtre auto, ei neexcluzând "o mână criminală" drept cauză a incendiului.

Urmărește
1404 afișări
Imaginea articolului Incendiul de la depozitul de deşeuri de pe platforma Aro Câmpulung. Patron Global Eco: Incendiul a distrus 22 de tone de uleiuri minerale şi filtre auto, nu cianuri

Incendiul de la depozitul de deşeuri de pe platforma Aro Câmpulung. Patron Global Eco: Incendiul a distrus 22 de tone de uleiuri minerale şi filtre auto, nu cianuri (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

"Depozitul nostru are cam 9.500 de metri pătraţi, iar acolo unde a luat foc este o zonă de pregătire şi tratare a deşeurilor pentru valorificare. Cele care au luat foc sunt uleiurile minerale, asta pregăteam noi, uleiuri minerale, care ar fi trebuit să meargă mâine (n.r. - joi) la o firmă pentru a fi valorificate. În total, au ars cam 14 tone de ulei mineral, care erau în 16 butoaie şi opt tone de filtre auto. Nu excludem nici o mână criminală, care să fi dat foc", a declarat patronul firmei, Vasile Tofan.

Directorul executiv al firmei ieşene Global Eco Center, Dragoş Tofan, a confirmat că cianura este depozitată într-o zonă din spate a depozitului, iar focul nu a ajuns la aceste deşeuri, fiind în siguranţă.

"Deşeuri cu cianură avem vreo 31 de kilograme care sunt depozitate într-o zonă mai în spate. Ele sunt la locul lor, nu au ars, pompierii au constatat lucrul acesta şi au fost lăsate acolo pentru că sunt în siguranţă, nu plouă peste ele, iar flacările nu au ajuns până la ele", a declarat Dragoş Tofan.

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, i-a convocat, joi, la ora 9.00, la Piteşti, pe reprezentanţii Gărzii de Mediu Argeş şi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului Argeş, ai ISU, ai Poliţiei, Gărzii Financiare, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Corpului de Control al Prefectului, care, împreună cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, se vor deplasa la Câmpulung Muscel pentru o analiză a situaţiei depozitului de deşeuri.

Prefectul Cristian Soare declarase, miercuri după-amiază, că "cianura la care s-a făcut referire" nu este depozitată în hala care a luat foc pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel.

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri, în jurul orei 9.00, la acoperişul unei hale de depozitare a materialelor reciclabile, de pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel.

Reprezentanţii ISU Argeş spuneau că intervenţia pentru stingerea incendiului care a cuprins hala este dificilă din cauza fumului dens şi inecăcios, iar în timpul acţiunii o parte din acoperişul depozitului s-a prăbuşit peste deşeuri.

Purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure, afirma că în acea hală sunt depozitate deşeuri textile, uleiuri, mase plastice şi că în timpul intervenţiei în depozit au explodat mai multe recipiente cu deşeuri.

Iniţial, prefectul de Argeş a declarat, la scurt timp de la izbucnirea incendiului, că în depozitul respectiv, care se află într-o clădire cu două etaje, sunt aproximativ 3.700 de tone de deşeuri, inclusiv cianuri, şi că la faţa locului au fost chemaţi reprezentanţii Gărzii de Mediu, pentru "a face o evaluare".

La rândul său, primarul din Câmpulung Muscel, Călin Andrei, afirma că în depozit există 35 de kilograme de cianuri.

Angajaţii firmei din Iaşi cărora le aparţine depozitul susţineau, însă, că deşeurile de cianură ar fi depozitate într-o altă hală de pe platforma Aro decât cea care a luat foc.

În urma incendiului, un tânăr de 25 de ani, angajat al depozitului, a fost rănit, suferind arsuri pe faţă şi pe mâini, şi a fost transportat la spitalul din Câmpulung.

De asemenea, în timpul intervenţiei au fost răniţi trei pompieri militari, care au suferit arsuri pe mâini şi pe faţă.

Incendiul a fost stins după aproximativ nouă ore de la izbucnirea sa, la faţa locului românând totuşi trei autospeciale cu apă şi spumă în cazul în care focul ar reizbucni.

Recent, 40 de locuitori din zona depozitului de pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel au înaintat o petiţie Consiliului Local Câmpulung Muscel în care reclamau că de câteva luni au sesizat mirosuri de substanţe chimice şi suspectează că în depozitul administrat de o firmă din Iaşi sunt deşeuri toxice care le pun sănătatea în pericol.

Oamenii mai spuneau în document că "nu este respectată tehnologia prevăzută pentru neutralizare şi, de cele mai multe ori, substanţele chimice deversate în bazine emană efectiv nori de gaze toxice, care sunt evacuate în atmosferă prin sisteme de ventilaţie fără filtre sau alte sisteme de protecţie" şi cer autorităţilor locale să ia măsuri pentru ca oraşul "să nu devină groapă de gunoi a României".

Firma Global Eco Center din Iaşi, care deţine depozitul de deşeuri din Câmpulung Muscel, a câştigat o licitaţie pentru neutralizarea substanţelor provenite de la fosta fabrică Aro, organizată de proprietarul terenului, Landmark Management, iar acesta a închiriat acestei societăţi o hală de depozitare.

"Landmark Management este proprietarul unei părţi a terenurilor fostei platforme Aro, peste 40 de hectare din cele 70 de hectare, iar acestei firme i s-a impus un plan de confirmare de mediu. În această situaţie, s-a organizat o licitaţie pentru activitatea de neutralizare a deşeurilor provenite de la fosta uzină Aro, inclusiv substanţe chimice, licitaţie câştigată de această firmă din Iaşi, care ulterior a închiriat de la proprietar o hală pentru depozitare. Este vorba despre hala care acum a luat foc", a declarat, miercuri, primarul din Câmpulung Muscel, Călin Andrei (PDL).

La şedinţa din august a Consiliului Local Câmpulung Muscel, mai mulţi consilieri locali i-au cerut primarului să retragă avizul de funcţionare dat societăţii Landmark Management, cerându-i să ia măsuri pentru protejarea populaţiei din zonă.

În replică, primarul Călin Andrei a spus că societatea Landmark Management are avizele necesare funcţionării, iar avizul de mediu a fost obţinut după o dezbatere publică, conform procedurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici