- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut două etape, cauza fiind un conductor improvizat
Procurorul şef Marius Iacob a declarat, luni, că incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut două etape, pornind de la un conductor electric improvizat, după care s-a extins foarte rapid la contactul cu aerul comprimat şi oxigenul de la aparatele din Secţia de Terapie Intensivă.
Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut două etape, cauza fiind un conductor improvizat (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
"Raportul tehnico-ştiinţific al Inspectoratului Teritorial de Muncă de determinare a incendiului a stabilit ca împrejurare principală co-existenţa unor conductori electrici improvizaţi. (...) Incendiul a avut două faze. Prima în mediul normal, însă s-a extins foarte rapid în momentul în care a intrat în contact cu aerul comprimat şi oxigenul scurs în salon", a spus Marius Iacob.
În prima fază, a arătat procurorul, focul s-a dezvoltat într-un mediu atmosferic normal, urmând ca expertiza tehnică de la Institutul din Petroşani să stabilească timpul în care acesta a evoluat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
A doua fază a incendiului s-a desfăşurat, potrivit procurorului, care citează concluziile raportului preliminar al ITM, într-un mediu atmosferic îmbogăţit cu oxigen din două surse. Una din sursele de oxigen existente în acel salon, a arătat procurorul, a fost instalaţia de oxigen sub presiune, iar a doua sursă instalaţia de aer comprimat cu amplificare foarte rapidă într-un interval scurt de timp.
Procurorul şef a declarat, pentru MEDIAFAX, că, potrivit specialiştilor, cazul de la Maternitatea Giuleşti este "unic în lume", avându-se în vedere numărul victimelor, vârsta acestora şi modul în care s-a produs.
În declaraţia de presă de luni, procurorul Marius Iacob a afirmat că flacăra a cuprins zece la sută din încăperea unde se aflau bebeluşii. în primă fază arzând "în mediul normal", asistenta medicală ce avea ca obligaţie să supravegheze salonul lipsind cel puţin 12 minute.
Asistenta medicală Florentina Cârstea a luat la cunoştinţă, luni, învinurile ce îi sunt aduse, fiind începută urmărirea penală împotriva ei, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.
Ea urmează să fie audiată, a spus Marius Iacob.
Potrivit procurorului şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, Marius Iacob, asistenta medicală nu avea ce să caute în alte saloane ale maternităţii, în condiţiile în care responsabilitatea sa era doar supravegherea pacienţilor din Secţia de Terapie Intensivă prematuri.
Potrivit procurorului Iacob, percheziţia informatică făcută de Institutul de Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), combinată cu declaraţiile mai multor martori date până în prezent în acest dosar, au condus la concluzia că asistenta Florentina Cârstea a lipsit aproximativ 12 minute "în mod nejustificat".
Asistenta a lipsit în intervalul 18.24 - 18.36 din salonul de terapie intensivă, acesta fiind şi momentul în care a izbucnit şi s-a dezvoltat incendiul.
Potrivit procurorului Iacob, toate cele opt persoane care se aflau de gardă în noaptea respectivă de la Secţia de Neonatologie aveau cartele identice de acces cu care puteau deschide uşa salonului de terapie intensivă, dar nici una n-a făcut-o.
Întrebat dacă poate spune cu certitudine unde s-a aflat asistenta Cârstea în cele aproximativ 12 minute de lipsă din salanul de TI, anchetatorul a spus că "în alte saloane, vizitând alţi pacienţi".
Procurorul a mai spus că din cauza faptului că "există indicii ale săvârşirii unor infracţiuni şi de către alte persoane situate în lanţul cauzal al tragediei, Parchetul analizează posibilitatea extinderii cercetărilor cu privire şi la alte persoane".
Asistenta Cârstea s-a prezentat, luni, la Parchet, iar după ce i s-au adus la cunoştinţă învinuirile a solicitat angajarea unui avocat.
Procurorul criminalist Marius Iacob a declarat, luni, că până la acest moment la dosarul anchetei tragediei de la Maternitatea Giuleşti s-au primit mai multe rapoarte de la instituţiile implicate în anchetă, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) sau Institutul pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI.
Potrivit lui Iacob, din raportul IGSU reiese că în salonul de terapie intensivă de la maternitatea Giuleşti au existat conductori electrici improvizaţi.
Întrebat la care dintre aparate, procurorul a spus că este vorba de aparatul de aer condiţionat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO