INCENDIUL de la Şcoala 124 din Capilată | Federaţia Părinţilor: Dacă acei copii erau la şcoală? Reacţionăm doar în situaţii neplăcute

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţilor, Iulian Cristache, a explicat, după incediul de la Şcoala 124, că societatea reacţionează doar în cazul unor situaţii neplăcute, precizând că şi părinţii ar trebui să se implice mai mult şi să "bată cu pumnul în masa autorităţilor".

Urmărește
966 afișări
Imaginea articolului INCENDIUL de la Şcoala 124 din Capilată | Federaţia Părinţilor: Dacă acei copii erau la şcoală? Reacţionăm doar în situaţii neplăcute

INCENDIUL de la Şcoala 124 din Capilată | Federaţia Părinţilor: Dacă acei copii erau la şcoală? Reacţionăm doar în situaţii neplăcute

"Doamne fereşte dacă acei copii erau la şcoală, nu este prima dată când spunem. Ştiţi că am mai avut în Sectorul 5 cu şcoala căreia i-a căzut tavanul. Să ne amintim de Colectiv. Din păcate reacţionăm doar când se întâmplă lucruri foarte grave. Simiratătăţi între cele două cazuri, lipsa de responsabilitate. În momentul în care eşti director şi ai în subordine sute de copii ai în responsabilitate viaţa lor", a declarat, pentru MEDIAFAX , Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Aceasta explicat că astfel de situaţii ar putea fi evitate dacă autorităţile s-ar pune de acord asupra unor măsuri clare de intervenţie în cazul clădirilor vechi şi nu s-ar mai împiedica de chestiunile legislative şi de birocraţie.

"Ne complacem în astfel de situaţii, este o stare generală la nivel de unităţi şcolare în toată ţara, nu numai în Bucureşti. (...)Din punctul meu de vedere ar trebui să se umble la instalaţiile electrice, să se consolideze clădirile decât să ne uităm că nu are o uşă. La fel de important sunt dotările pe structurile actuale chiar dacă nu au autorizare, cu detectoare de fum şi de stingere de incendii. Asta contează mai mult decât normele lor având în vedere că vorbim de construcţii vechi de 30, 40 de ani. Ba se lovesc de clădiri vechi şi protejate şi nu ai voie să le modifici, ba nu au fonduri. Este foarte corect să consolidezi clădirea din punct de vedere al structurii, să intri pe instalaţia electrică şi pe dotarea cu detectoare de fum", a declarat Iulian Cristache.

Preşedintele FNAP a mai precizat că tragedia din Colectiv şi prăbuşirea unui tavan al Şcolii 141 tot din Sectorul 5 nu au dus la nicio mobilizare a autorităţilor în evitarea unor astfel de incidente.

"Părinţii ar trebui să ia atitudine, nu numai înaintea şedinţelor, la deschiderea anului şcolar, nu numai pe reţelele de socializare. Să se strângă un colectiv de 50-60 de părinţi care ştiu că proprii copii nu sunt în siguranţă şi să meargă cu directorul de mână la autoritatea locală şi să bată cu pumnul în masă. Trebuie să ceară o analiză exact cum se întâmplă după fiecare eveniment, să se verifice structura unităţii, să se vadă riscul neavând autorizaţie ISU. Eu ca preşedinte de fereraţie aştept sesizări. Îi sfătuiesc ca părinţii responsabili să acţioneze în consecinţă", a mai adăugat Cristache.

Primăria Sectorului 5 a anunţat că Şcoala 124 din Capitală, care a luat foc, luni de dimineaţă, era în curs de obţinere a autorizaţiei ISU, precizând că în unitatea de învăţământ erau montaţi senzorii de incendiu, dar şi uşi antifoc. Şcoala va intra în renovare după finalizarea anchetei.

În urma incendiului de luni dimineaţă, reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 au relocat elevii care învăţau în această şcoală astfel: cele 3 clase pregătitoare la Grădiniţa nr. 35, cele 12 clase primare la Şcoala Gimnazială nr. 126, cele 11 clase gimnaziale la Şcoala Gimnazială nr. 143.

Un incendiu a izbucnit, luni dimineaţă, la Şcoala nr 124, situată pe strada Mărgeanului nr. 10, în sectorul 5 al Capitalei. Flăcările au fost lichidate în totalitate de către echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov după 7 ore.

Unitatea de învăţământ nu are autorizaţie de securitate la incendiu, instituţia de învăţământ obţinând în 2001 un aviz ISU pentru lucrări de consolidare şi refuncţionalizare, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici