Incendiul din Masivul Bucegi s-a reactivat. Fumul, văzut din staţiunile de pe Valea Prahovei

Incendiul izbucnit în 15 iulie într-o zonă protejată din Masivul Bucegi, care fusese lichidat aproape în întregime în ultima săptămână, s-a reactivat, sâmbătă şi duminică fumul putând fi văzut din staţiunile de pe Valea Prahovei.

Urmărește
693 afișări
Imaginea articolului Incendiul din Masivul Bucegi s-a reactivat. Fumul, văzut din staţiunile de pe Valea Prahovei

Incendiul din Masivul Bucegi s-a reactivat. Fumul, văzut din staţiunile de pe Valea Prahovei (Imagine: Bogdan Dinoiu/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit maiorului Mihai Drăgan, adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, incendiul, care a continuat să se manifeste subteran, a răbufnit în două focare de mici dimensiuni.

Reprezentantul ISU Prahova a precizat că sâmbătă şi duminică patru pompieri şi patru reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Prahova au intervenit şi au lichidat cele două focare care s-au reactivat, echipajele retrăgându-se din zonă.

Duminică după-amiază incendiul nu mai era vizibil, însă specialiştii spun că este posibil să mai existe focare mocnite.

Un incendiu a izbucnit, în 15 iulie, în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni - Babele în zona denumită "Creasta cu Zâmbri".

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, însă ulterior incendiul s-a extins, astfel încât suprafaţa afectată ajunsese la aproximativ 1.500 metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă.

Suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Începând cu 23 iulie, un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor a intervenit, timp de trei zile, aruncând câteva tone cu apă ambalată în saci, în încercarea de a răci zona de incendiu şi de a evita propagarea acestuia. Totodată, pompierii, silvicultorii, salvamontiştii şi jandarmii montani ajutaţi de voluntari au format o fâşie de protecţie în jurul zonei afectate de incendiu, fâşie realizată prin defrişarea vegetaţiei şi săparea unui şanţ care să împiedice extindere flăcărilor.

În ultima săptămână focul a continuat să ardă mocnit, incendiul afectând vegetaţia de la sol, fără a fi vizibil până sâmbătă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici