- Home
- Social
- ALBA IULIA, (03.02.2019, 07:34)
- Ioana Sfârlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Incendiul masiv de la fabrica de condimente din Alba nu a fost stins încă, după aproape 24 de ore de luptă cu focul
Reprezentanţii ISU Alba au anunţat, duminică dimineaţă, că intervenţia de stingere a incendiului continuă şi la această oră, la faţa locului intervenind 30 de pompieri cu şase autospeciale, o autoscară şi trei motopompe pentru alimentare autospeciale din râul Ampoi.
Urmărește
991 afișări
Fabrica de condimente Solina din Alba arde de peste 24 de ore, timp în care forţe de intervenţie din 4 judeţe au acţionat pentru stingere cu cea mai bună tehnică din dotare. Flăcările au distrus complet o hală de producţie şi birourile, iar peste 250 de persoane nu mai au unde să meargă la serviciu.
Incendiul a izbucnit sâmbătă dimineaţa, la ora 6.00, şi a fost sesizat de paznicul clădirii, singura persoană aflată la acea oră în incintă. El a cerut ajutor, prin numărul de urgenţă 112 şi, iniţial, la locul incendiului s-au deplasat două autospeciale şi o ambulanţă de la Detaşamentul Alba Iulia. Foarte repede, pompierii şi-au dat seama că nu vor reuşi să stingă flăcările care deja aveau o înălţime de câţiva metri şi au cuprins întreaga clădire, astfel că forţele au fost suplimentate cu încă două autospeciale şi pompieri de la Garda de intervenţie Sebeş şi apoi cu alte maşini de stingere, autoscări şi pompieri din Hunedoara, Sibiu şi Cluj, ajungându-se la 100 de salvatori şi 11 autovehicule speciale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
”La momentul sosirii forţelor de intervenţie la faţa locului, în interior se auzeau mai multe explozii, cel mai probabil de la substanţele volatile existente acolo. S-a reuşit evacuarea unui număr mare de butelii cu acetilenă, azot, hidrogen, care erau folosite în procesul de producţie. De fapt acesta a fost pericolul pentru echipajele sosite la faţa locului. De asemenea, au fost evacuate şi 10 camioane aflate în curte, în apropierea rampei de încărcare”, a declarat Ovidiu Costea, purtător de cuvânt al ISU Alba.
După câteva ore, folosind inclusiv apă din râul care se află în apropierea fabricii, pompierii au reuşit să localizeze şi să oprească flăcările pe o mare parte din exteriorul clădirii, însă în interior au rămas focare.
Peste noapte s-a acţionat cu 3 autospeciale cu apă şi 2 autoscări, cu un utilaj greu s-au decopertat bucăţile de tabla sub care focul s-a reaprins în mod repetat şi s-a refulat apa pentru lichidarea tuturor focarelor existente sub materialele din care era confectionaţă hala şi care s-au prăbuşit în urma incendiului.
Încă de sâmbătă dimineaţă, la scurt timp după producerea incendiului, populaţia din Alba Iulia şi împrejurimi a fost înştiinţată, în mod repetat, cu privire la măsurile de autoprotecţie care se impun în aceste situaţii, respectiv închiderea ferestrelor şi uşilor pentru că s-a degajat o cantitate foarte mare de fum.
”Fac precizarea că s-au transmis mai multe mesaje de avertizare prin Ro-Alert prin care populaţia a fost înştiinţată cu privire la măsurile de autoprotecţie care se impun în aceste situaţii, respectiv închiderea ferestrelor şi uşilor pentru că este degajată în continuare o cantitate foarte mare de fum, iar vântul a dus acest fum spre oraş şi spre alte localităţi din apropiere”, a declarat reprezentantul ISU Alba.
Prezent la locul incendiului, Dănuţ Hălălai, prefectul de Alba, a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba deplasarea unui laboratorul mobil, cu care să facă măsurători ale calităţii aerului în zonele locuite ale cartierului Oarda de Jos din Alba Iulia, Lancrăm şi Sebeş (pe direcţia deplasării norului de fum). După interpretarea buletinelor de analize eliberate, personalul de specialitate al DSP Alba a transmis că în aceste zonele calitatea aerului este în limite normale şi nu există niciun pericol pentru sănătate.
Fabrica de condimente Solina, distrusă sâmbătă de flăcări, este situată în parcul industrial al municipiului Alba Iulia, în apropiere de şoseaua de centură. Până la jumătatea anului 2016, când a fost cumpărată de grupul francez, a funcţionat sub numele Supremia, firmă desemnată ca cel mai mare producător de condimente din România. La cumpărare, compania franceză a făcut şi o infuzie de capital de 3,4 milioane de euro iar până în acest moment Solina Romania este considerat şi unul dintre jucătorii importanţi la nivelul pieţei est europene, cu exporturi pe 4 continente şi achiziţii de materie primă din 80 de ţări.
Solina are peste 250 de angajaţi, dintre care majoritatea lucrează la liniile de producţie. Munca se desfăşoară pe două schimburi şi se încheie la ora 23.00, acesta fiind motivul pentru care fabrica era goală în momenul în care s-a produs incendiul.
În cursul zilei de sâmbătă angajaţii fabricii au fost convocaţi de conducerea firmei, pentru a li se explica ce vor face în viitor. Potrivit unora dintre ei, li s-a spus că fabrica va fi reconstruită, iar o parte dintre ei vor fi solicitaţi pentru lucrări, alţii având posibilitatea să lucreze în unităţi ale companiei din Franţa şi Belgia. Mulţi dintre muncitori au rămas până spre seară la locul incendiului, oferindu-şi ajutorul.
”În cursul zilei de azi, o comisie de anchetă va demara cercetările pentru stabilirea cauzelor care au generat incendiul, precum şi cele care au favorizat propagarea acestuia”, a declarat purtătorul de cuvnt al ISU Alba.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe