Începe reabilitarea Cazinoului din Constanţa. Cât vor costa lucrările, după patru licitaţii eşuate. VIDEO

Încep lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa, după patru ani şi patru licitaţii eşuate. Primarul Constanţei a anunţat că miercuri va preda clădirea Companiei Naţionale de Investiţii şi constructorului. Lucrările costă 94 de milioane de lei.

Urmărește
3721 afișări
Imaginea articolului Începe reabilitarea Cazinoului din Constanţa. Cât vor costa lucrările, după patru licitaţii eşuate. VIDEO

Sursa: Profimedia Images

Primarul oraşului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută în monumentul istoric, că miercuri va preda Cazinoul către Compania Naţională de Investiţii şi către constructor.

„E o zi frumoasă, importantă. Pe lângă faptul că ne aflăm la 170 de ani de la naşterea poetului nostru naţional, e o zi importantă pentru că se întâmplă ceea ce aşteptăm de mult timp. Cazinoul nostru va fi în sfârşit reabilitat după cea de-a patra încercare, după un şir de contestări, asumări şi neasumări. Este o zi extrem de fericită, îmi văd un vis împlinit. Cazinoul va fi predat astăzi (miercuri-n.r.) Companiei Naţionale de Investiţii şi constructorului. De astăzi începe ordinul de începere a lucrărilor. De azi, are 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic. Lucrările sunt în valoare de 94 de milioane de lei, strict ce ţine de CNI. Banii există, i-am văzut atât în bugetul trecut, cât şi în acest buget", a declarat primarul Constanţei.

 

 

Decebal Făgădău a mai anunţat începerea mai multor investiţii adiacente, susţinute financiar din bugetul Constanţei.

„De azi (miercuri-n.r.), lucrurile intră în linie dreaptă. Vreau să vă anunţ şi ce se va întâmpla de jur împrejurul Cazinoului. Lucrările reabilitării ţin strict de CNI, dar de jur împrejur ţine de municipalitate. Tot anul acesta va începe şi consolidarea digurilor şi a unei noi faleze. În jurul datei de 1 mai va fi amenajată o roată, la fel ca la Londra, care va permite oamenilor să vadă procesul de restaurare, faleza, marea şi portul. De asemenea, veţi vedea o faleză cu mult mai multă verdeaţă şi flori. Faleza este neîncăpătoare pentru constănţeni şi turişti. Veţi descoperi un părculeţ, zone verzi, loc pentru alergare, fitness urban, în zona plajei Neversea. Odată cu reabilitarea Cazinoului, deci, începem şi celelalte proiecte pentru faleză", a mai precizat Decebal Făgădău.

Miercuri va fi prezent la Constanţa şi ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, care va susţine de asemenea o conferinţă de presă în interiorul Cazinoului, probabil ultimul eveniment în care monumentul va fi deschis publicului până la inaugurare.

Istoria licitaţiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanţa către Compania Naţională pentru Investiţii în vederea reabilitării. În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului - 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitaţii, după ce mai multe contestaţii ale firmelor participante au fost acceptate de instanţe sau de CNSC.

În 2018, după anularea celei de-a treia licitaţii, la Constanţa a venit o echipă de experţi din partea Europa Nostra şi a Institutului Băncii Europene de Investiţii, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered). După vizita din vara lui 2018, experţii au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficienţele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie şi CNI, dar, poate şi mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puţin 13 milioane de euro.

În 2019 s-a organizat a patra licitaţie, după ce a fost refăcută documentaţia. Câştigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă şi această licitaţie a fost contestată la CNSC. Societatea care a contestat cea de-a patra licitaţie a renunţat, la sfârşitul anului trecut, la cererea depusă la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici