- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.06.2024, 08:44)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Începe Recensământul internaţional al berzelor albe. Se întâmplă o dată la 10 ani
- O dată la 10 ani berzele albe din întreaga Europă fac obiectul unui recensământ internaţional, coordonat de Uniunea pentru Conservarea Naturii şi Biodiversităţii (NABU).
- 2024 va fi anul celui de-al optulea astfel de recensământ.
- În România, recensământul va avea loc în perioada 15 iunie – 15 iulie.
Urmărește
416 afișări
Începe Recensământul internaţional al berzelor albe. Se întâmplă o dată la 10 ani
„Berzele albe sunt carismatice, cunoscute şi îndrăgite, iar specia a fost adesea folosita ca indicator pentru a evidenţia problemele de mediu, în special pierderea zonelor umede, modificările practicilor agricole, precum şi schimbările climatice. Tendinţele populaţiei mondiale de berze albe au fost urmărite prin numărători internaţionale regulate începând cu 1934, astfel că recensământul acestei specii este unul dintre cele mai vechi programe internaţionale de monitorizare a biodiversităţii”, potrivit unui comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Societatea Ornitologică Română şi Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii „Grupul Milvus” monitorizează această specie din 1994, iar din 2017 colectarea datelor de către ornitologi profesionişti sau voluntarii noştri se realizează cu ajutorul aplicaţiei Uite Barza! sau OpenBirdMaps.
„Recensământul berzelor albe contribuie la îmbunătăţirea cunoştinţelor cu privire la efectivul cuibăritor al speciei în România, pentru ca pe termen lung să poată fi implementate măsuri eficiente de protecţie, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor, cât şi a reţelei electrice, dar şi îmbunătăţirea practicilor agricole (sau păstrarea celor tradiţionale) pentru a opri degradarea habitatelor folosite de specie sau
realizarea unor lucrări de refacere a acestor habitate”, a declarat Cristian Domşa, coordonatorul recensământului, din partea SOR.
„Având datele colectate prin programul de monitorizare, am putut observa o scădere a populaţiei în multe zone de câmpie, de ex. în Câmpia de Vest, iar în paralel o creştere a populaţiei în unele zone de deal de la poalele Carpaţilor. Aceste schimbări se datorează cel mai probabil practicilor agricole care devin tot mai intensive şi nefavorabile naturii în zona de şes, respectiv schimbărilor cimatice. Monitorizarea populaţiei este foarte importantă pentru a înţelege ameninţările cu care e confruntă populaţia de berze” – a concluzionat Tamás Papp, director executiv al Asociaţiei Grupul Milvus”.
În 2014 berzele albe au fost recenzate în 48 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Asia. Datele recensământului internaţional anterior au fost colectate de partenerii BirdLife International, ONG-uri, institute ştiinţifice şi voluntari.
Berzele albe cuibăresc pe întreg teritoriul ţării noastre, de la nivelul mării până la altitudinea maximă de 1.100 metri. Recensământul naţional se desfăşoară în toate cele 3.186 de unităţi administrativ teritoriale (UAT, comune sau oraşe) din România. Spre deosebire de anii trecuţi, când înregistrarea cuiburilor de barză a fost realizată de voluntarii noştri în drumurile lor ocazionale prin ţară, anul acesta va fi nevoie ca toate localităţile să fie străbătute sistematic, pentru a colecta date complete despre numărul de cuiburi ocupate şi puii din fiecare cuib.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe