Studiul, care a fost publicat marţi şi care nu a fost revizuit de colegi, a apărut pe fondul îngrijorărilor legate de eficacitatea vaccinului BBIBP-CorV al Sinopharm, unul dintre cele două vaccinuri anti-COVID-19 principale exportate de China, împotriva variantei Omicron, potrivit Reuters.
Vaccinul pe bază de proteine NVSI-06-07 de la Sinopharm, aprobat pentru utilizare de urgenţă ca rapel în Emiratele Arabe Unite în luna decembrie, adoptă o tehnologie diferită faţă de vaccinul BBIBP-CorV care conţine o formă inactivă a virusului.
În rândul a 192 de adulţi sănătoşi, vaccinaţi cu două doze de BBIBP-CorV timp de şase luni sau mai mult, nivelul anticorpilor neutralizanţi împotriva Omicron la cei cărora li s-a administrat ulterior un rapel NVSI-06-07 a fost „semnificativ mai mare” decât cel al celor care au primit o a treia doză de BBIBP-CorV, au precizat cercetătorii într-un articol.
Rezultatele bazate pe anticorpi sunt diferite de cele privind eficacitatea, referitoare la cât de bine ar proteja oamenii de boala cauzată de Omicron prin administrarea dozei trei cu NVSI-06-07, după vaccinarea cu BBIBP-CorV.
Autorii lucrării, printre care se numără cercetători de la unităţile Sinopharm şi Sheikh Khalifa Medical City din Abu Dhabi, au avertizat că rămâne neclar pentru cât timp ar dura efectul booster-ului cu NVSI-06-07.