- Home
- Social
- (30.06.2024, 07:33)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Închişi în case, înecaţi în Tisa, dispăruţi în munţi. Cum încearcă tinerii să scape din Ucraina, folosind graniţa cu România, pentru a nu merge la război / Cât este şpaga pentru a nu fi trimis pe front
De la începutul războiului, mii de ucraineni au trecut ilegal graniţa pentru a evita serviciul militar, în ciuda interdicţiei naţionale de a părăsi ţara pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.
Urmărește
37438 afișări
Înecaţi în Tisa, mort în munţi sau dispăruţi în aer. Cum încearcă tinerii să scape din Ucraina pentru a nu intra în războiCum încearcă tinerii să scape din Ucraina pentru a nu merge la război
Dmitro, un fotograf în vârstă de 31 de ani din Harkov, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, s-a ascuns în apartamentul său, ieşind rar afară, pentru a nu fi recrutat în armată. „Vreau să plec din ţară. Mintea mea nu mai suportă să fiu prinsă aici”, a spus el pentru The Guardian.
De la începutul războiului, mii de bărbaţi ucraineni au trecut ilegal graniţa pentru a evita serviciul militar, în ciuda interdicţiei la nivel naţional care îi vizează pe bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Încercările de a părăsi ţara sunt de aşteptat să crească, după ce Ucraina a adoptat recent noi măsuri de mobilizare ample, permiţând armatei să cheme mai mulţi soldaţi şi să impună pedepse mai dure pentru sustrageri.
„Nu sunt făcut pentru război”
„Nu m-am gândit niciodată să plec înainte de introducerea legilor de mobilizare. Dar nu pot rămâne în apartamentul meu pentru totdeauna”, îi explică Dmitro reporterului Guardian Pjotr Sauer.
Prin prietenii care au scăpat deja, tânărul de 31 de ani a obţinut contacte şi a apelat online la oameni care i-au promis că îi vor facilita evadarea, în schimbul a cel puţin 8.000 de euro.
„Nu sunt făcut pentru război. Nu pot ucide oameni, chiar dacă sunt ruşi. Nu voi rezista mult pe front... Vreau să-mi fac o familie şi să văd lumea. Nu sunt gata să mor”, spune fotograful, plecat între timp fără să se bazeze pe cei care i-au promis libertate la un preţ piperat.
Forţele armate ucrainene duc lipsă de soldaţi. De la începutul războiului, sute de mii de ucraineni obişnuiţi s-au oferit voluntari pentru a servi pe front, ajutând la menţinerea independenţei ţării şi la respingerea atacului rusesc.
Mulţi dintre aceşti soldaţi sunt morţi, răniţi sau pur şi simplu epuizaţi. În aprilie, Zelenski a semnat o lege care reduce vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani şi impune sancţiuni mai aspre pentru cei care evită înrolarea: de la pierderea permisului de conducere până la îngheţarea conturilor bancare şi confiscarea proprietăţilor.
Mulţi morţi la graniţa cu România
La peste doi ani de la începutul războiului declanşat de Putin, se crede că peste 20.000 de bărbaţi au fugit din Ucraina pentru a evita să ajungă pe front. Unii, încercând să treacă graniţa în România, au înotat în Tisa şi s-au înecat. Alţii au murit îngheţaţi în zona muntoasă care desparte cele două ţări, scriu britanicii.
În aprilie, Andri Demcenko, şeful Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, a documentat moartea a cel puţin 30 de bărbaţi care încercau să evadeze peste graniţă. Numărul real este probabil mult mai mare. Multe cadavre nu vor fi niciodată recuperate.
Ucraina şi-a intensificat eforturile pentru a împiedica oamenii să fugă dincolo de graniţe. Zelenski i-a concediat pe toţi şefii de recrutare regionali în aprilie, în urma unor informaţii despre mită plătită de cei care nu doreau să îmbrace uniforma. În ciuda dorinţei preşedintelui ucrainean de a eradica corupţia, pare dificil să se facă progrese.
Andrei, un informatician în vârstă de 23 de ani din Odesa, le-a arătat celor de la The Guardian un mesaj pe care l-a primit la sfârşitul lunii mai de la un ofiţer de recrutare cu informaţii despre cum să părăsească ţara.
8.000 de euro, plata pentru fugă
Instrucţiunile detaliate i-au prezentat lui Andrei două opţiuni salvatoare: să treacă graniţa cu Republica Moldova cu un paşaport fals sau să fie înregistrat ca artist, categorie care poate părăsi ocazional ţara. Ambele soluţii au avut însă un cost: în jur de 8.000 de euro de plătit în buzunarul ofiţerului.
Vara trecută, tânărul de 23 de ani a încercat să treacă graniţa în Moldova folosind un certificat medical fals care atestă inaptitudinea sa pentru serviciul militar. Tentativa a eşuat când Poliţia de Frontieră a pus sub semnul întrebării autenticitatea certificatului. Dus la un birou cu mandat, a fost eliberat după ce a dat mită.
Până în prezent, nu există date precise despre câţi bărbaţi se ascund sau plănuiesc să plece, dar în oraşele mari s-au născut canale Telegram cu mii de membri, unde utilizatorii reclamă ofiţeri care îi ajută pe alţii să fugă.
Deşi sprijinul general pentru trupele ucrainene rămâne ridicat şi sondajele arată că există încă un număr considerabil de bărbaţi dispuşi să fie mobilizaţi, tema riscă să divizeze societatea deja obosită de atâta război.
Mulţi soldaţi ucraineni de pe front, sau cei care s-au întors după ce au fost răniţi, îi critică pe cei care fug, argumentând că se slăbeşte efortul de război, pe măsură ce forţele ruse avansează pe mai multe fronturi.
„Înţeleg că oamenii sunt speriaţi, dar pur şi simplu avem nevoie de noi recruţi pentru a continua să luptăm”, spune un soldat rănit tocmai întors de pe front fără un braţ.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe