- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.04.2018, 06:00)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Închisoarea de weekend şi cea la domiciliu | CCR dezbate în 30 mai sesizarea ÎCCJ pe Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor
Curtea Constituţională a României va discuta sesizarea trimisă, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate adoptat în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor.
Urmărește
671 afișări
Închisoarea de weekend şi cea la domiciliu | CCR dezbate astăzi sesizarea ÎCCJ pe Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că a sesizat, joi, CCR în legătură cu aspecte de neconstituţionalitate ale Legii privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.
Judecătorii ÎCCJ arată, în adresa trimisă Curţii Constituţionale, că prevederile Legii privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate creează incertitudini cu privire la natura juridică reală a măsurilor. Instanţa supremă susţine că reglementarea măsurilor de individualizare judiciară a executării pedepselor, într-un cadru normativ distinct de Partea generală a Codului penal "este de natură a aduce atingere caracterului sistematizat, unitar şi coerent al legislaţiei penale, încălcând art. 1, alin (5) din Constituţie în componenta sa referitoare la calitatea legii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
ÎCCJ critică şi articolul care exceptează de la aplicarea măsurilor alternative de executare a pedepselor, precizând că "referirea la infracţiunile comise cu violenţă ori profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei nu permite identificarea, în mod exact, a sferei infracţiunilor exceptate de la aplicarea măsurilor".
În ceea ce priveşte persoanele aflate în stare de recidivă, magistraţii instanţei supreme susţin că "în ipoteza în care nu există o hotărâre de condamnare, persoana respectivă va beneficia de măsura alternativă, iar în situaţia în care există o astfel de hotărâre, persoana este exclusă de la acest beneficiu, astfel încât se creează o diferenţă de tratament juridic pentru persoanele aflate în situaţii de fapt identice".
ÎCCJ menţionează că articolul care reglementează conţinutul măsurii de executare nu se face nicio referire la fracţia din pedepasă care se execută în timpul săptămânii la domiciliu, fiind criticată şi lipsa de reglementare a prestării muncii în folosul comunităţii.
Instituţia precizează că dispoziţiile legi aduc atingere autorităţii de lucru judecat a hotărârilor definitive de condamnare.
Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate pentru fapte de corupţie fiind exceptate din textul legii, PNL anunţând că va ataca la CCR această iniţiativă legislativă.
Proiectul de Lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate prevede instituirea unor măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Potrivit proiectului de act normativ, aceste pedepse ar urma să poată fi executate fie la domiciliu, fie doar în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat, fie prin "echivalent zile muncă în folosul comunităţii", fie în regim mixt, de "echivalent zile de muncă în folosul comunităţii" si de zile de executare sâmbătă si duminică într-un centru special înfiinţat.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe