- Home
- Social
- BISTRIŢA, (16.11.2014, 17:35)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INCIDENTE ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II. MAI: 218 sesizări privind alegerile până la ora 17.00. Vicepreşedintele PNL: Există suspiciuni de turism electoral în sudul ţării - FOTO
Mediafax.ro transmite LIVE TEXT toate incidentele care au loc în ziua turului II al alegerilor prezidenţiale 2014. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, până la ora 17.00 au fost înregistrate, în toată ţara, 218 sesizări legate de încălcări ale actelor normative ce privesc desfăşurarea alegerilor, 90 dintre acestea fiind neconfirmate.
Urmărește
4198 afișări
INCIDENTE ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II. Bistriţa-Năsăud: Pungi cu alimente atârnate de porţile unor localnici. ACL sesizează Poliţia şi BEJ (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
UPDATE 19:39 - Plângere ACL Cluj împotriva preşedintelui unei secţii ce nu a permis completarea declaraţiilor afară
ACL Cluj a depus plângere penală împotriva preşedintelui unei secţii de votare din municipiu, pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, după ce ar fi refuzat să permită completarea în afara secţiei a declaraţiilor pe proprie răspundere necesare votanţilor de pe liste suplimentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Într-un comunicat de presă, reprezentanţii ACL Cluj spun că au depus la Parchetul Judecătoriei Cluj o plângere penală împotriva preşedintelui secţiei de votare nr. 49 din Cluj-Napoca, Daniela Marian, pentru infracţiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale.
Conform sursei citate, aceasta a refuzat să permită completarea declaraţiilor pe proprie răspundere, necesare votării pe listele suplimentare de către persoanele care nu au domiciliul în localitate, în afara secţiei de vot, aşa cum prevăd reglementările în vigoare.
Potrivit sursei citate, "preşedintele BEJ Cluj şi locţiitorul acesteia i-au adus la cunoştinţă Danielei Marian faptul că legea permite completarea declaraţiilor şi în afara secţiei de vot, însă aceasta nu a dorit să se conformeze, solicitând în continuare cetăţenilor care doreau să voteze pe listele suplimentare să le completeze în interiorul secţiei de votare, ceea ce a îngreunat foarte mult procesul electoral".
Reprezentanţii ACL Cluj au cerut măsuri pentru sancţionarea Danielei Marian şi audierea preşedintelui BEJ Cluj, Monica Trofin, a locţiitorului acestuia, a reprezentantului ACL Cluj în secţia de votare, Maria Avram, precum şi a celorlalţi reprezentanţi ai partidelor politice aflaţi în secţia de votare.
Preşedintele secţiei de votare nr. 49 Cluj-Napoca nu a putut fi contactat, până la ora transmiterii acestei ştiri, pentru a-şi prezenta punctul de vedere.
UPDATE 19:07 Secretarul CJ Buzău face plângere penală după ce aleşi locali ar fi primit sms-uri semnate de el
Secretarul Consiliului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a depus, duminică, plângere penală după ce aleşi locali din judeţ ar fi primit sms-uri semnate de el, în care se arăta că primarii trebuie să aibă în vedere prevederile articolului 291 Cod Penal, privind traficul de influenţă.
Secretarul Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a declarat că mai mulţi aleşi locali din judeţ ar fi primit sms-uri semnate de el, în care se arăta că ar trebui să aibă în vedere prevederile articolului 291 Cod Penal, privind traficul de influenţă.
Gavrilă a precizat că mesajul respectiv nu a fost trimis de el şi ar avea rolul de a sugera că în judeţul Buzău au loc fapte ce contravin legii.
”Astăzi, în jurul orei 16.00, am fost informat că a fost trimis un sms, în numele meu şi cu semnătura mea, prin care sugerez că reprezentanţii autorităţilor locale, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, trebuie să aibă în vedere, pe parcursul acestei zile, prevederile art 291 Cod Penal, traficul de influenţă. Aceasta este o situaţie de natură a sugera că în judeţ se petrec fapte care contravin legii şi, în contextul zilei de astăzi, are rolul de a îi intimida pe cei care îl primesc. Vreau să îi informez pe toţi cei are au primit acest sms că acesta nu îmi aparţine şi că astăzi voi formula plângere penală în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor vinovaţi”, a declarat pentru MEDIAFAX Laurenţiu Gavrilă.
Conţinutul mesajului este următorul: ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase direct sau indirect pentru sine sau pentru altul săvârşită de o persoană care are influenţe sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că-l va determina pe acesta să îndeplinească sau să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Laurenţiu Gavrilă”.
UPDATE 19:00 Bistriţa: Primar PDL, reclamat de PSD la BEJ că ar fi ameninţat localnicii să meargă la vot
PSD Bistriţa-Năsăud a sesizat Biroul Electoral Judeţean că primarul comunei Matei, Vasile Encian (PDL), merge la locuinţele oamenilor şi îi ameninţă că nu le va mai elibera niciun document din Primărie dacă nu participă la vot, reclamaţia fiind redirecţionată spre Poliţie, în timp ce edilul neagă.
Judecătorul Cristina Frenţiu, locţiitor al preşedintelui BEJ Bistriţa-Năsăud, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că PSD Bistriţa-Năsăud a reclamat că primarul comunei Matei, Vasile Encian (PDL), merge la locuinţele oamenilor "şi le influenţează intenţia de vot, ameninţându-i că nu le va elibera niciun document din cadrul Primăriei Matei".
"PSD solicită aplicarea măsurilor legale. Noi am direcţionat sesizarea la Poliţie fiindcă e întemeiată pe articolul 55 litera t, care spune că, în acest caz, competenţa revine organelor de Poliţie", a spus Frenţiu.
Judecătorul a declarat că PSD nu menţionează în plângere faptul că primarul din Matei ar îndemna oamenii să voteze un anumit candidat şi nici nu prezintă probe în acest sens, dar că Poliţia va fi cea care va stabili dacă sesizarea este întemeiată.
Contactat telefonic, primarul Vasile Encian (PDL) a declarat că acuzaţiile sunt nefondate.
"Dacă vreţi, eu mă pun în genunchi şi jur că nu e adevărat. La mine în comună nu e teroare, eu nu fac aşa ceva. Nu am condiţionat în viaţa vieţii mele pe nimeni. Oamenii sunt liberi să facă ce vor. Vă jur", a spus el.
BEJ Bistriţa-Năsăud a mai fost sesizat, de data aceasta verbal, de preşedintele secţiei de votare din Satu Nou că o femeie, reprezentantă a PNL, "se plimbă în zona de votare influenţând alegătorii".
"Preşedinta secţiei de votare s-a adresat direct organelor de Poliţie să facă verificări. Am dedus că doamna aceea ar fi localnică", a spus Frenţiu.
În Bistriţa-Năsăud, sunt aşteptaţi la urne 262.104 de cetăţeni cu drept de vot, în judeţ fiind amenajate 313 secţii de votare, din care 57 în municipiul Bistriţa.
Până la ora 16.00, votaseră 44,68% dintre alegătorii din Bistriţa-Năsăud, faţă de 35,08% în primul tur. Pe liste suplimentare au votat 8.927, faţă de 7.339 în primul tur, iar cu urna mobilă 1.874, faţă de 1.060 în primul tur de scrutin.
Braşov: Proces de votare întrerupt 30 minute la o secţie din Codlea din cauza unei pene de curent
Procesul de votare la secţia nr. 185 din municipiul Codlea, judeţul Braşov, a fost întrerupt de la ora 17.15 din cauza unei pene de curent, acesta fiind reluat după o jumătate de oră.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Braşov, Claudiu Petra, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că la ora 17.15 la secţia de votare 185 din municipiul Codlea s-a întrerupt procesul de votare din cauza unei pene de curent.
Defecţiunea tehnică a fost remediată după aproximativ o jumătate de oră, iar procesul de votare a fost reluat la ora 17.45, fără a se înregistra incidente.
De asemenea, reprezentantul BEJ Braşov a mai precizat că la patru secţii de votare - trei din municipiul Braşov şi una de la Moieciu de Sus - s-au epuizat autocolantele cu timbrele "votat", deoarece reprezentanţii secţiilor respective nu au completat corect procesele-verbale de predare-primire.
Secţiile respective au primit ulterior un supliment de autocolante, potrivit sursei citate.
UPDATE 17:41 - Pană de curent la Curtici, unde se votează cu lumânări şi lanterne
Jumătate din oraşul arădean Curtici a rămas fără energie electrică, duminică, în jurul orei 16.40, iar în toate cele cinci secţii de votare din localitate procesul electoral a fost oprit aproximativ zece minute, până când au fost aprinse lumânări şi au fost aduse lanterne.
Primarul oraşului Curtici, Nicolae Aaniţei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că o pană de curent afectează jumătate de oraş, începând de la ora 16.40, iar în acea zonă a localităţii se află toate cele cinci secţii de votare, care nu mai au energie electrică.
Potrivit sursei citate, procesul de votare a fost întrerupt complet timp de zece minute.
"A durat puţin să ne reorganizăm. Am căutat lanterne şi am aprins lumânări, după care am redeschis cele cinci secţii de votare", a spus edilul.
Şi preşedintele Biroului Electoral Judeţean Arad, Daniela Munteanu, a declarat că procedura de vot a fost reluată, iar la ora transmiterii acestei ştiri în continuare nu este curent electric la secţiile de votare din Curtici.
Referitor la această situaţie, ACL Arad a transmis un comunicat de presă în care arată că "în mod dubios, în Curtici s-a întrerupt curentul, iar oamenii nu pot vota".
"Conducerea Alianţei Creştin Liberale Arad transmite că există toate şansele ca prezenţa foarte mare a românilor la urne, lucru care i-a speriat pe reprezentanţii PSD, să fi contribuit la căderea curentului la Curtici, pentru a se încerca stoparea procesului electoral", spun reprezentanţii ACL Arad.
Primarul oraşului spune că votul nu va mai fi întrerupt, chiar dacă nu se reia alimentarea cu electricitate.
Prezenţa la vot în judeţul Arad a fost, până la ora 16.00, de 40,65%.
UPDATE 17:35 - MAI: 218 sesizări privind alegerile până la ora 17.00; nu s-au confirmat 90 dintre acestea
Un număr de 218 sesizări legate de încălcări ale actelor normative ce privesc desfăşurarea alegerilor au fost înregistrate duminică, până la ora 17.00, în toată ţara, 90 dintre acestea fiind neconfirmate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
Cele mai multe aspecte sesizate au vizat continuarea propagandei electorale şi posibile situaţii de turism electoral şi de corupere a alegătorilor, a precizat Dajbog.
"Până la acest moment, au fost sesizate 45 de situaţii privind posibile infracţiuni. Toate sunt în curs de verificare, iar acolo unde se constată existenţa unor indicii de încălcare a legii se vor face investigaţii conform competenţelor legale", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.
Tot până la ora 17.00, s-au dat sancţiuni pentru 32 de contravenţii, respectiv nouă avertismente scrise şi amenzi în valoare de 14.100 de lei.
Într-unul dintre cazuri sesizate, poliţiştii bucureşteni efectuează cercetări pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale faţă de preşedintele unei secţii de votare din sectorul 2. Acesta nu i-a permis să voteze unui alegător car are domiciliul în Târgovişte, dar reşedinţa în Sectorul 1, îndrumându-l către secţia de votare de la adresa de reşedinţă, a spus Dajbog.
În judeţul Timiş, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru furt pe numele unui student care, după ce a votat, a luat de pe masa comisiei un buletin de vot neştampilat şi a părăsit secţia de votare. Tânărul a fost oprit de către forţele de ordine, iar buletinul de vot a fost recuperat.
Un alt dosar penal a fost deschis în judeţul Neamţ, într-un caz de completare în fals a unor cereri pentru urna specială.
De asemenea, poliţiştii din Giurgiu fac cercetări după ce o persoană a reclamat că a fost agresată de un cetăţean în momentul în care ar fi vrut să sesizeze o încălcare a legislaţiei electorale.
În judeţul Vaslui, un bărbat din comuna Micleşti a fost sancţionat contravenţional de către jandarmi cu amendă de 300 de lei, după ce a făcut scandal într-o secţie de votare din localitate.
În Dolj, o femeie a fost, şi ea, sancţionată contravenţional cu 1.500 lei, pentru că a sfătuit un bărbat în vârstă de 76 de ani să voteze cu un anumit candidat.
Potrivit MAI, referitor la sesizările privind cazurile de turism electoral, Poliţia verifică fiecare situaţie în parte, pentru a stabili cu certitudine dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. "Precizez că Poliţia Română a organizat astăzi (duminică - n.r.) 513 de filtre în întreaga ţară, pentru a verifica legalitatea efectuării transportului public de persoane", a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului.
UPDATE 17:32 - Mureş: Dosar penal pentru un bărbat care a votat, iar apoi a intrat în cabină din nou, cu fiica sa
Un bărbat din Reghin, judeţul Mureş, are dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot, întrucât membrii unei secţii de votare au observat că, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, acesta a revenit împreună cu fiica sa şi a intrat cu ea în cabină, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Mureş, membrii unei secţii de votare din municipiul Reghin s-au autosesizat, duminică, în cazul unui bărbat care îşi exercitase deja votul şi care a intrat, din nou, cu fiica sa, în cabina de votare.
"Incidentul s-a petrecut la o secţie de votare din Reghin, unde un cetăţean şi-a exercitat dreptul la vot, după care a revenit cu fiica sa, având drept de vot, au luat buletinul de vot şi au intrat împreună în cabina de votare. Pe numele acestuia s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru tentativă de fraudă la vot, de două sau mai multe ori. Buletinul de vot al fiicei a fost anulat", au precizat sursele citate.
Reprezentanţii Ministerului de Interne şi preşedintele Biroului Electoral Judeţean Mureş, Sonia Deaconescu, au confirmat informaţia.
Preşedintele BEJ Mureş, Sonia Deaconescu, a precizat că, în cursul zilei, ACL şi PSD s-au reclamat reciproc, tot la Reghin, că ar duce la vot cetăţeni din cartierul Apalina, locuit majoritar de romi, promiţându-le foloase materiale pentru a le vota candidatul, cei reclamaţi fiind din persoane conducerea municipiului.
Tot în Reghin s-a reclamat că unele persoane promit bani şi băuturi alegătorilor, pentru a-i determina să voteze cu un anumit candidat, iar la Cuci, că primarul ar îndemna cetăţenii, lângă secţia de votare, să meargă la vot şi să voteze într-un anumit fel.
Toate aceste sesizări au fost transmise spre cercetare Poliţiei, a declarat Deaconescu.
Ea a spus că la BEJ Mureş a ajuns şi o altă plângere, potrivit căreia reprezentanţii unei formaţiuni politice cer copii după listele electorale, însă în acest caz competenţa nu este a BEJ, ci a preşedinţilor secţiilor de votare.
În judeţul Mureş sunt aşteptaţi la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, 483.504 alegători înregistraţi pe listele electorale permanente, potrivit datelor publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
Prezenţa la vot în judeţ, la ora 16.00, a fost de 38,35%.
UPDATE 16:34 - Braşov: O femeie care a mers la vot a descoperit că numele soţului mort de 4 ani apare pe liste
O femeie din Braşov care a mers să voteze la secţia amenajată la Şcoala generală nr. 14 din Braşov a descoperit că numele soţului său care a murit în urmă cu patru ani figurează pe listele electorale permanente, ea făcând o solicitare pentru a afla dacă acesta ”a votat” în primul tur al alegerilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Braşov, Claudiu Petra, o braşoveancă a găsit numele soţului său pe listele permanente de la secţia de votare amenajată la Şcoala generală nr. 14, deşi bărbatul a murit în urmă cu patru ani în Emiratele Arabe.
Aceasta este a doua oară când femeia descoperă numele soţului său pe liste, acelaşi lucru întâmplându-se şi la primul tur al alegerilor.
”Femeia a găsit numele soţului pe listă şi la turul întâi, dar nu a făcut nicio solicitare în scris pentru a fi scos de pe listă. Procedurile sunt extrem de greoaie cu statele arabe şi autorităţile locale nu au fost înştiinţate. Doamna ar fi trebuit să informeze, dar nu a făcut o cerere în scris nici la turul precedent, când, la fel, a găsit numele lui pe listele permanente. Ea susţine că a informat reprezentanţii secţiei respective, însă doar verbal, fără a face o cerere scrisă“, a spus purtătorul de cuvânt al BEJ Braşov, într-o conferinţă de presă.
Braşoveanca a făcut acum trei cereri scrise: una către Primăria Braşov, pentru a fi radiat numele bărbatului din listele electorale, o a doua cerere către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a verifica dacă a votat altcineva în locul acestuia la turul I şi a treia cerere către aceeaşi autoritate, pentru a verifica dacă a votat alctineva în numele ei, deoarece avea actele de identitate expirate.
UPDATE 16:00 - ACL: În Bucureşti am constatat CNP-uri greşite pe listele suplimentare ori ale unor decedaţi
Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că ACL a descoperit în Bucureşti Coduri Numerice Personale greşit completate în listele suplimentare, iar Mihai Atănăsoaie a susţinut că a descoperit CNP-uri ale unor decedaţi.
Atanasiu a susţinut că până la ora 15.00 în Bucureşti au fost constatate nereguli în privinţa unor CNP-uri înregistrate pe listele suplimentare, existând astfel suspiciuni de fraudă a votului.
”Cea mai mare neregulă constatată în Bucureşti sunt listele suplimentare pe care am început să le verificăm şi sunt foarte multe CNP-uri care sunt prost înregistrate. Asta înseamnă că preşedinţii secţiilor de votare care s-au ocupat de înregistrarea pe listele suplimentare a celor care nu erau din secţia de votare fie au greşit CNP-ul, dar dacă constatăm că sunt mai mult de două CNP-uri greşite dintre cei care au votat pe listele suplimentare o să o trecem la rea voinţă şi o să facem plângeri penale împotriva tuturor preşedinţilor secţiilor de votare unde CNP-urile sunt greşite”, a spus Atanasiu.
El a precizat că ACL deţine un soft prin care sunt înregistrate CNP-urile de pe listele suplimentare pentru a descoperi dacă este vorba de vot multiplu.
Vicepreşedintele PDL Bucureşti Mihai Atănăsoaie a susţinut că pe listele suplimentare din Sectorul 2 din Bucureşti există CNP-uri ale unor persoane decedate.
UPDATE 15:15 - Atanasiu: Există suspiciuni de turism electoral în sudul ţării, solicităm Poliţiei verificări
Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că există suspiciuni de turism electoral masiv în unele judeţe din sudul ţării, solicitând Poliţiei să facă verificările care se impun, liberalul reclamând şi încercări de cumpărare a votului în rândul studenţilor.
Atanasiu a făcut un apel către Poliţia Română de a verifica cursele din sudul ţării, unde există suspiciuni de turism electoral.
”Am constatat că în sudul ţării numărul de turişti de astăzi este egal cu întregul număr de anul trecut al turiştilor din sudul ţării. Adică toţi câţi au vizitat în 365 de zile anul trecut Teleormanul, Oltul, Călăraşiul, Giurgiu, au vizitat de azi dimineaţă şi până acum aceste judeţe şi au votat în aceste judeţe”, a spus vicepreşedintele PNL.
Totodată, Atanasiu a susţinut că a primit sesizări de la studenţi din Regie, unde militanţi ai PSD ar îndemna studenţii ca în schimbul sumei de 50 de lei să voteze cu candidatul PSD.
UPDATE 15:00 - Două persoane, una din Vrancea, alta din Arad, au murit la puţin timp după ce au votat
Doua persoane, un bărbat de 66 de ani din Vrancea şi unul de 75 de ani din Arad, au murit, duminică, la scurt timp după ce au votat la alegerile prezidenţiale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
UPDATE 14:25 - MAI: 79 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de vot, 25 neconfirmate
Un număr de 79 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni ce au legătură cu scrutinul de duminică au fost înregistrate până la ora 14.00, în 25 dintre cazuri constatându-se că acestea nu se confirmă, iar în alte 20 se fac verificări pentru posibile infracţiuni electorale, potrivit MAI.
Majoritatea sesizărilor vizează posibile cazuri de corupere a alegătorilor, toate aceste situaţii fiind cercetate de Poliţie, urmând ca în urma investigaţiilor să se stabilească dacă se confirmă sau nu, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
Referitor la faptele contravenţionale, oficialul MAI a spus că au fost constatate nouă contravenţii, fiind date amenzi în valoare de 7.500 de lei şi două avertismente scrise.
Cele mai multe sancţiuni s-au dat pentru continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.
În judeţul Vrancea, poliţiştii fac cercetări pentru a stabili condiţiile în care au fost eliberate acte medicale pe numele unor persoane din care reieşea că sunt netransportabile şi solicită urna specială. Cercetările au fost începute după ce două dintre aceste persoane s-au prezentat la secţia de votare, moment în care s-a constatat că pe numele lor existau cereri pentru urna specială. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În Gorj, poliţiştii fac verificări după ce au fost sesizaţi cu privire la faptul că solicitările de a vota la urna mobilă ale unor pacienţi internaţi într-un spital din judeţ nu au fost depuse la timp.
În Tulcea, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Greci au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat de 26 de ani, pentru fraudă la vot. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că un membru al comisiei de votare i-a înmânat bărbatului două buletine de vot, pe care acesta şi-a exercitat dreptul la vot şi pe care le-a introdus ulterior în urnă.
La rândul lor, poliţiştii bucureşteni fac cercetări pentru neglijenţă în serviciu, după ce la o secţie de votare s-a constatat lipsa unei ştampile de vot. Incidentul a fost reclamat de ACL, care susţine că a fost furată o ştampilă de vot din secţia 323 de la Şcoala numărul 46 din Sectorul 2.
Situaţii privind lipsa unor ştampile s-au înregistrat şi la două secţii de votare din judeţele Hunedoara şi Teleorman.
Monica Dajbog a mai precizat că în Bucureşti un alegător a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale, după ce la ieşirea din cabina de vot a scandat numele unuia dintre candidaţi.
Tot în Capitală, un bărbat a încercat să voteze la o altă secţie decât cea la care era arondat. Preşedintele secţiei de votare a încercat să-l convingă că nu poate vota, însă, pentru că bărbatul a refuzat să părăsească secţia, preşedintele secţiei a solicitat sprijinul Poliţiei.
"Majoritatea semnalărilor, respectiv peste 70 la sută, au fost înregistrate în mediul rural, iar ca modalitate de sesizare, 72 la sută au fost primite prin sistemul de urgenţă 112", a mai precizat Dajbog.
UPDATE - Arad: ACL acuză că PSD distribuie fluturaşi cu Gheorghe Falcă susţinându-l pe Victor Ponta
Alianţa Creştin Liberală (ACL) Arad acuză, într-un comunicat de presă însoţit de fotografii, că PSD ”comite grave ilegalităţi” în ziua votului, distribuind în mai multe localităţi fluturaşi inscripţionaţi cu un mesaj al lui Gheorghe Falcă de susţinere pentru Victor Ponta.
Potrivit reprezentanţilor ACL, ”PSD comite grave ilegalităţi”, împărţind în mai multe localităţi din judeţul Arad ”pliante mincinoase în numele co-preşedintelui ACL Arad, Gheorghe Falcă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Este vorba despre pliante în care se minte că primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, l-ar susţine pe Victor Ponta. În primă fază au fost depistate astfel de pliante în municipiul Arad, în oraşele Pecica şi Lipova, în comuna Zăbrani”, susţin reprezentanţii ACL, adăugând că ”liderii PSD demonstrează prin aceste acţiuni că disperarea lor că Victor Ponta nu va câştiga alegerile a atins cote maxime”.
ACL Arad anunţă că va depune o plângere penală în acest caz.
Comunicatul de presă este însoţit de fotografii cu fluturaşii care ar fi fost distribuţi de PSD şi pe care scrie că Falcă îi mulţumeşte premierului că a ajutat cu bani CET.
”Mă văd nevoit să mulţumesc public prim-ministrului VICTOR PONTA pentru salvarea CET-ului în prag de iarnă! Prin alocarea celor 8 milioane de lei vom putea furniza agent termic în casele Dumneavoastră fără probleme. Recunosc că am dus o politică greşită in privinţa CET-ului, provocând astfel pierderi de 20 milioane de euro şi blocarea activităţii. Fără ajutorul lui Victor Ponta nu puteam trece cu bine această iarnă. În aceste condiţii, eu, Gheorghe Flacă, vă îndemn pe toţi arădenii să votaţi pentru binele municipiului Arad. Avem nevoie de ajutorul Guvernului şi al lui Victor Ponta!”, scrie pe fluturaşi.
Pe de altă parte, purtătorul cuvânt al PSD Arad, Flavius Ghender, susţine că partidul nu este implicat în distribuierea acestor fluturaşi.
”PSD Arad nu a distribuit materiale în care imaginea lui Victor Ponta este asociată cu exponenţii regimului băsist, ca Gheorghe Falcă (...) Nu ne-ar mira ca imaginile incriminate să fie chiar opera ACL, pentru a victimiza şi a ne acuza pe noi”, a afirmat Ghender.
El a spus că au fost şi situaţii în care în localităţi din judeţ, precum în comuna Bocsig, au fost distribuţi fluturaşi în care primari PSD anunţă că îl susţin pe Klaus Iohannis.
UPDATE 11:15 - MAI: Şase sesizări privind incidente la votare. La două dintre acestea s-a întocmit dosar penal
Şase sesizări privind incidente la scrutinul de duminică au fost semnalate până la ora 11.00, în urma a două dintre acestea fiind deschise dosare penale, unul pentru un bărbat care şi-a fotografiat buletinul de vot, iar altul, în cazul unui bătrân agresat în apropierea secţiei de votare.
"De la deschiderea secţiilor de votare, în întreaga ţară au fost înregistrate şase sesizări privind diverse incidente însă vă asigurăm că toate semnalările pe care le vom primi astăzi vor fi verificate punctual indiferent de modalitatea prin care acestea vor fi aduse la cunoştinţa autorităţilor", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Monica Dajbog.
Potrivit oficialului MAI, a fost deschis un dosar penal în judeţul Bacău, unde un bărbat de 35 de ani şi-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare, situaţia fiind sesizată Poliţiei de membrii comisiei de votare. "Infracţiunea este de violare a confidenţialităţii votului, aşa cum este prevăzută şi pedepsită de art. 389 din Codul Penal", a precizat Dajbog.
Un alt dosar penal a fost întocmit în judeţul Gorj pentru un bărbat de 58 de ani care a agresat fizic şi verbal un bătrân în apropierea secţiei de votare.
Prima sancţiune contravenţională a fost aplicată de către poliţiştii din Călăraşi, care au amendat cu 1.500 de lei un cetăţean, pentru continuarea propagandei electorale.
Referitor la situaţia dintr-un sat din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde mai mulţi localnici au găsit în faţa caselor pungi cu alimente, purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, în prezent, se fac verificări "pentru a se stabili dacă se întrunesc elemente constitutive ale unei infracţiuni".
UPDATE - Hunedoara: Secţie de vot deschisă cu o întârziere de o oră şi jumătate după ce a dispărut o ştampilă
O secţie de votare din judeţul Hunedoara a fost deschisă cu o întârziere de o oră şi jumătate, după ce reprezentanţii biroului local au constatat că a dispărut ştampila de control, fiind anunţată Poliţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Incidentul s-a înregistrat la secţia de votare nr. 320 organizată în Căminul Cultural din comuna hunedoreană Bucureşci, care a fost deschisă la ora 8.30, după ce reprezentanţii biroului local au anunţat că a dispărut ştampila de control care se aplică pe buletinele de vot şi pe procesul verbal după încheierea votului.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Hunedoara, Roberta Cristina Roncioiu, a declarat că a fost anunţată Poliţia, în timp ce secţia a primit o altă ştampilă de control şi astfel a început procesul de votare.
"Din câte ştim, nu au fost oameni care să fi aşteptat să-şi exercite dreptul la vot”, a spus purtătorul de cuvânt al BEJ Hunedoara.
În judeţul Hunedoara, sunt aşteptaţi la urne 400.250 de alegători în cele 524 de secţii de votare, din care 46 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ, Deva.
UPDATE - Buzău: Preşedintele unei secţii de votare, preluat de ambulanţă după ce i s-a făcut rău
Preşedintele unei secţii de votare din Mărăcineni (Buzău) a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital, duminică, la scurt timp de la deschiderea urnelor, după ce i s-a făcut rău, în timp ce preşedintele unei alte secţii de votare din judeţ nu s-a putut prezenta pentru că s-a îmbolnăvit.
Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Buzău, judecătorul Mihail Stănescu, două cazuri neprevăzute s-au înregistrat la deschiderea urnelor, însă în nicio situaţie nu a fost afectat procesul electoral. transmite corespondentul MEDIAFAX.
Conform sursei citate, preşedintelui unei secţii de votare din localitatea Mărăcineni i s-a făcut rău la scurt timp de la deschiderea urnelor. Preşedintele secţiei de votare, o femeie, a suferit o cădere de glicemie, motiv pentru care a fost solicitată o ambulanţă care a preluat-o şi transportat-o la spital.
Preşedintele BEJ a spus că procesul electoral nu a fost afectat, conducerea secţiei fiind preluată de locţiitorul preşedintelui.
Pe de altă parte, la o secţie de votare din municipiul Buzău membrii biroului au fost anunţaţi la ora 7.00 că preşedintele nu se poate prezenta pentru că s-a îmbolnăvit, fiind transportat la spital. Şi în acest caz, activitea a fost preluată de locţiitor, iar procesul electoral nu a fost afectat.
Potrivit preşedintelui BEJ Buzău, până la ora transmiterii acestei ştiri nu au fost formulate plângeri ori reclamaţii.
În judeţul Buzău, numărul alegătorilor şi al secţiilor de votare nu s-a modificat faţă de primul tur al alegerilor. Astfel, duminică, în judeţ sunt aşteptate la urne 399.050 de persoane care pot vota la 427 de secţii de votare.
UPDATE - Bistriţa-Năsăud: Pungi cu alimente atârnate de porţile unor localnici. ACL sesizează Poliţia şi BEJ
Mai mulţi cetăţeni din satul bistriţean Rusu Bârgăului au găsit, duminică dimineaţă, pungi cu ulei, zahăr şi făină, care erau atârnate de porţile caselor şi care nu erau inscripţionate, dar pe care reprezentanţii ACL Bistriţa-Năsăud le atribuie adversarilor politici de la PSD.
Copreşedintele ACL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, aflat în zonă, a fost sesizat de localnici.
"Iniţiativa nu e a noastră. Asta vă spun în mod cert, pentru că noi le-am găsit. Sunt pungi cu mită electorală: ulei, zahăr şi făină, aceeaşi mită care s-a dat dintotdeauna, din toate timpurile în România, clasice. Eu, la un moment dat, într-o conferinţă de presă, spuneam că poate că am scăpat, dar uite că nu am scăpat. Ce pot spune este că sunt puse recent. Să le găseşti în porţi dimineaţa la 7.00 - 7.30 înseamnă că au fost puse în dimineaţa aceasta. Eu cred că, în momentul în care omul ajunge la vot, militantul sau soldatul credincios, zelos, ce o fi el acolo, o să-i spună omului că i-a lăsat ceva şi să aibă grijă cu cine votează. Cred că acesta e sistemul pentru că altfel nu se leagă lucrurile”, a declarat Stelian Dolha corespondentului MEDIAFAX.
Copreşedintele ACL Bistriţa-Năsăud a precizat că va sesiza Poliţia şi Biroul Electoral Judeţean.
"Sesizăm Poliţia şi Biroul Electoral Judeţean. Mă gândeam că lucrurile sunt securizate puţin mai bine. Mi-e foarte greu să cred că umblă o maşină pe stradă şi Poliţia, care ar trebui să fie mult mai vigilentă, nu a văzut. E mită electorală în toată regula. Oamenii nu ştiau de unde sunt. Nu ştiu cine le-a dat. Oamenii au spus toţi că le-au găsit agăţate în porţi. Una chiar am găsit-o noi agăţată în poartă. Când au aflat că e mită electorală, oamenii s-au speriat”, a declarat Stelian Dolha.
În turul întâi al prezidenţialelor, în comuna Josenii Bârgăului, condusă de primar PSD şi din care face parte şi satul Rusu Bârgăului, a câştigat Klaus Iohannis, care a fost votat de 46,52% dintre electori, Victor Ponta obţinând 34,01% din voturi.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt aşteptaţi la urne 262.104 de cetăţeni cu drept de vot, în judeţ fiind amenajate 313 secţii de votare, din care 57 în municipiul Bistriţa.
Prezenţa în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a foat de 61,09%.
Citeşte şi:
ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II - BEC: Prezenţa la vot la nivel naţional la ora 19:00 - 58,65%. În primul tur prezenţa a fost de 48,89%. HARTA votului pe judeţe - LIVE TEXT
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36