INCIDENTUL din Marea Neagră: Garda de Coastă răspunde pescarilor turci care susţin că au fost atacaţi de o navă a Poliţiei de Frontieră din România

Poliţiştii de frontieră constănţeni au folosit muniţie neletală în tentativa de capturare a unui pescador turcesc, precizează Garda de Coastă, după ce 3 cetăţeni turci ar fi fost răniţi când o navă a Poliţiei de Frontieră din România a deschis focul spre o ambarcaţiune de pescuit din Turcia.

Urmărește
3644 afișări
Imaginea articolului INCIDENTUL din Marea Neagră: Garda de Coastă răspunde pescarilor turci care susţin că au fost atacaţi de o navă a Poliţiei de Frontieră din România

Reacţia Gărzii de Coastă la acuzaţiile pescarilor turci după ce o navă a Poliţiei de Frontieră din România a deschis focul

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Coastă, în timpul acţiunii de capturare a pescadorului turcesc, poliţiştii de frontieră români au folosit gradual armamentul din dotare, „în condiţiile legii”.

„Gradual, adică treptat, începând cu focuri de avertisment cu muniţie neletală, muniţie calibru mic din dotarea individuală precum şi din dotarea navei”, spun poliţiştii de frontieră.

Ei precizează că spre pescador s-a tras numai cu muniţie neletală, adică numai cu gloanţe de cauciuc, şi nu au informaţii că în urma acestei acţiuni ar fi rezultat răniţi la bordul pescadorului.

„Nu am specificat nimic în precizările noastre despre cetăţenii turci care susţin că au fost răniţi, pentru că nu avem nicio informare în acest sens din partea autorităţilor turce”, spun sursele citate.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Garda de Coastă, în urmă cu o săptămână, nava de pescuit “Ostik Senol”, pavilion Turcia, despre care existau indicii că desfăşoară activităţi ilegale de pescuit, a fost depistată de navă a Poliţiei de Frontieră din România la aproximativ 65 mile Est de Constanta, în zona economică exclusivă a României.

Vasul turcesc nu a oprit la somaţiile legale ale navei Poliţiei de Frontieră şi, drept urmare, s-a acţionat pentru oprirea şi controlul acestuia.

„Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice şi optico-vizuale, poliţiştii de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condiţiile legii. Poliţia de Frontieră nu a procedat în forţă la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul bordului, pentru a nu pune în pericol vieţi omeneşti. Acţiunile desfăşurate de Poliţia de Frontieră au fost în concordanţă cu valorile morale ale Uniunii Europene”, se precizează în comunicatul Gărzii de Coastă.

Pentru sancţionarea marinarilor turci, Poliţia de Frontieră a cooperat cu Garda de Coastă din Turcia, informând-o permanent despre situaţia existentă.

„Garda de Coastă a Republicii Turcia a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o în data de 20.02.2019, în Portul Istinye/Istanbul. Autorităţile Republicii Turcia au informat Poliţia de Frontieră cu privire la faptul că au sancţionat administrativ echipajul navei Ostik Senol pentru trecerea ilegală a frontierei şi au sesizat autorităţile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor şi a autorizaţiilor legale ale pescadorului”, se arată în comunicat.

Nava “Ostik Senol” a fost implicată şi în anii anteriori în activităţi infracţionale, cercetările fiind făcute sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Numai în cursul anului trecut, nava turcească a fost depistată de două ori în zona economică exclusivă a României.

Surse citate de cotidianul turc Hurriyet şi de agenţia de presă DHA susţineau că trei cetăţeni turci au fost răniţi după ce o navă a Poliţiei de Frontieră din România a deschis focul spre o ambarcaţiune de pescuit din Turcia, în Marea Neagră.

Incidentul a avut loc pe 20 februarie, dar a fost dezvăluit marţi.

Echipajul navei turce de pescuit "Ostik Şenol" susţinea că ambarcaţiunea a fost urmărită de o navă a Poliţiei de Frontieră din România în apele internaţionale, la circa 50 de mile marine (90 de kilometri) de coastele României.

Membrii echipajului navei turce acuzau că agenţii Poliţiei de Frontieră au deschis focul spre ei cu gloanţe de cauciuc, după somaţii, rănind trei persoane.

Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici