Inculpaţii din dosarul "Steriletul", achitaţi pentru a treia oară de CAB pentru că faptele nu există

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, miercuri, pentru a treia oară, achitarea tuturor inculpaţilor din dosarul cunoscut sub numele de "Steriletul", în care sunt judecaţi mai mulţi foşti oficiali din Ministerul Sănătăţii, dar şi un medic din Târgu Jiu, acuzat că i-ar fi mituit pe aceştia.

Urmărește
1014 afișări
Imaginea articolului Inculpaţii din dosarul "Steriletul", achitaţi pentru a treia oară de CAB pentru că faptele nu există

Inculpaţii din dosarul "Steriletul", achitaţi pentru a treia oară de CAB pentru că faptele nu există (Imagine: Shutterstock)

Magistraţii au stabilit, în urma analizării probelor, că faptele nu există.

Astfel, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus achitarea lui Virgil Remus Baciu, fost consilier personal pe probleme de control al fostului ministru al sănătăţii Daniela Bartoş, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, a Daianei Elena Druţă, medic primar la Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucureşti, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave şi a lui Cristinel Spiridon Vodislav, reprezentant legal al SC Vodimedicor SRL Târgu Jiu, acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi instigare neurmată de executare la infracţiunea de mărturie mincinoasă, împreună cu Adriana Ileana Deac, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

"Respinge cererea procurorului de confiscare a sumei de 67.000 RON de la inculpatul Baciuc Remus Virgil şi respectiv a sumei de 25.150 RON de la inculpata Druţă (fostă Niculescu) Daiana Elena", au mai dispus judecătorii.

Decizia nu este definitivă, motiv pentru care poate fi contestată de procurorii anticorupţie la instanţa supremă.

Curtea de Apel Bucureşti s-a mai pronunţat în acest dosar de alte două ori, dispunând achitarea celor implicaţi în acest caz. De fiecare dată decizia fost contestată de acnhetatori, în ambele cazuri instanţa supremă dispunând întoarcerea dosarului la CAB, pentru rejudecare.

Prima dată, magistraţii de la CAB au decis, în 11 noiembrie 2009, achitarea celor patru inculpaţi, Direcţia Naţională Anticorupţie formulând atunci recurs, iar în baza acestuia, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea procesului la Curtea de Apel Bucureşti. Procesul s-a reluat la această instanţă în martie 2012, iar judecătorii au decis din nou, în ianuarie 2014, achitarea tuturor celor patru inculpaţi. După nouă luni, instanţa supremă a dispus, din nou: "Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, respectiv Curtea de Apel Bucureşti".

La 19 octombrie 2007, DNA i-a trimis în judecată pe cei patru inculpaţi, dosarul vizând modul în care firma unui medic chirurg din Târgu Jiu a furnizat Ministerului Sănătăţii sterilete la preţuri foarte mari în comparaţie cu cele de pe piaţa liberă, anchetatorii susţinând că achiziţiile la supra-preţ s-au făcut în schimbul achitării unor şpăgi către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

"În perioada 13 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, inculpaţii Baciu Remus Virgil şi Druţă Daiana – Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către S.C. Vodimedicor SRL Târgu Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723,96 RON (223.000 USD), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 RON, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 RON. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 RON (178.000 USD)", a comunicat DNA, la momentul înaintării rechizitoriului către instanţa de judecată.

Procurorii DNA susţin că oficialii Ministerului Sănătăţii au primit mită pentru a accepta achiziţia la preţ mai mare decât cel al pieţei.

"Pentru înlesnirea atribuirii acestui contract, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit de la inculpatul Vodislav Cristinel-Spiridon, cu titlu de mită, suma de 67.000 RON (în numerar şi prin transfer bancar de la firma S.C. Vodimedicor S.R.L. Tg. Jiu). Pentru a ascunde natura reală a acestei sume, inculpatul Baciu Remus Virgil a determinat-o pe concubina sa, inculpata Deac Ileana-Adriana, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, să întocmească un contract de asistenţă juridică ce viza soluţionarea unui litigiu inexistent al S.C. Vodimedicor S.R.L. cu o firmă de transport aerian. Pentru ajutorul dat la atribuirea acestui contract, inculpata Druţă Daiana-Elena a primit cu titlu de mită, în baza unei înţelegeri prealabile, suma de 25.150 RON pe care, la data de 6 noiembrie 2002 (ziua semnării contractului de achiziţie publică), inculpatul Vodislav Cristinel-Spiridon i-a transferat din contul societăţii sale în contul unei agenţii de turism din Bucureşti pentru plata a patru pachete turistice la Paris. Pachetele erau valabile pentru perioada 9-18 noiembrie 2002 şi aveau ca beneficiari pe Druţă Daiana-Elena, soţul acesteia şi alte două peroane din anturajul lor", s-a mai arătat într-un comunicat de presă al DNA.

Medicul Cristinel Spiridon Vodislav este soţul medicului Dana Maria Vodislav, implicată într-un dosar penal ce vizează eliberarea de acte medicale false, contra unor sume de bani, elevilor cursanţi ale unor şcoli de şoferi din Târgu Jiu. Dana Maria Vodislav este recidivistă, după ce, în 2012, a fost condamnată cu suspendare pentru luare de mită.

Anchetatorii susţin că, pe parcursul cercetărilor, medicul gorjean a încercat să arunce vina pe tatăl său pentru încheierea tranzacţiei cu Ministerul Sănătăţii, bărbatul respectiv fiind însă decedat.

"În cursul cercetărilor, pentru a-şi susţine versiunea potrivit căreia tatăl său (actualmente decedat) a administrat exclusiv şi a făcut toate demersurile pentru participarea S.C. Vodimedicor S.R.L. la licitaţia în cauză, inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon a încercat, fără finalitate, să o determine pe una din martorele audiate în cauză să depună mărturie mincinoasă", a mai precizat DNA.

Pe de altă parte, Remus Virgil Baciu a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, cunoscut sub numele de "Bica 1", în care este judecat pentru abuz în serviciu alături de Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea, el este cercetat penal de DNA şi în dosarul în care fostul şef al ANI Horia Georgescu este arestat preventiv. Baciu este acuzat că a participat la aprobarea unor despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici