- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Indemnizaţia de creştere a copilului va fi diminuată cu 15%
Liderii Coaliţiei au decis ca indemnizaţia de creştere a copilului să fie diminuată cu 15%, reducere care să fie aplicată temporar, până la reluarea creşterii economice, a anunţat, miercuri, preşedintele UNPR, Marian Sârbu.
Indemnizaţia de creştere a copilului va fi diminuată cu 15% (Imagine:Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
"Tentaţia de a diminua cu 25% cuantumul acestei indemnizaţii a fost temperată. Va fi o scădere de 15%, dar un prag minim de 600 lei, nu se va atinge nimeni de pragul de 600 lei, este vorba de circa 200.000 de familii în această situaţie", a spus Sârbu.
El a arătat că reducerea ar urma să fie aplicată temporar, până la sfârşitul anului, când ar putea fi reluată creşterea economică.
Vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că la întâlnirea de marţi, de la Ministerul Finanţelor, Sebastian Vlădescu a spus că este posibil ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să scadă doar cu 15%, nu cu 25% cum se anunţase iniţial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Consilierul premierului pe probleme economice, Andreea Vass-Paul, declara, în 14 mai, pentru MEDIAFAX, că indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi redusă, de la 1 iunie, cu 25%, diminuare aplicată la cuantumul rezultat din echivalentul a 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
"Varianta agreată pentru noua indemnizaţie pentru creşterea copiilor în România este păstrarea perioadei de acordare a indemnizaţiei la doi ani şi a procentului de 85% din nivelul salariului obţinut în ultimele 12 luni lucrătoare şi diminuarea temporară cu 25% a cuantumului astfel rezultat. Vor fi menţinute limitele minimale şi maximale fixe de 600 lei, respectiv 4.000 lei. Astfel, discutăm despre păstrarea de facto a abordării procentuale la un nivel de 64% din salariu, dar nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 4.000 lei, începând cu 1 iunie 2010", a spus atunci consilierul premierului.
Vass preciza că diminuarea va fi menţinută până când statul va regla datoriile "la un nivel acceptabil".
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 15 mai, că speră ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie "minim afectată".
Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.
Aproximativ 50 de mămici cu bebeluşi în cărucioare, dar şi tătici şi bunici s-au adunat, miercuri, în faţa sediului Guvernului pentru a cere demnitarilor să nu reducă alocaţia şi indemnizaţia pentru copii, unii protestatari purtând tricouri albe pe care scrie "SOS" şi banderole negre la mâini.
Proteste similare ale părinţilor nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a reduce indemnizaţia pentru creşterea copilului şi alte drepturi pentru aceştia au loc şi în Iaşi şi Braşov.
Organizatorii protestului susţin că reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului are impact nesemnificativ pentru bugetul de stat, respectiv sub 0,02 la sută din PIB, însă efectul este covârşitor pentru dezvoltarea şi viitorul micuţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO