Indemnizaţia de şomaj ar putea fi stabilită independent de salariul minim pe economie
Indemnizaţia de şomaj ar putea fi stabilită independent de salariul minim pe economie, astfel încât nivelul ajutorului social să fie mai mic decât în prezent, respectiv 75 la sută din salariul minim brut pe ţară, potrivit unui proiect de ordonanţă obţinut de MEDIAFAX.
Indemnizaţia de şomaj ar putea fi stabilită independent de salariul minim pe economie
Proiectul, care prevede eliminarea legăturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi al stabilirii măsurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, va fi discutat, săptămâna viitoare, în şedinţa Consiliului Economic şi Social.
Potrivit unor surse oficiale, prin acest proiect se urmăreşte fixarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj pentru ca aceasta să nu mai crească în funcţie de salariul minim pe economie, ci să fie stabilită în funcţie de buget.
Fostul ministru al Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, anuţa, încă din 2007, că instituţia pe care o conducea avea în vedere modificarea unor acte normative astfel încât prestaţiile sociale să nu se mai acorde în funcţie de salariul minim şi, implicit, să nu se mai creeze presiune pe buget.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Prin proiectul de lege se propunea ca indemnizaţia de şomaj, sumele primite de către angajatori pentru încadrarea absolvenţilor, ucenicilor, elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor şi a persoanelor în vârstă de peste 45 de ani să fie determinate în funcţie de indicatorul de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, denumit indicator de referinţă, care era, atunci, egal cu 500 de lei.
În luna octombrie 2008 a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă nr. 126/2008 care prevedea eliminarea legăturilor dintre nivelul prestaţiilor sociale, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, şi nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO