- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Indemnizaţia pentru creşterea copilului - maxim 3 salarii medii pe economie
Indemnizaţia pentru creşterea copilului, stabilită de fostul Executiv la 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, a fost plafonată de Guvern la echivalentul a trei salarii medii pe economie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului - maxim 3 salarii medii pe economie (Imagine: Mediafax Foto)
Plafonarea indemnizaţiei a fost decisă, marţi, în şedinţă de guvern.
În luna octombrie, câştigul salarial mediu nominal brut anunţat de Institutul Naţional de Statistică a fost de 1.795 lei, iar cel net s-a ridicat la 1.327 lei.
Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de guvern, că suma aferentă indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu va fi mai mică de 800 lei, dar nici nu va depăşi 4.000 lei şi a susţinut că această formulă este "una dintre cele mai generoase" din Uniunea Europeană, unde indemnizaţia de 60-100% este acordată pentru 4-8 luni, nu pentru o perioadă de 2-3 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Această plafonare răspunde principiului solidarităţii. De ce? Persoanele care au salarii mari şi în mod evident contribuie cu o sumă mai mare la bugetul de asigurări sociale îşi vor găsi materializată această contribuţie mare la pensie, persoanele care contribuie cu o sumă mai mare vor avea o pensie mai mare. Această îndemnizaţie pe care o plătim de la bugetul public este efectul solidarităţii pe care societatea îl are cu o categorie foarte importantă din punct de vedere social şi de aceea am decis, pentru a elimina discrepanţele şi a realiza un efort de solidaritate - repet, sunt vremuri dificile, grele - să o plafonăm la maximum 4.000 de lei, aproximativ 1.000 euro", a spus Boc.
El a arătat că, potrivit estimărilor Ministerului de Finanţe, prin plafonarea indemnizaţiei va realizată o economie de aproximativ 600 milioane lei.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că a promulgat legea care prevede acordarea unei indemnizaţii de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, cât este în prezent nivelul indemnizaţiei.
La audierile din Parlament pentru validarea în funcţia de ministru al Muncii, Marian Sârbu sugera că această lege ar putea fi modificată.
"Va trebui să vedem dacă putem finanţa legea care ar trebui să intre de la 1 ianuarie în vigoare", spunea Sârbu.
El a arătat că legea ar putea fi modificată cu alocarea fondurilor prin repartizarea pe grupe, în funcţie de veniturile obţinute de mame, sau prin limitarea indemnizaţiei la maximum trei salarii medii pe economie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO