Chandrayaan-3 a aterizat miercuri la şase săptămâni după ce a fost lansată la bordul unei rachete de la un port spaţial din Andhra Pradesh.
Misiunea istorică a început pe 14 iulie. Este cea de-a treia misiune a indienilor pe Lună, dar este prima care produce o aselenizare în apropierea polului sudic, puţin explorat. Totodată, India este a patra ţară care a realizat o aselenizare, după SUA, fosta URSS şi China.
Misiunea indiană vizează coborârea pe lună a unui vehicul numit Vikram. Acesta se află în modulul de aterizare. Ulterior, roverul cu şase roţi se va catapulta de la bordul navei şi se va plimba printre rocile şi craterele de pe suprafaţa planetei, adunând date şi imagini care vor fi trimise pe Pământ pentru a fi analizate.
Aparatul este conceput pentru a efectua teste privind compoziţia suprafeţei lunare, precum şi pentru a monitoriza activitatea seismică, temperatura şi nivelul radiaţiilor. De asemenea, va încerca să detecteze prezenţa gheţii în solul lunar.
Polul sud prezintă un interes deosebit pentru oamenii de ştiinţă, care cred că în interiorul craterelor ar putea fi apă. Dacă se va face o astfel de descoperire, apa îngheţată din roci ar putea fi transformată şi ar permite călătorii cu echipaj uman de lungă durată.