Indiferenţă totală faţă de sirenele care au sunat la Constanţa în cadrul exerciţiului de alarmare în caz de dezastre. CALENDARUL complet al testării acustice

Constănţenii nu au fost impresionaţi de exerciţiul naţional de alarmare care a avut loc, marţi, în Constanţa, alături de alte şase judeţe din sud-estul ţării. Locuitorii oraşului au ignorat alarmele care au răsunat în oraş preţ de aproximativ o oră.

Urmărește
5009 afișări
Imaginea articolului Indiferenţă totală faţă de sirenele care au sunat la Constanţa în cadrul exerciţiului de alarmare în caz de dezastre. CALENDARUL complet al testării acustice

Indiferenţă totală faţă de sirenele care au sunat la Constanţa în cadrul exerciţiului de alarmare în caz de dezastre. CALENDARUL complet al testării acustice

Exerciţiul organizat pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă are loc săptămâna aceasta la nivelul întregii ţări, iar marţi a debutat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Ialomiţa şi Vrancea, fiind urmărit şi modul de acţiune în caz de dezastru a autorităţilor locale.

”La nivelul judeţului s-a primit o înştiinţare privind faptul că are loc un dezastru. Dispeceratul ISU a trimis alerte prin SMS către toate primăriile de pe raza judeţului Constanţa, iar acestea, la rândul lor, în maxim un minut au trebuit să confirme primirea acestui mesaj şi punerea în aplicare a sistemelor de avertizare, alarmare. Aceste sirene, în număr de 161 pe raza întregului judeţ, au avut cinci secvenţe a câte 16 secunde, cu 10 secunde pauză între ele”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU ”Dobrogea”, Anca Chiriţă.

Ea a adăugat că în localităţile în care nu sunt sisteme moderne de alarmare, populaţia este avertizată prin intermediul lăcaşelor de cult.

”După cum se ştie de pe vremuri, se trag clopotele şi populaţia este anunţată”, a spus Anca Chiriţă.

Oamenii au fost avertizaţi în ultimele zile, prin intermediul mass-media, să nu intre în panică atunci când se vor auzi sirenele sunând, iar îndemnul a fost luat în serios la Constanţa, localnicii ignorând alarmele care au răsunat în oraş preţ de aproximativ o oră.

La indiferenţa constănţenilor a contribuit şi o ploaie densă şi temperatura scăzută de afară, oamenii grăbindu-se să-şi rezolve treburile, fără să dea prea multă atenţie alarmelor.

”Am auzit la televizor de alarme. Nu m-am speriat, de ce să mă sperii? Cred că sunt bune, ce să zic. Să sperăm că nu va fi nevoie de ele”, a spus un pensionar.

”Ştiu că astăzi e un exerciţiu care ne învaţă cum să acţionăm în cazul unui dezastru. De asta sună alarma”, a declarat şi o femeie, vânzătoare în piaţă.

Sirenele au fost auzite în toate cartierele Constanţei, deşi în unele zone nu atât de tare cât ar fi trebuit, dar responsabilii cu coordonarea acestui exerciţiu spun că a fost bine, dat fiind faptul că sistemul nu a mai fost folosit în ultimii 27 de ani.

”Suntem mulţumiţi de modul în care a funcţionat sistemul şi de modul în care populaţia a recunoscut că este vorba de un exerciţiu, nu s-a panicat şi nu am avut nicio problemă în oraş”, a declarat şeful Serviciului Inspectoratului Municipal de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, Ştefan Taran.

Testarea continuă miercuri în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.

Marţi, 18 aprilie, între orele 10:00-12:00 au sunat sirenele din Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea, Vrancea.

- Miercuri, 19 aprilie, semnalul de alarmare se va auzi în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Iaşi.

- Joi, 20 aprilie, vor suna sirenele din judeţele Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu.

- Vineri, 21 aprilie, vor suna sirenele din judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş, Vâlcea.

IGSU le recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.

La nivel naţional, există peste 7.700 astfel de mijloace de alarmare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici