Prima pagină » Social » Indignare în Iran. O tânără a murit după ce a fost arestată şi bătută de poliţişti pentru că nu purta hijab

Indignare în Iran. O tânără a murit după ce a fost arestată şi bătută de poliţişti pentru că nu purta hijab

O tânără iraniană în vârstă de 22 de ani a murit la câteva zile după ce a fost arestată de poliţia moralităţii pentru că nu ar fi respectat regulile stricte privind acoperirea capului.
Indignare în Iran. O tânără a murit după ce a fost arestată şi bătută de poliţişti pentru că nu purta hijab
Iulian Moşneagu
16 sept. 2022, 17:42, Social

Martorii oculari au declarat că Mahsa Amini a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă a poliţiei când a fost ridicată marţi în Teheran. Poliţia a negat acuzaţiile, spunând că Mahsa Amini „a suferit brusc o problemă cardiacă”, relatează BBC

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de rapoarte de brutalitate împotriva femeilor din partea autorităţilor din Iran în ultimele săptămâni. Familia Mahsei spune că aceasta era o tânără sănătoasă, fără afecţiuni medicale care să explice o problemă cardiacă bruscă.

Cu toate acestea, au fost informaţi că a fost dusă la spital la câteva ore după arestare, iar familia a spus că a fost în comă înainte de a muri vineri.

Poliţia din Teheran a declarat că Amini a fost arestată pentru „justificare şi educare” cu privire la hijab, vălul pe cap pe care toate femeile trebuie să îl poarte în mod obligatoriu.

Moartea ei survine în urma tot mai multor rapoarte privind acte represive împotriva femeilor, inclusiv interzicerea accesului în birourile guvernamentale şi în bănci pentru cele care nu respectă codul vestimentar islamic.

Mulţi iranieni, inclusiv persoane pro-guvernamentale, îşi exprimă indignarea pe platformele de socializare cu privire la însăşi existenţa poliţiei moralităţii, cunoscută şi sub numele de Patrule de orientare, şi folosesc hashtag-uri care se traduc prin „Patrule ucigaşe”.

Pe reţelele de socializare au apărut videoclipuri care par să arate ofiţeri care reţin femei, le târăsc pe jos şi le iau cu forţa.

Mulţi iranieni îl acuză direct pe liderul suprem, Ali Khamenei. Pe reţelele de socializare se redistribuie un discurs vechi al acestuia, în care justifică rolul poliţiei morale şi insistă că, sub regimul islamic, femeile trebuie să fie obligate să respecte codul vestimentar islamic.

Ultimul episod nu va face decât să adâncească prăpastia dintre o mare parte a societăţii tinere şi vibrante a Iranului şi conducătorii săi radicali, o ruptură care pare tot mai greu de reparat.