- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Infarctul miocardic acut este tratat la Oradea prin implantarea unui stent pe artera coronară
Infarctul miocardic acut a fost tratat, vineri, în premieră la Spitalul Judeţean Oradea, prin implantarea unui stent pe artera coronară, respectiv un dispozitiv care dilată arterele şi permite circulaţia sângelui, astfel că pacienţii îşi revin în două zile, şi nu în şapte.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Carmen Pantiş, a anunţat că la spitalul orădean a avut loc, vineri, prima operaţie de tratare a infarctului miocardic acut prin implantarea unui stent pe artera coronară, operaţiune prin care pacientul îşi revine complet în două, nu în şapte zile, cât era până acum, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În premieră la Oradea, vineri s-a făcut primul tratament al infarctului miocardic acut prin implantarea unui stent, adică un dispozitiv care dilată arterele şi permite circulaţia sângelui. Până acum, la noi, bolnavii care sufereau un infarct miocardic se tratau prin tromboliză, adică printr-un medicament care dizolva cheagul de sânge ce a provocat infarctul. Această nouă metodă este mai bună, pentru că pacientul se poate reîntoarce la o viaţă activă în aproximativ 48 de ore, or dacă era tratat prin tromboliză, pacientul trebuie să stea şapte zile nemişcat şi nu e sigur că supravieţuieşte", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX dr. Carmen Pantiş.
Până acum, o alternativă la tromboliză era transportul la spitalele din Cluj şi Timişoara, dar implantarea stentului garantează că pacientul supravieţuieşte infarctului, acesta dilatând vasele sanguine şi permiţând, astfel, sângelui să circule.
"În continuare vrem să facem asemenea operaţii la Oradea", a spus Pantiş.
La rândul său, cardiologul Virgil Popa, care a făcut această operaţie alături de medicul Radu Hagiu, de la Institutul Inimii din Cluj, a spus că operaţia a durat 20 de minute şi a fost "perfectă", iar pacientul, un bihorean de 64 de ani, se simte bine.
"E în stare foarte bună. Este conştient şi poate că luni va putea pleca acasă. El era internat cu angină instabilă, dar între timp starea lui s-a agravat. El urma să fie operat, deoarece avea o îngustare de arteră coronară care trebuia dilatată. Am observat în timpul operaţiei că a făcut infarct, am intervenit la timp şi se simte bine", a afirmat medicul.
Acesta a adăugat că, dacă nu se intervenea la timp, pacientul ar fi fost în pericol să nu supravieţuiască.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a fost inclus în subprogramul de tratament invaziv al acestei afecţiuni.
Potrivit datelor de la minister, prin metoda tratamentului invaziv au fost salvaţi în primele nouă luni ale anului trecut 460 de pacienţi în toată ţara.
Spitalul Judeţean din Oradea estei astfel cel de-al 11-lea centru din România în care vor putea fi efectuate astfel de intervenţii.
Anual, la Oradea se înregistrează aproximativ 400 - 500 de cazuri de pacienţi cu infarct miocardic acut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO