- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.10.2021, 07:38)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia se simte până la studenţi. Cresc tarifele de cazare din căminele Universităţii Bucureşti
Inflaţia se simte până la studenţi: Tarifele de cazare din căminele Universităţii Bucureşti au crescut şi cu aproape 15% în 2021. Cât plăteşte un student pentru o lună de cazare în cămin.
Urmărește
4324 afișări
Sursa foto: Mediafaxfoto
Un student, dacă este pe un loc bugetat, plăteşte în medie 142 de lei pentru cazarea în căminele studenţeşti, cu toate utilităţile incluse. O chirie într-o garsonieră în Bucureşti porneşte de la circa 1.250 de lei pe lună, la care se adaugă utilităţile şi întreţinerea, scrie ZF.
Tarifele de cazare pentru studenţii din Bucureşti s-au majorat şi cu aproape 15% în anul universitar 2021-2022. Dacă anul trecut un student cazat într-unul dintre căminele complexului Grozăveşti plătea 140 de lei, dacă era pe un loc bugetat, anul acesta preţul cazării a crescut la 160 de lei, peste nivelul inflaţiei actuale (+5,3% an/an), dar sub creşterea preţului la energie în august 2021 prin comparaţie cu august 2020 (+21,5% an/an).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„E vizibilă tendinţa asta de majorare a preţurilor, a taxelor, iar Universitatea nu e mai prejos din punctul ăsta de vedere. Din câte ştiu, acum vreun an s-a încercat şi majorarea taxei anuale pentru facultate”, spune Diana Negoiţă, în vârstă de 22 de ani, studentă la Universitatea din Bucureşti.
Comparativ cu anul trecut, preţurile actuale pentru cazarea în căminele Universităţii din Bucureşti diferă considerabil. Pentru studenţii bugetaţi, cele mai ieftine cămine sunt Măgurele G2 şi G4, cu 130 de lei pe lună şi 250 de lei la taxă, în timp ce căminele Grozăveşti A1 şi Gaudeamus percep taxe lunare de 180 de lei la buget şi 300 de lei la taxă. Universitatea din Bucureşti nu a răspuns întrebărilor ZF legate de majorarea tarifelor de cazare până la închiderea ediţiei.
Cu toate acestea, pentru un student, preţul unei camere de cămin în complexul Grozăveşti rămâne în continuare accesibil, mai ales pentru o zonă centrală a oraşului. Preţul unei garsoniere din aceeaşi zonă, Grozăveşti, este de cel puţin 1.500 de lei, de 10 ori mai mare decât cel al unui cămin.
„Având în vedere majorările la utilităţi şi produse în general, pot înţelege o oarecare mărire a preţurilor în ceea ce priveşte chiria în cămine, însă tot în aceeaşi formulă, nu pot pricepe micşorarea numărului locurilor în măsura în care un număr mai mare de studenţi ar putea amortiza mai bine, cred eu, aceste majorări”, spune Vlad Cioricaru, 22 ani, student venit din Buzău.
Majorarea taxei de cazare în căminele Universităţii Bucureşti poate fi justificată şi prin scumpirile, mai ale la energie, din ultima perioadă. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), preţul la energia electrică a crescut în august 2021, cu 25% faţă de august 2020. De asemenea, preţul gazelor a crescut în aceeaşi lună cu 20,5% faţă de anul trecut. În schimb, preţul energiei termice a rămas constant şi a înregistrat o scădere minoră în august 2021 cu 0,21% faţă de august 2020.
Ana Iosif, doctorand la Facultatea de Istorie, spune că majorarea regiei de cămin poate fi şi efectul mecanismului economic cerere-ofertă: „Cred că şi o anumită scădere a numărului de studenţi care locuiesc în cămin, în contextul pandemiei şi al cursurilor online, a influenţat majorarea chiriei în cămine”. Anul acesta au fost disponibile mai puţine locuri în căminele studenţeşti de la Universitatea din Bucureşti, pe fondul pandemiei: camerele care de obicei erau pentru patru persoane au fost alocate doar pentru trei persoane, iar unele cămine au fost închise pentru renovări.
Tarifele regiei (taxa de cazare în universităţile din Bucureşti), sunt strâns legate de repartizarea studenţilor la buget sau taxă. Un student bugetat beneficiază de plata şcolarizării din bugetul statului şi primeşte, de asemenena, o subvenţie suplimentară la plata cazării în căminele studenţeşti. Studenţii pe locurile cu taxă sunt nevoiţi să suporte cheltuielile şcolarizării din propriul buzunar (cel puţin 3.000 de lei/an) şi plătesc de obicei regia întreagă, de regulă de două ori mai mare faţă de cât plătesc studenţii bugetaţi. Repartizarea buget/ taxă se face, de obicei, în funcţie de media de admitere pentru boboci şi după media anului de studiu anterior, pentru studenţii din anul 2 sau mai mari.
Potrivit datelor oferite de site-ul Universităţii din Bucureşti, în cadrul instituţiei există un număr de 33.800 de studenţi, dintre care 22.800 la programe de licenţă, 8.950 de masteranzi şi 2.000 de doctoranzi. Pentru studenţii din provincie, Universitatea oferă 5.274 de locuri de cazare în 18 cămine, în camere de 2 până la 5 paturi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: NEWS ALERT Atac cibernetic la o facultate a Universităţii Politehnica Bucureşti. Au fost extrase date personale ale unor studenţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe