- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Informare în metrou privind cancerul intestinului gros, al doilea ca frecvenţă în oncologie
Cancerul intestinului gros, al doilea ca frecvenţă, reprezintă 13% din totalul cazurilor de boală oncologică, iar în Europa anul mor 100.000 de persoane din cauza acestei maladii, context în care în Bucureşti va fi organizată o campanie de informare în trenurile de metrou.
Acţiunea este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în perioada 7 - 31 martie, pentru a atrage atenţia opiniei publice cu privire la această maladie şi metodele de prevenire.
Campania de informare se va desfăşura în trenurile de metrou, pe magistrala Berceni - Pipera, având drept slogan "Ce nu ştiţi despre cancerul intestinului gros?".
Călătorii vor primi câteva informaţii legate de cancerul intestinului gros, prin intermediul unor afişe dispuse în incinta metroului.
"Considerăm că o informare corectă a oamenilor cu privire la acest tip de cancer, şi la orice boală, în general, este primul pas către prevenţie şi educare. De aceea, în cadrul acestei campanii încercăm să aducem informaţia cât mai la îndemana oamenilor şi sperăm ca în acest fel să-i determinăm să conştientizeze importanţa controalelor medicale periodice", a spus preşedintele FABC, Cezar Irimia.
Potrivit FABC, atât la nivel mondial, cât şi România, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecvenţă în rândul bărbaţilor, dar şi al femeilor, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienţi sunt, ţîn momentul diagnosticarii, deja în faza de metastază a bolii, adică boala s-a extind. În jur de 56.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului intestinului gros în SUA, iar rata mortalităţii în Europa depăşeşte 100.000 de pacienţi pe an.
Conform Globocan 2008, în România sunt înregistrate anunal 8.696 de cazuri noi.
Cazurile de cancer al intestinului gros apar în cele mai multe cazuri după vârsta de 50 de ani, consultul anual la medic după această vârstă trebuind să fie obligatoriu.
Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creşte, străbătând în intregime acest perete.
Şansa vindecării pacienţilor cu această maladie este strâns legată de stadiul bolii la momentul diagnosticării.
Cancerul intestinului gros este unul dintre tipurile de cancer care poate fi tratat cu succes, dacă este diagnosticat la timp. Adesea însă, cancerul intestinului gros nu are nicio simptomatologie până în stadiul final al bolii. Atitudinea terapeutică a acestei boli este una multidisciplinară. În acest caz, intervenţia chirurgicală este indispensabilă, aceasta putând fi asociată, in funcţie de stadiul bolii, cu administrarea de chimioterapie şi şedinţe de radioterapie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO