România se află într-o bună perioadă de dezvoltare a infrastructurii rutiere, înregistrând un număr record de șantiere active. Motivate de presiunea publică și de angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), autoritățile depun eforturi susținute pentru a construi autostrăzi și drumuri expres, modernizând astfel rețeaua de transport pentru a o alinia la cerințele și standardele actuale.
În prezent, România deține aproximativ 1.100 km de autostradă, insă această rețea este fragmentată iar principalele coridoare de transport sunt departe de a fi finalizate. În 2025, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) estimează finalizarea a 283 km de autostradă și drum expres. Asociația Pro Infrastructura are însă o prognoză mai rezervată, estimând că vor fi dați în trafic doar aproximativ 200 km. Printre cele mai avansate lucrări se numără:
Dezvoltarea infrastructurii rutiere românești a întârziat excesiv de mult în ultimii 30 de ani. Birocrația excesivă și contestațiile companiilor nemulțumite au dus de multe ori la licitații cu o durată enormă de timp. Problemele geotehnice cauzează întârzieri în numeroase proiecte (teren instabil, alunecări), lipsa forței de muncă calificată dar și inflația împreună cu prețurile materialelor tot mai costisitoare au făcut ca progresul acestori lucrări atât de necesare dezvoltării României, să stagneze sau sa evolueze intr-un ritm cât se poate de lent. Totuși, daca termenele vor fi respectate, până în 2030 țara ar putea avea peste 2.000 km de autostradă și drum expres, conectând astfel regiunile izolate la rețeaua europeană de infrastructură.