Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică cere verificarea celor care au adoptat mulţi câini şi sancţionarea celor care hrănesc maidanezi

Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC) cere verificarea cetăţenilor şi ONG-urilor care au adoptat un număr mare de câini şi sancţionarea aspră a celor care i-au abandonat, precum şi pedepsirea celor care hrănesc câinii de pe domeniul public.

Urmărește
399 afișări
Imaginea articolului Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică cere verificarea celor care au adoptat mulţi câini şi sancţionarea celor care hrănesc maidanezi

Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică cere verificarea celor care au adoptat mulţi câini şi sancţionarea celor care hrănesc maidanezi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

IREC solicită sancţionarea aspră a tuturor celor care au adoptat câini din adăposturi şi apoi i-au abandonat pe domeniul public, verificarea prioritară a persoanelor fizice care au adoptat în număr mare animale, precum şi organizaţiile care au adoptat animale fără să deţină un adăpost legal de adăpostire a lor, precum şi sancţionarea penală riguroasă a indivizilor care hărţuiesc echipajele Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) aflate în misiune pe teren.

IREC mai cere autorităţilor publice să ia măsuri pentru interzicerea construirii de adăposturi improvizate, creşterea şi hrănirea animalelor în incinta scărilor blocurilor de locuinţe, în zona de siguranţă şi pe spaţiile verzi în jurul blocurilor de locuinţe sau în alte locuri aparţinând domeniului public.

Grupul de iniţiativă consideră totodată că ar trebui să existe prevederi care să dea posibilitatea ridicării câinilor care umblă liberi pe proprietăţile private şi pot ieşi oricând pe domeniul public fără însoţitor.

De asemenea, IREC solicită Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) şi administraţiilor domeniului public din toate sectoarele, să elimine din parcuri câinii fără stăpân şi să îi sancţioneze pe cei care îi hrănesc pe domeniul public.

"Este inadmisibil ca indivizi dezechilibraţi care acţionează fie în nume personal sau în numele unor organizaţii să terorizeze întregi comunităţi urbane prin acţiunilor lor iresponsabile de îngrijire a câinilor fără stăpân pe spaţiile publice sau ca acestor indivizi să le fie permisă adopţia a zeci de câini în condiţiile în care nu deţin adăposturi autorizate. IREC semnalează cu îngrijorare existenţa unor reţele informale de indivizi care achiziţionează mâncare de câine şi o dispersează prin oraş pentru a hrăni haitele de maidanezi. Aceşti indivizi trebuie sancţionaţi deoarece întreţin cu premeditare flagelul maidanezilor", se arată în comunicatul IREC.

În documentul citat se mai arată că este inadmisibil ca, în continuare, câinii maidanezi să facă victime în oraşe, prin parcuri, pe străzi.

"Este clar că acest fenomen reprezintă un real pericol pentru toţi locuitorii: copii, femei, bătrâni. Din statisticile publicate de Institutul «Matei Balş», în prima lună a acestui an, peste 600 de oameni s-au prezentat pentru tratamente specifice post muşcături de câini. Din aceştia aproximativ 100 au fost copii", spun semnatarii, precizând că nu doresc să iniţieze o campanie împotriva câinilor şi că o astfel de interpretare "este tendenţioasă şi lipsită complet de fundament".

"Nu tolerăm actele de violenţă împotriva animalelor! Considerăm că e important să ne educăm copiii în spiritul iubirii. Iubirea nu înseamnă abandon în stradă, ci asumare, responsabilizare, grijă şi afecţiune", se mai arată în comunicat.

Conform Legii 258/2013, abandonarea câinilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la cinci ani.

Aceeaşi lege, adoptată în septembrie anul trecut, prevede posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân, după ce sunt adunaţi de pe străzi şi stau 14 zile lucrătoare în adăposturile primăriei fără a fi revendicaţi sau adoptaţi.

Două mii de câini fără stăpân au fost eutanasiaţi, din 17 februarie, în Capitală, iar alţi aproximativ 2.000 se află în adăposturile Primăriei Capitalei, a anunţat, joi, ASPA.

Potrivit surselor citate, începând din septembrie 2013, de pe străzile Capitalei au fost adunaţi peste 10.000 de câini fără stăpân, dintre care peste 6.000 au fost adoptaţi de persoane fizice şi ONG-uri.

ASPA a mai precizat că lucrează cu 15 echipe pentru capturarea animalelor şi primeşte, în medie, 800 de sesizări pe lună, toţi câinii reclamaţi fiind ridicaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici