INML: Testele în cazul soţilor Ceauşescu ar putea dura şi 6 luni

Testele ADN în cazul soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu ar putea dura şi şase luni dacă solul în care au stat sicriele a avut multă umiditate, îngrăşăminte sau acid, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), Dan Dermengiu.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului INML: Testele în cazul soţilor Ceauşescu ar putea dura şi 6 luni

INML: Testele în cazul soţilor Ceauşescu ar putea dura şi 6 luni (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Sper ca ADN să nu fie degradat de apă, îngrăşăminte sau substanţe acide, pentru că altfel va fi foarte dificil de obţinut un rezultat precis. În general, testele ADN din fragmente osoase sunt destul de laborioase", a mai spus directorul INML.

El a precizat că au fost situaţii în care un rezultat aproximativ al testelor ADN a putut fi obţinut şi după mai mult de jumătate de an.

"Nu atât vechimea resturilor pământeşti supuse analizelor contează, cât mediul în care acestea au stat. Spre exemplu, în Egipt, unde solul este uscat, au putut fi efectuate teste ADN de mare precizie şi după sute, chiar mii de ani de la data decesului celui supus analizelor. Dacă solul este foarte acid, atunci ADN este distrus chiar şi în primele trei luni de la deces", a mai spus Dermengiu.

După ce va fi obţinut rezultatul, acesta va trebui comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru se a stabili dacă este vorba despre soţii Ceauşescu.

Rămăşiţele pământeşti ale soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt deshumate, miercuri, pentru a fi luate câteva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai află în viaţă, Valentin Ceauşescu, dorind să se stabilească dacă acestea sunt ale părinţilor săi

Săpăturile la locurile în care ar fi înmormântaţi soţii Ceauşescu au început marţi, în jurul orei 7.00, membrii familiei cerând ca exhumarea să nu fie publică, potrivit unui reprezentant al cimitirului Ghencea Civil.

Medicii legişti au prelevat deja probe de la Nicolae Ceaşescu, rămăşiţele pământeşti ale acestuia fiind reînhumate, aceştia urmând să ia probe pentru ADN şi de la Elena Ceauşescu.

Un bărbat care susţine că a participat la o parte a procedurii de exhumare a lui Nicolae Ceauşescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că sicriul fostului dictator a fost scos din mormânt şi pus pe un postament, pentru ca medicii legişti să poată preleva probe. El a precizat că medicii au luat probe biologice, dar şi din hainele cu care a fost înmormântat Nicolae Ceauşescu.

Acesta a arătat că, în opinia lui, sigur în acel loc este înmormântat Nicolae Ceauşescu, precizând că după deshumare i-a văzut căciula cu care a fost înmormântat în decembrie 1989. El a mai spus că sicriul era "identic" cu cel adus de Gelu Voican Voiculescu în 1989, după execuţia cuplului Ceauşescu.

La exhumare participă Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu, acesta venind în cimitir la primele ore ale dimineţii.

Mircea Oprean a declarat că după deshumare şi prelevarea unor probe, rămăşiţele pământeşti ale lui Nicolae şi Elena Ceauşescu vor fi reînhumate.

El a mai spus că dacă, în urma probelor ADN, se va stabili că în acele locuri nu sunt îngropaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu, familia va da statul român în judecată. Mircea Oprean a adăugat că Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, Petre Roman "trebuie să răspundă pentru aceste crime".

Probele biologice ce vor fi prelevate la exhumare vor fi trimise la un laborator pentru testarea ADN, care va stabili dacă rămăşiţele sunt sau nu ale soţilor Ceauşescu.

Deshumarea are loc la cererea lui Valentin Ceauşescu şi a lui Mircea Oprean. Valentin Ceauşescu, singurul fiu al cuplului Ceauşescu, a devenit recent, alături de Mircea Oprean, proprietarul mormintelor din Cimitirul Ghencea, după mai mulţi ani de procese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici