- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS: Femeile au câştigat, în octombrie 2007, în medie cu 10,6% mai puţin decât bărbaţii
Câştigul mediu brut realizat de femei, în luna octombrie a anului trecut, a fost cu 10,6% mai mic decât cel obţinut de bărbaţi, valoarea medie a acestuia, la nivelul întregii economii fiind de 1.484 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Femeile au câştigat mai puţin decât bărbaţii în 2007 (Imagine: Mediafax Foto)
Datele se referă la salariaţii care au lucrat cel puţin 23 de zile.
Astfel, câştigul mediu brut realizat de bărbaţi a fost de 1.560 de lei, în timp ce pentru femei salariul s-a situat la 1.395 lei, se arată într-un comunicat al INS.
Diferenţele de câştig pe sexe, care apar pe diferite activităţi economice, sunt consecinţa influenţei mai multor factori, precum nivelul de calificare al salariaţilor, poziţia ierarhică la locul de muncă sau ocupaţia exercitată.
Bărbaţilor le revin câştiguri medii superioare femeilor în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari diferenţe regăsindu-se în industria prelucrătoare (30,8%), comerţ (26,9%), intermedieri financiare (25,7%), sănătate şi asistenţă socială (25,4%), hoteluri şi restaurante (21%).
Distribuţia câştigurilor brute pe grupe majore de ocupaţii evidenţiază că salariaţii din grupa conducătorilor şi funcţionarilor din administraţia publică şi din unităţile economico-sociale realizează câştigurile cele mai mari în toate activităţile (3.450 lei), cu valori între 1.938 lei în activităţile hoteluri şi restaurante şi 7.473 lei în activităţile de intermedieri financiare.
Cele mai mici câştiguri apar în cazul muncitorilor necalificaţi şi al lucrătorilor operativi din servicii, comerţ şi asimilaţi (737 lei, respectiv 784 lei).
La finele lunii octombrie a anului trecut, efectivul salariaţilor era de 4,74 milioane de persoane, bărbaţii reprezentând 53,8%.
Numărul salariaţilor care au lucrat 23 de zile, cu program complet, în octombrie 2007 a fost de 4,09 milioane de persoane, echivalentul a 86,3% din efectivul total al angajaţilor.
Ponderea femeilor în această categorie a fost de 46,1%. Femeile erau majoritare în sfera serviciilor (66,5%), iar bărbaţii se regăseau în proporţie de 49,5% în sectorul serviciilor şi de 47,4% în industrie şi construcţii.
În ceea ce priveşte repartizarea salariaţilor pe grupe de salarii brute realizate, arată că numai 2% din numărul salariaţilor care au lucrat cel puţin 23 de zile în octombrie 2007 au avut câştiguri cel mult egale cu salariul minim pe economie, de 390 lei.
Distribuţia salariaţilor după salariile brute realizate relevă o concentrare a femeilor în zona salariilor mai mici de 1.000 lei (54,7%), în timp ce, bărbaţii se regăseau în pondere minoritară (49,1%).
În funcţie de grupele majore de ocupaţii şi sexe, aproape o treime din totalul salariaţilor practicau ocupaţii care aparţin grupelor majore de meşteşugari-meseriaşi şi operatori la instalaţii, maşini şi echipamente (31,7%).
Bărbaţii predomină în rândul meşteşugarilor-meseriaşilor (79%), operatorilor de instalaţii, maşini şi echipamente (67,7%), agricultorilor (66,4%), conducătorilor şi funcţionarilor din administraţia publică şi din unităţile economico-sociale (61,9%) şi a muncitorilor necalificaţi (57,3%).
Proporţia majoritară a femeilor comparativ cu cea a bărbaţilor se regăseşte în următoarele grupe majore de ocupaţii: funcţionari administrativi (68,4%), lucrători operativi în servicii, comerţ (61,1%), tehnicieni, maiştrii (61,0%), specialişti cu ocupaţii intelectuale (56,7%).
Salariul mediu brut de bază în luna octombrie a anului trecut a fost de 1.126 lei pentru salariaţii care au lucrat 23 de zile, iar salariul mediu brut realizat de 1.391 lei.
Salariul mediu brut realizat cuprinde, pe lângă salariul de bază, şi o parte variabilă compusă din sporuri şi prime acordate ca procentaj din salariu sau ca sumă fixă.
Astfel, raportul dintre salariul de bază şi salariul realizat, arată că, cele mai mari sporuri şi adaosuri se regăsesc în activităţile din industria extractivă (40,1%), sănătate şi asistenţă socială (38,1%), energie electrică şi termică, gaze şi apă (33,5%), transport, depozitare şi comunicaţii (23,6%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 13:00, prezența la vot este de 22,42 %. 4 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot / George Simion acuză nereguli la Roma: „Am văzut oameni care intrau câte doi în cabina de vot"
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO