INS: Numărul alegătorilor rezultaţi în urma recensământului, disponibil din februarie 2012

Numărul alegătorilor din judeţul Constanţa rezultaţi în urma recensământului va fi disponibil la începutul lunii februarie 2012, un răspuns al Institutului Naţional de Statistică la solicitarea CJ Constanţa fiind în curs de redactare, a declarat, luni, preşedintele INS, Vergil Voineagu.

Urmărește
263 afișări
Imaginea articolului INS: Numărul alegătorilor rezultaţi în urma recensământului, disponibil din februarie 2012

INS: Numărul alegătorilor rezultaţi în urma recensământului, disponibil din februarie 2012 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"(Numărul de alegători rezultaţi în urma recensământului, n.n.) îl dau şi îl am la sfârşitul lunii ianuarie, respectiv la începutul lunii februarie 2012, un răspuns al INS către Consiliul Judeţean Constanţa este în curs de redactare", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Prezenţa la vot la referendumul de la Constanţa a fost de 43,85 la sută, în condiţiile în care pentru validarea acestuia este necesară o prezenţă de jumătate plus unu din numărul de alegători.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a afirmat însă că procesul verbal cu rezultatele referendumului nu va fi semnat până când INS nu va transmite numărul de alegători rezultaţi din recensământ, susţinând că numărul real de alegători este mai mic decât cel de pe listele de vot.

Constantinescu a spus că, potrivit datelor de la recensământul din 2002, judeţul Constanţa are o populaţie de aproximativ 769.000 de persoane, iar conform datelor preliminare de pe site-ul INS populaţia judeţului este acum de aproximativ 680.000 de persoane.

El susţine că a scăzut, astfel, numărul de alegători, iar în aceste condiţii referendumul ar putea fi validat întrucât ar fi mers la vot jumătate plus 1 din numărul real de alegători ai judeţului.

Preşedintele CJ Constanţa a mai susţinut că la referendum s-au prezentat 275.000 de persoane, 96 la sută dintre acestea votând împotriva desfiinţării judeţului Constanţa, iar numărul celor prezenţi la vot reprezintă 43,85 la sută din numărul de alegători conform recensământului din 2002.

Constantinescu mai spune că numărul persoanelor care s-au prezentat la vot se raportează la cifra reală de alegători din prezent, estimată de el la aproximativ 550.000 de persoane, ceea ce ar însemna că referendumul ar fi validat.

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a declarat că datele cerute de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de la Institutul Naţional de Statistică cu privire la numărul de alegători rezultaţi în urma recensământului din acest an vor intra în vigoare din 2012.

"Datele statistice invocate intră în vigoare de anul viitor. Nu poate folosi date din 2012 pentru referendumul din 2011. Ceea ce înseamnă că referendumul nu a trecut, pentru că Nicuşor Constantinescu a anunţat că prezenţa la vot a fost 43,85% şi avea nevoie de jumătate plus unu din numărul total de alegători pentru ca referendumul să fie validat", a spus prefectul judeţului Constanţa.

El a susţinut că numărul de buletine de vot pentru referendum tipărite de Consiliul Judeţean a fost stabilit în raport cu numărul actual al populaţiei.

"El a comandat aproximativ 696.000 de buletine de vot pentru că ştia care este numărul de electori la care trebuie să se raporteze. Văzând că nu-i iese numărătoarea a încercat această poveste", a spus Claudiu Palaz.

Locuitorii din judeţul Constanţa au fost chemaţi la referendum, duminică, pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu desfiinţarea judeţului Constanţa.

Referendumul, la care erau aşteptate 632.776 de persoane, a fost organizat în baza unei hotărâri din 22 iunie a Consiliului Judeţean Constanţa, care a fost contestată însă în instanţă de către prefect, Curtea de Apel dând câştig de cauză Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu (PSD).

Pentru acest referendum Consiliul Judeţean Constanţa a cheltuit două milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici