INS: Pest un sfert din persoanele cu program parţial de lucru sunt dispuse să muncească mai mult

Numărul persoanelor subocupate din România a crescut în 2014, faţă de 2013, cu 12.000, însă mai mult de un sfert dintre ele erau dispuse să muncească mai mult, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului INS: Pest un sfert din persoanele cu program parţial de lucru sunt dispuse să muncească mai mult

INS: Pest un sfert din persoanele cu program parţial de lucru sunt dispuse să muncească mai mult (Imagine: Shutterstock)

Potrivit sursei citate, anul trecut, 238.000 persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate.

"Această categorie de persoane a reprezentat 2,6 la sută din populaţia activă, 2,8 la sută din populaţia ocupată şi peste un sfert (27,7 la sută) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. La nivelul UE28, 4,1 la sută dintre persoanele active erau subocupate în anul 2014. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate în rândul populaţiei active s-au înregistrat în Cipru (7,8 la sută), Spania (6,9 la sută) şi Irlanda (5,9 la sută), iar cele mai mici în Republica Cehă (0,7 la sută), Bulgaria şi Estonia (ambele cu 1 la sută). În România, faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 12.000", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Din rândul populaţiei inactive cu vârste curpinse între 15 şi 74 de ani (6.061.000 persoane), 380.000 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, înregistrându-se o scădere cu 26.000 faţă de anul precedent. Dintre acestea, 376.000 erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă şi doar un număr nesemnificativ de persoane, deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul. La nivelul UE28, această categorie de persoane reprezenta echivalentul a 0,9 la sută din populaţia activă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici