INSCOP Research: Aproape două treimi din populaţie susţin unirea României cu Republica Moldova

Aproape două treimi din populaţie susţin unirea României cu Republica Moldova şi puţin peste jumătate dintre respondenţi consideră că, în cazul ipotetic al unui asemenea eveniment, ţara noastră ar deveni mai puternică, conform sondajului realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS.

Urmărește
1088 afișări
Imaginea articolului INSCOP Research: Aproape două treimi din populaţie susţin unirea României cu Republica Moldova

INSCOP Research: Aproape două treimi din populaţie susţin unirea României cu Republica Moldova

Potrivit sondajului de opinie publică la nivel naţional, realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, aproximativ 8 din 10 respondenţi declară că se simt mândri că sunt români şi totodată sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităţilor pe teritorul său.

Aproape două treimi din populaţie susţin Unirea României cu Republica Moldova şi puţin peste jumătate dintre respondenţi consideră că, în cazul ipotetic al unui asemenea eveniment, ţara noastră ar deveni mai puternică.

84% dintre participanţii la sondaj declară că se simt mândri că sunt români, în timp ce 10,4% afirmă contrariul. 5,6% nu ştiu sau nu răspund.

Chestionaţi cu privire la cunoaşterea limbii române, 94,8% dintre cei respondenţi sunt de părere că acest aspect trebuie să fie o obligaţie pentru orice cetăţean român, 3,7% afirmă contrariul, iar 1,5% nu ştiu sau nu răspund.

62,2% dintre cei intervievaţi apreciază că au o bună cunoaştere a istoriei românilor, în timp ce 34% consideră că nu cunosc suficient de bine acest subiect. Procentul non-răspunsurilor este de 3,8%.

80,3% dintre respondenţi sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul său, 9,9% au o opinie contrară. 9,8% nu ştiu sau nu răspund.

65,1% sustin Unirea României cu Republica Moldova, iar 22% se opun. 12,9% este procentul non-răspunsurilor.

În cazul ipotetic al unirii României cu Republica Moldova, 53,6% dintre cei intervievaţi consideră că ţara noastră ar deveni mai puternică, iar 23,1% că ar deveni mai slabă. 23,2% nu ştiu sau nu răspund.

Părerile privind regimul comunist sunt împărţite. 27,2% consideră că regimul comunist a făcut mai mult bine României, 29,6% că a făcut mai mult rău ţării, în timp ce 34,3% aleg varianta de răspuns ”Lucrurile sunt mai complicate. Comunismul din anii 50 este una, cel din vremea lui Ceauşescu este cu totul altceva”. Procentul non-răspunsurilor este 8,9%.

Sondajul de opinie publică la nivel naţional a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019.

Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti. Eşantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici