Inscripţiile şi imaginile graffiti vor fi interzise pe clădirile din Bucureşti
Inscripţiile şi imaginile de tip graffiti vor fi interzise pe clădirile din Bucureşti fără acordul proprietarilor, iar administratorii parcurilor şi grădinilor publice vor fi obligaţi să amenajeze zone speciale pentru acestea.
Inscripţiile şi imaginile graffiti vor fi interzise pe clădirile din Bucureşti (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)
Consilierii generali au aprobat, luni, proiectul privind interzicerea în Bucureştri a inscripţiilor caligrafiate, imaginilor pictate sau gravate de tip graffiti pe pereţii imobilelor sau pe alte suprafeţe publice ori private.
Acestea vor fi permise doar în spaţiile special amenajate în acest scop în parcurile şi grădinile publice. Astfel, în termen de 30 de zile administratorii parcurilor şi grădinilor publice sunt obligaţi să amenajeze şi să doteze corespunzător zonele în care să se poată manifesta persoanele cu aptitudini în acest domeniu.
Persoanele care vor face inscripţii şi imagini graffiti în alte spaţii decât cele special amenajate vor fi amendate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că "în lipsa unor reglementări concrete, graffiti a devenit un fenomen în Bucureşti, care este făcut fără consimţământul proprietarului, fiind îndeplinite condiţiile de vandalism".
"Acesta este făcut fără consimţământul proprietarului, fiind astfel îndeplinite condiţiile de vandalism. Sunt afectate construcţii de valoare istorică, garduri, pasaje, staţii de metrou, cabine telefonice şi alte suprafeţe publice sau priviate, generând disconfort pentru populaţie şi aducând în acelaşi timp atingere imaginii urbanistice şi valorii istorice a municipiului", potrivit expunerii de motive a proiectului.
Măsurile pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi sunt reglementate prin Legea 554/2003.
Potrivit Legii 554/2003, "înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5 milioane de lei la 25 de milioane de lei (vechi - n.r.)".
În cazul în care faptele sunt săvârşite de minori, amenda şi cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunului sunt suportate de către părinţii sau tutorii acestora. Sumele încasate se constituie venit la bugetul autorităţii locale pe teritoriul căreia s-a comis contravenţia.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de către personalul împuternicit de la consiliile locale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi de către organele de poliţie, conform Legii 554/2003.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO