- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.05.2014, 21:01)
- Otilia Ciocan , Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Insolvenţa Oţelul Galaţi şi Piaţa de Gros, negociate de judecătorii Tribunalului Bucureşti cu lichidatori judiciari
Insolvenţa FC Oţelul Galaţi, Piaţa de Gros, Rosegur şi Argirom International se numără printre dosarele în care judecătorii Mircea Moldovan şi Elena Rovenţa au intervenit, selectând şi desemnând în mod discreţionar lichidatorii judiciari, în schimbul unor favoruri, arată DNA.
Urmărește
980 afișări
Insolvenţa Oţelul Galaţi şi Piaţa de Gros, negociate de judecătorii Tribunalului Bucureşti cu lichidatori judiciari (Imagine: Shutterstock)
În documente obţinute de MEDIAFAX, procurorii anticorupţie relatează în detaliu modul în care judecătorul sindic Mircea Moldovan de la Tribunal Bucureşti selecta lichidatorii judiciari în cazul dosarelor în care dispunea deschiderea procedurii insolvenţei.
Astfel, arată anchetatorii DNA, cu privire la dosarul nr. 43077/3/2007, având ca obiect procedura de insolvenţă a SC Argirom International SA, controlată de Iosif Armaş, la 18 ianuarie 2013, Monica Angela Borza i-a spus magistratului Moldovan că Armaş a desfăşurat o serie de acţiuni contrare Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Judecătorul Moldovan i-a comunicat administratorului judiciar că hotărârea AGA este lovită de nulitate şi a sfătuit-o pe Borza să lanseze o invitaţie de participare adunării creditorilor pentru 22 ianuarie 2013, inclusiv lui Armaş, mai precizează procurorii.
"În contextul în care Borza i-a spus lui Armaş intenţia creditorilor înscrişi în dosarul nr. 43077/3/2007 de a cere convocarea anticipată a acestora, anterior datei de 8 decembrie 2012, acesta din urmă i-a transmis femeii că îi va remite un pachet cu produse alimentare (carne de vită/miel), solicitându-i ca jumătate să-i revină judecătorului Moldovan", se mai arată în documente.
Potrivit unor informaţii vehiculate în 2010, o altă firmă controlată de omul de afaceri Iosif Armaş, Hercules, care administra majoritatea hotelurilor din staţiunea Herculane, se afla atunci în executare silitată.
Negocieri repetate pentru repartizarea dosarelor
În 26 iunie 2013, practicianul în insolvenţă Monica Borza i-a cerut lui Moldovan ca dosarul privind SC Piaţa de Gros SA, având ca obiect procedura insolvenţei, să fie atribuit practicianului în insolvenţă Gros Emil-Ionel, din cadrul Expert Insolvenţă SPRL. Patru zile mai târziu, Borza l-a anunţat pe Gros că a reuşit să-l determine pe judecătorul Moldovan să-i atribuie acestuia şi dosarul cu SC Andami Comp SRL.
La 1 iulie 2013, aceeaşi Borza i-a spus judecătorului Moldovan că va trimite ofertele pentru numirea lui Gros în calitate de lichidator prin intermediul şoferului Dumitru Bălan, iar în 3 iulie 2013, judecătorul a confirmat că a acţionat conform înţelegerii, susţine DNA.
"În aceeaşi zi, Moldovan i-a spus practicianului în insolvenţă reprezentant al Lex Company IPURL că dosarul privind insolvenţa SC Andami Comp SRL a fost nevoit 'din motive obiective' să-l atribuie altui practician în insolvenţă, iar o zi mai tarziu l-a asigurat pe acesta că îl va numi ca lichidator într-un dosar de insolvenţă al unei societăţi comerciale în consorţiu cu Prime Insolv Practice SPRL", mai spun anchetatorii.
Tot magistratul Mircea Moldovan, susţine DNA, a desemnat-o preferenţial pe Monica Borza, în 10 iulie 2013, în calitate de administrator judiciar în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvenţa FC Oţelul Galaţi - controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.
"În acelaşi context al îndeplinirii în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu şi în scopul atribuirii preferenţiale a unui dosar de insolvenţă, la data de 29 martie 2013, judecătorul sindic Moldovan Mircea a contactat-o pe Cândea Elena-Cristina, reprezentant al Legal Recovery IPURL, procedeu repetat şi în zilele de 1 aprilie 2013, 3 aprilie 2013 şi 12 aprilie 2013", mai notează anchetatorii.
Mită ascunsă într-o revistă "puţin mai plinuţă, nu foarte plină"
În documentele judecătorilor este menţionată şi implicarea judecătoarei Elena Rovenţa în dosarul privind insolvenţa firmei de securitate Rosegur.
Astfel, în contextul instrumentării dosarului nr. 9582/3/2013 privind insolvenţa societăţii Rosegur, complet C8 format din Elena Rovenţa, lichidatorul judiciar Monica Borza a cerut unei grefiere să-i mijlocească o întâlnire cu judecătoarea.
"În 22 iulie 2013, Borza a fost contactată şi i s-a comunicat că este aşteptată de 'doamna judecător'. În acest context, Borza Monica Angela i-a cerut şoferului său Dumitru Bălan să se deplaseze la bancă şi să retragă 'bani mari', pe care să îi înmâneze acesteia în drumul său spre Tribunalul Bucureşti şi să lichideze depozitul de 28.000 de lei, după care să introducă banii într-un plic şi o revistă', susţine DNA.
În cursul aceleiaşi zile, Borza şi Rovenţa s-au întâlnit în parcarea hotelului Royal, aflat în apropierea Tribunalului Bucureşti, înmânându-i acesteia din urmă un plic. După primirea plicului, Rovenţa Elena s-a dus la sediul sucursalei unei bănci la Unirii, unde a efectuat o operaţiune bancară.
În 31 iulie 2013, mai notează anchetatorii, un fost vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului i-a cerut Angelei Monica Borza, cu referire la dosarul nr. 9582/3/2013 privind insolvenţa societăţii Rosegur, un onorariu de 174.000 euro, context în care reprezentanta Activ Lichidator IPURL i-a trrimis ca o parte să îi fie transmisă şi judecătorului sindic Rovenţa.
La 3 septembrie 2013, Borza a stabilit ca în ziua următoare să aranjeze o întâlnire cu judecătoarea Rovenţa în apropierea Tribunalului Bucureşti. În acest context, reprezentanta Activ Lichidator IPURL i-a cerut unei angajate să facă o nouă operaţiune bancară, respectiv să extragă "două de 5, din depozitele de 800.000", angajata confirmându-i că "Doru s-a deplasat deja la bancă", se arată în documentele procurorilor.
În aceste condiţii, Borza l-a contactat pe "Doru", căruia i-a cerut să cumpere un parfum "Cavalli", pe care să îl ambaleze ca pe un cadou, motivând că îi este necesar în 4 septembrie 2013.
Tot Borza i-a cerut unui angajat din Activ Lichidator IPURL să îi predea "pachetul lăsat de Doru", precum şi o revistă "puţin mai plinuţă, nu foarte plină", după care s-a deplasat în incinta Tribunalului Bucureşti.
La ieşirea din sediul Tribunalului Bucureşti, Borza era însoţită de judecătoarea Elena Rovenţa, care avea în mână revista cu care intrase în clădire practicianul în insolvenţă, cele două deplasându-se cu autoturismul marca Nissan X-TRAIL până în Calea Victoriei în zona intersecţiei cu str. Mihai Vodă, unde magistratul a coborât, mai susţin anchetatorii.
Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.
Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.
Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.
În acest dosar, procurorii DNA au făcut miercuri percheziţii la locuinţa omului de afaceri Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta.
DNA a precizat că în această cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, pe lângă cei patru judecători.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că percheziţiile au fost făcute la locuinţa omului de afaceri Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta, existând suspiciunea că acesta ar fi dat mită judecătorilor suspectaţi de corupţie de la Tribunalul Bucureşti, pentru a obţine soluţii favorabile în dosare.
Dan Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10