Insomnia: cum o combaţi fără somnifere. Ce arată cel mai complex studiu, făcut pe mai mult de 340.000 de adulţi timp de 34 de ani

  • Mulţi oameni care se luptă cu insomnia sau au „nesomn” uneori recurg mai devreme sau mai târziu la somnifere.
  • Cu toate acestea, un studiu efectuat pe mai mult de 340.000 de adulţi arată că soluţia este una la îndemână pentru majoritatea.
Urmărește
2693 afișări
Imaginea articolului Insomnia: cum o combaţi fără somnifere. Ce arată cel mai complex studiu, făcut pe mai mult de 340.000 de adulţi timp de 34 de ani
Marea majoritate a oamenilor are probleme de somn din când în când. Cu toate acestea, între 10 şi 20% din populaţie are dificultăţi majore în a se odihni şi asta duce la probleme serioase de sănătate pe termen lung.
 
Rezultatele studiului recent au fost publicate acum în Mayo Clinic Proceedings.
 
Cercetătorii au analizat datele participanţilor la marele sondaj de sănătate Trøndelag din Norvegia (studiul HUNT). În total, 304.899 de persoane din Trondheim au participat la acest sondaj pe parcursul a 34 de ani (cercetarea a început în 1984). Până în prezent, au fost efectuate patru runde de sondaje.
 
Ancheta de sănătate permite cercetătorilor să urmărească modul în care evoluează sănătatea oamenilor de-a lungul unei perioade lungi de timp. De data aceasta, cercetătorii au corelat datele HUNT cu informaţiile din baza de date norvegiană privind prescripţiile medicale.
 
Participanţii la cel de-al treilea studiu HUNT (2006-2008) au fost urmăriţi până la 1 ianuarie 2018.
 
„Aproape 5.800 dintre participanţi au primit prima lor reţetă de somnifere în timpul perioadei de studiu”, spune Linda Ernstsen, profesoară la Departamentul de Sănătate Publică şi Asistenţă Medicală al Universităţii Norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologie.
 
Acest lucru înseamnă că aproximativ 17% din problemele de somn ale participanţilor au fost suficient de grave pentru a justifica o reţetă din partea medicului lor. Dar participanţii care se aflau în cea mai bună condiţie au folosit mai puţine dintre aceste medicamente prescrise, descoperă studiul.
 
Sportul de tip fitness sau cardio este suficient, dar dacă preferi exerciţiile cu greutăţi sau combinate, cu atât mai bine.

Bărbaţii au cel mai mult de câştigat

„Aceste constatări sugerează că a fi în formă fizică te poate ajuta, de asemenea, să dormi mai bine”, mai spune cercetătoarea. 
 
Studiul a descoperit şi că efectul benefic al exerciţiilor fizice este mai puternic în cazul bărbaţilor. Constatările arată că bărbaţii cei mai în formă au avut un risc cu 15% mai mic de a avea nevoie de medicamente pentru insomnie. 
 
Studiul amplu urmăreşte populaţia adultă pe o perioadă lungă de timp. Prin urmare, cercetătorii concluzionează că aceste constatări ar trebui să influenţeze sfaturile pe care medicii le dau pacienţilor lor în materie de somn.
 
„Constatările noastre susţin ideea că îmbunătăţirea sau menţinerea condiţiei fizice poate fi o alternativă eficientă pentru a preveni problemele de somn”,  conchide Ernstsen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici