Inspecţia Judiciară face verificări după ce Augustin Lazăr a fost acuzat că a refuzat să elibereze un disident anticomunist

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora procurorul general Augustin Lazăr, înainte de 1989, ca procuror la Alba, ar fi refuzat că elibereze un disident anticomunist şi face verificări, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Urmărește
802 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară face verificări după ce Augustin Lazăr a fost acuzat că a refuzat să elibereze un disident anticomunist

Inspecţia Judiciară face verificări după ce Augustin Lazăr a fost acuzat că a refuzat să elibereze un disident anticomunist

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au confirmat pentru MEDIAFAX că s-au sesizat din oficiu ca urmare a informaţiilor apărute în presă despre activitatea procurorului general şi fac cercetări pentru identificarea exactă a situaţiei de fapt.

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Şi purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguţa Vasilescu, i-a cerut procurorului general să îşi dea demisia imediat şi să îşi ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcţie din sistemul judiciar românesc, deşi a întreprins acţiuni de poliţie politică în timpul regimului comunist.

La rândul său, Augustin Lazăr a respins, printr-un comunicat de presă, acuzele lansate de Lia Olguţa Vasilescu potrivit cărora ar fi făcut poliţie politică, precizând că o astfel de dezinformare este contrazisă de adeverinţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Procurorul general apreciază că atacurile concertate din ultimele zile la adresa sa, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmăresc atât decredibilizarea sa în calitate de procuror general, cât şi destabilizarea Ministerului Public.

Lumea Justiţiei a publicat documente care ar arăta cum un procuror din judeţul Alba, pe numele său Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor '80. Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din judeţul Alba, judeţ din care provine şi actualul procuror general. Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei precizează că nu ştiu dacă procurorul din această cauză este unul şi acelaşi cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici