Inspecţia Judiciară: La finele lui 2017, erau 15 dosare de mare corupţie cu o durată a procedurii peste 5 ani

La finalul lui 2017, se aflau 15 dosare de mare corupţie care înregistrau o durată totală a procedurii judiciare mai mare de 5 ani pe rolul curţilor de Apel Braşov, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Suceava, Oradea, Ploieşti, Târgu Mureş şi Tribunalului Bucureşti, arată un raport al Inspecţiei Judiciare (IJ).

Urmărește
532 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară: La finele lui 2017, erau 15 dosare de mare corupţie cu o durată a procedurii peste 5 ani

Inspecţia Judiciară: La finele lui 2017, erau 15 dosare de mare corupţie cu o durată a procedurii peste 5 ani

Potrivit datelor analizate de Inspecţia Judiciare, la nivelul întregii ţări, numărul dosarelor de mare corupţie a înregistrat o creştere de la 474 de cauze la finele anului 2016 la 535 de dosare la sfârşitul anului 2017. În cazul însă a cinci curţi de apel, numărul dosarelor de mare corupţie a înregistrat o scădere faţă de anul 2016, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Iaşi, Curtea de Apel Oradea şi Curtea Militară de Apel.

Raportat la criteriul duratei de timp de la care dosarele se află în sistemul judiciar, inspectorii judiciari au constatat o creştere a numărului de dosare mai vechi de 5 ani, de la 8 la 15 cauze, "aspecte care se explică în contextul complexităţii dosarelor, dar şi al creşterii numărului total cauze".

Astfel, la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numărul total al dosarelor de mare corupţie aflate pe rol era, la sfârşitul lunii decembrie 2017, de 26 de dosare, iar pe rolul completelor de 5 Judecători în materie penală se aflau în curs de soluţionare trei dosare.

Potrivit datelor comunicate de conducerile judiciare ale instanţelor, la finalul celui de al II-lea semestru al anului 2017, se aflau 15 dosare de mare corupţie care înregistrau o durată totală a procedurii judiciare mai mare de 5 ani, respectiv un dosar pe rolul Curţii de Apel Braşov; un dosar pe rolul Curţii de Apel Bucureşti; două dosare pe rolul Tribunalului Bucureşti; un dosar pe rolul Curţii de Apel Cluj; un dosar pe rolul Tribunalului Galaţi; un dosar la Curtea de Apel Iaşi; trei dosare la Curtea de Apel Suceava; un dosar la Curtea de Apel Oradea; două dosare la Curtea de Apel Ploieşti; un dosar la Curtea de Apel Târgu Mureş şi un dosar pe rolul Curţii Militare de Apel.

Drept concluzie a raportului, Inspecţia Judiciară constată că soluţionarea dosarelor de mare corupţie se realizează "într-un ritm care poate fi considerat adecvat", dar nu trebuie omis faptul că în anul 2017 s-a înregistrat o creştere numărului total de dosare, inclusiv al celor mai vechi de 5 ani în sistem, "situaţie care impune o atenţie sporită a managementului instanţelor, dar şi a modului concret de gestionare a fiecărui dosar în vederea evitării împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale".

În ceea ce priveşte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inspectorii judiciari au constatat o gestionare adecvată a dosarelor de mare corupţie aflate în prezent pe rolul Secţiei penale şi a Completelor de 5 Judecători ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, "fără a fi identificate situaţii de natură a conduce la temporizarea procedurii".

Raportul va fi înaintat Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici