Inspecţia Muncii: Campanie de verificare a modului de utilizare a echipamentelor cu combustibili gazoşi

Inspecţia Muncii (IM) a dispus începerea unei campanii de verificare, la nivel naţional, a modului în care utilizatorii de echipamente de muncă care funcţionează cu combustibili gazoşi respectă prevederile legale de sănătate şi securitate în muncă, se arată într-un comunicat remis, luni, MEDIAFAX.

Urmărește
143 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Muncii: Campanie de verificare a modului de utilizare a echipamentelor cu combustibili gazoşi

Inspecţia Muncii: Campanie de verificare a modului de utilizare a echipamentelor cu combustibili gazoşi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Ca o măsură prevenită, Inspecţia Muncii va verifica, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, în perioada 22 februarie -2 martie, la nivel naţional, modul în care utilizatorii de echipamente de muncă ce funcţionează cu combustibi gazoşi respectă prevederile legale de sănătate şi securitate în muncă", a declarat inspectorul general de stat de la IM, Danteş Nicolae Bratu.

Inspecţia Muncii precizează că în cazul celor două explozii din 19 februarie de la Sigetu Marmaţiei, prin decizia Inspectorului General de Stat s-a constituit o comisie formată din inspectori de muncă specializaţi în domeniul petrol şi gaze şi care vor cerceta cele două evenimente sub aspectul cauzelor şi împrejurărilor producerii lor şi a măsurilor ce se impun pentru prevenirea repetării unor astfel de situaţii.

Inspecţia Muncii precizează că, în sensul prevederilor Legii 319/2006, Legea sănătăţii şi securităţii în muncă, prin accident de muncă se înţelege "vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel putin trei zile calendaristice, invaliditate ori deces".

De asemenea, atunci când sunt accidentate cel puţin trei persoane în acelaşi timp şi din aceeaşi cauză se consideră că este accident de muncă colectiv.

"În cazul în care accidentele colective sunt generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile, cercetarea accidentului colectiv de muncă se face de către Inspecţia Muncii. Comisia de cercetare trebuie să finalizeze ancheta, conform legii, în 15 zile de la producerea evenimentelor, dar în cazul în care vor fi cerute expertize suplimentare, termenul pentru prezentarea concluziilor poate fi amânat", se arată în comunicat.

La finalizarea cercetării evenimentului, în funcţie de concluziile anchetei, inspectorii de muncă pot dispune sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, iar în cazul în care se constată că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracţiuni, procesul verbal de cercetare este transmis organelor de cercetare penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici