Inspecţia Muncii verifică firme care au intermediat angajarea unor români în Qatar

Inspecţia Muncii s-a autosesizat şi a dispus controale la firmele care au intermediat angajarea unor români în Qatar, după ce zece muncitori, care au primit o ofertă directă de angajare de la o firmă din Doha, au fost arestaţi, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Muncii verifică firme care au intermediat angajarea unor români în Qatar

Inspecţia Muncii verifică firme care au intermediat angajarea unor români în Qatar (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Inspecţia Muncii a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, în 26 ianuarie, informaţii cu privire la situaţia a zece muncitori români care au fost arestaţi în Qatar, rezultând că aceştia au primit o ofertă directă de angajare din partea companiei Valley Wild Project cu sediul in Doha, Qatar.

Reprezentantul companiei este Attwa Mohamed Hussain Ahmed şi s-a stabilit că acesta a reprezentat şi alte companii din Qatar implicate în conflicte de muncă cu muncitori români în anii 2013 şi 2014, printre acestea aflându-se şi Romanian Creativity SA din Qatar care a angajat muncitori români prin intermediul companiilor SC CAS Scouting SRL şi Emona Serv SRL, ambele din judeţul Neamţ, România.

"Inspecţia Muncii, ca urmare a prezentării de către mass media a situaţiei în care au ajuns zece muncitori români care lucrau în Qatar, s-a autosesizat cu privire la situaţia creată şi a dispus controale la firmele româneşti implicate, conform legii", a declarat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Astfel, Inspecţia Muncii a dispus Inspectoratului teritorial de muncă Neamţ să efectueze un control complet la firmele cu sediul în România pentru a identifica eventuale încălcări ale legii şi pentru a preveni situaţii asemănătoare cu cea a muncitorilor reţinuţi de autorităţile din Qatar.

Sursa citată precizează că în 27 ianuarie a avut loc al doilea termen de judecată al dosarului, în care cei 10 lucrători români aveau calitatea de invinuiţi, conform plângerii formulate de compania angajatoare, iar după judecare instanţa a pronunţat hotărârea finală în favoarea angajaţilor, aceştia fiind scoşi de sub acuzaţia de părăsire a locului de muncă, formulată de către angajator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici