- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.08.2014, 16:40)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inspector al Direcţiei Antifraudă din APDRP, audiat la DNA în cazul percheziţiilor de la Braşov
Un inspector al Direcţia de Control Antifraudă din Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) este audiat, miercuri, la DNA, în legătură cu presupusa favorizare a doi oameni de afaceri, în dosarul în care au fost făcute percheziţii la Braşov.
Urmărește
1815 afișări
Inspector al Direcţiei Antifraudă din APDRP, audiat la DNA în cazul percheziţiilor de la Braşov (Imagine: Shutterstock)
Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că a fost adus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru audieri, Florin Viorel Brezeanu, şeful echipei de control şi inspector în Direcţia de Control Antifraudă din APDRP, care, până la 1 septembrie 2013, a fost detaşat la Corpul de Control al Ministerului Agriculturii.
Potrivit surselor citate, acesta ar fi favorizat interesele a doi oameni de afaceri, ascunzând nereguli procedurale de natură a atrage blocarea plăţilor aferente unor proiecte ale acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
Astfel, susţin aceleaşi surse, Brezeanu i-ar fi informat constant pe Gheorghe Dudu şi Florin Macovei cu privire la documentele ce urmau a fi verificate şi la neregulile constatate şi i-a consiliat în legătură cu modalităţile de acţiune necesare ascunderii ori "cosmetizării" acestora sau refacerii şi completării retroactive a unor documentaţii justificative.
Neregulile identificate, precizează sursele citate, din perioada 8 aprilie 2013 - 19 aprilie 2013, au făcut obiectul "cosmetizării" de către cei doi oameni de afaceri, cu ştiinţa şi acceptul lui Florin Brezeanu.
În acelaşi dosar a fost adus miercuri, la sediul structurii centrale a DNA, Gabriel Ioan Potcovaru, expert în cadrul Oficiului Judeţean de Păţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Braşov.
Potcovaru, susţin surse judiciare, i-ar fi ajutat pe oamenii de afaceri pentru crearea unor condiţii artificiale de eligibilitate a proiectelor. Întâlnirile dintre omul de afaceri Gheorghe Dudu şi Gabriel Potcovaru aveau loc în diferite locuri din Braşov, evitând în mod deliberat sediul OJPDRP Braşov.
Potrivit surselor citate, există indicii că, ulterior, pentru sprijinul constant acordat, expertul a fost recompensat de Gheorghe Dudu cu o sumă de bani băgată într-un plic.
Aceelaşi surse arată că în mediul de afaceri local se vehiculează faptul că expertul percepea un "tarif" de aproximativ 300 de euro pentru efectuarea, în regim de urgenţă, a verificărilor preliminare aferente cererilor de plată solicitate de titularii de proiecte.
Tot pentru audieri în aceeaşi cauză a fost adus la DNA Martin Nelut, administrator al societăţii Nelutin Construct. Procurorii îl audiază pe acesta în legătură cu oferirea unor materiale de construcţie oamenilor de afaceri Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, în întelegere cu aceştia, pentru proiectele "Construire hală găini în sistem volier", "Exploatare găini în sistem colectiv" şi "Găini în sistem intensiv derulat". Pentru aceste proiecte, cei doi oameni de afaceri au întocmit dosare pentru fonduri nerambursabile în valoare 2.388.916,98 lei.
Documentaţia, arată sursele citate, era falsificată pentru creşterea costurilor acestor proiecte, astfel încât să poată fi încasaţi cât mai mulţi bani.
Potrivit aceloraşi surse, studiile de fezabilitate care îi favorizau cei doi oameni de afaceri, deşi cuprindeau date nereale pentru a justifica banii solicitaţi, au fost elaborate de Roxana Gabriela Dumitruţ, asociat la societatea Golden Galina Select înregistrată cu obiectul de activitate principal "Creşterea păsărilor" şi asociat/administrator la Gabrox Proiect Consulting, înregistrată cu obiectul principal de activitate "Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management".
În acest dosar, procurorii DNA au făcut, miercuri, 27 de percheziţii în judeţul Braşov, printre care şi la sediul OJPDRP.
Procurorii fac cercetări în această cauză pentru săvârşirea, în perioada 2011-2014, a unor presupuse infracţiuni de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene, a precizat DNA.
În dosar sunt vizate cinci persoane, printre care doi oameni de afaceri şi funcţionari.
Cei doi oameni de afaceri din Braşov vizaţi de anchetatori, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, sunt suspectaţi că au dat mită unor funcţionari, inspectori, experţi şi şefi din cadrul OJPDRP, oferindu-le bani, cadouri şi sejururi la pensiuni din zona Braşovului, susţin anchetatorii.
În schimb, oamenii de afaceri ar fi fost ajutaţi să obţină finanţări europene nerambursabile, în baza unor documente false. Cei doi oameni de afaceri s-ar fi folosit de angajaţi ai Oficiului pentru a dezvolta o fermă de găini şi pentru a extinde şi moderniza o fermă de curci.
Potrivit anchetatorilor, angajaţii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Braşov au abuzat de atribuţiile de serviciu pe care le aveau pentru a muşamaliza faptul că cei doi oameni de afaceri au creat aparenţa de eligibilitate pentru cele două proiecte.
Mai mult, funcţionarii îi anunţau pe cei doi oameni de afaceri cu privire la verificările ce vizau proiectele europene. Echipele de control "au cosmetizat" faptul că la cele două ferme nu existau contracte individuale de utilităţi pentru proiectele derulate. În acest sens, Gheorghe Dudu ar fi cerut unor firme să declare în fals că furnizează apă şi energie electrică, dar şi să emită facturi reprezentând "contravaloarea" utilităţilor furnizate, susţin sursele citate.
Funcţionarii publici ar fi ascuns şi faptul că documentele justificative prin care s-a vizat cofinanţarea proiectelor de către cei doi oameni de afaceri sunt ilegale.
Conform surselor judiciare citate, două dintre proiecte vizează finanţarea unor ferme de găini, contractele fiind încheiate în iulie 2012 şi având o valoare de peste 1,33 de milioane de euro fiecare. Cele două proiecte au fost implementate de Gheorghe Dudu, prin firmele Romagrafeed 2009 SRL şi Romagra Otis SRL, ambele cu sediul în localitatea braşoveană Hălchiu.
Sursele judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că până în noiembrie 2012 cele două firme au fost administrate de Gheorghe Dudu, ulterior acesta cedând formal administrarea SC Romagrafeed 2009 SRL către sora sa, iar administrarea SC Romagra Otis SRL către soţia sa.
În perioada iulie- octombrie 2013, experţii OJPDRP Braşov s-au prevalat abuziv de atribuţiile de serviciu pentru a muşamaliza faptul că omul de afaceri Gheorghe Dudu a creat condiţii artificiale de eligibilitate pentru cele două proiecte (prin fracţionare artificială), cu toate că ştiau care este situaţia, favorizând astfel prejudicierea fondurilor PNDR alocate, adaugă sursele citate.
Programul naţional de dezvoltare rurală a fost prejudiciat astfel cu peste trei milioane de euro, au mai arătat sursele judiciare citate.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe