Inspectoratul General al Poliţiei Române: 52 de grupări specializate în spălarea banilor, destructurate

Cincizeci şi două de grupări specializate în spălarea banilor şi fals de monedă au fost destructurate, iar aproape 600 de persoane fizice şi juridice au fost trimise în judecată în primele şase luni ale anului 2015, anunţă IGPR într-un comunicat.

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului Inspectoratul General al Poliţiei Române: 52 de grupări specializate în spălarea banilor, destructurate

IGPR: 52 de grupări specializate în spălarea banilor, destructurate în primele şase luni ale anului (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al IGPR, transmis duminică, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română, în primele şase luni ale acestui an aproape 600 de persoane fizice şi juridice au fost trimise în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni din sfera spălării banilor şi falsului de monedă.

Poliţia Română a desfăşurat 93 de acţiuni operative care au vizat destructurarea a 52 de grupări organizate infracţionale din sfera spălării banilor, falsului de monedă şi finanţării terorismului, formate din 543 de membri. Au fost trimise în judecată 585 de persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea a 1.387 de infracţiuni, iar 187 de persoane din cele care au fost anchetate au fost reţinute sau arestate.

De asemenea, poliţiştii au instituit sechestru asigurător pe aproape două milioane de lei, peste 740.000 de euro, 35.631 dolari americani, dar şi 465 de imobile, 405 autoturisme, 209 bucăţi muniţie, 50 de kilograme de exploziv şi 13 arme de foc, precum şi alte bunuri, în valoare de 31.568 de lei.

"În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti au fost retraşi din circulaţie, la nivel naţional, 188.230 de lei, 128.060 de euro, 58.193 de dolari americani şi 955 de lire sterline, monedă falsă", se mai arată în documentul citat.

Falsul de monedă se manifestă prin contrafacerea mijloacelor de plată şi traficul cu mijloace de plată false.

IGPR mai arată că, pentru investigarea acestui tip de infracţiune şi protecţia monedei unice europene, Poliţia Română face schimb operativ de informaţii cu statele UE prin EUROPOL, iar cu restul statelor lumii pe canalul INTERPOL. În plan intern, cooperarea se manifestă la nivelul instituţiilor financiar-bancare, dar şi cu alte instituţii interesate de protecţia monedei naţionale.

Infracţionalitatea pe segmentul falsului de monedă nu afectează circuitul monetar, având caracter zonal şi temporar, se mai arată în comunicatul IGPR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici