Potrivit unui comunicat de luni al Prefecturii Municipiului Bucureşti, planul a fost elaborat în conformitate cu prevederile Legii 29/2010 prin care prefectul devine autoritatea care identifică motivele violenţei în şcoli şi ia măsuri pentru combatea acesteia.
Planul de acţiune prevede principiile generale ale cooperării între Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Jandarmi a Capitalei, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Poliţiile Comunitare ale sectoarelor şi cea de pe lângă Primăria Generală, precum şi societăţile de pază şi protecţie implicate.
Astfel, reprezentanţii Poliţiei Capitalei vor desfăşura acţiuni de prevenire şi combatere a fenomenelor infracţionale, fiind desemnaţi în acest sens poliţişti pe lângă fiecare unitate de învăţământ care vor stabili proceduri de comunicare cu directorii unităţilor de învăţământ. Tot ei vor recomanda instalarea sistemelor de control şi de protecţie electronică şi mecanică a căilor de acces în şcoli, precum şi a sistemelor de alarmare şi de supraveghere video.
Concomitent, reprezentanţii Poliţiei vor desfăşura campanii de prevenire şi informare personalizate pentru fiecare grup-ţintă identificat ca având vulnerabilitate crescută, mai precizează sursa citată.
Jandarmeria Capitalei va acţiona în perimetrul unităţilor de învăţământ şi în mijloacele de transport în comun, pe traseele de deplasare ale elevilor, iar la solicitarea prefectului aceştia vor interveni pentru menţinerea ordinii publice în zona şcolilor, atunci când situaţia o impune.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va comunica permanent cu reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei Capitalei, pentru desfăşurarea unor campanii de informare antiinfracţională a elevilor şi pentru semnalarea unor evenimente ce ar putea pune în pericol siguranţa elevilor şi a personalului didactic.
Poliţiştii comunitari şi reprezentanţii societăţilor de pază şi protecţie vor asigura supravegherea unităţilor şcolare şi vor comunica Poliţiei şi Jandarmeriei aspectele de încălcare a legii în zonele unităţilor de învăţământ.
Planul a fost comunicat primarilor celor şase sectoare ale Capitalei, primarului general, Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, pentru a fi personalizat şi detaliat în funcţie de specificul fiecărui sector.
Primăriile vor raporta prefectului, trimestrial, măsurile pe care le dispun pentru aplicarea prevederilor legale. Ulterior, aceste măsuri vor fi analizate de prefect, împreună cu reprezentanţii jandarmilor şi ai poliţiştilor, se mai arată în comunicat.