Inspectorii cercetaţi pentru corupţie au primit prăjituri, cozonaci şi miei de Paşte

Curtea de Apel Bucureşti a judecat vineri contestaţia procurorilor anticorupţiei faţă de arestarea doar a trei inspectori sanitar-veterinari, din cei nouă acuzaţi că au primit bunuri de la firmele verificate de ei, cum ar fi prăjituri, cozonaci, miei de Paşte sau vin, pentru a nu aplica amenzi.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Inspectorii cercetaţi pentru corupţie au primit prăjituri, cozonaci şi miei de Paşte

Inspectorii cercetaţi pentru corupţie au primit prăjituri, cozonaci şi miei de Paşte (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Avocaţii inspectorilor au susţinut că toţi cei nouă ar trebui judecaţi în libertate pentru că produsele pe care le-au primit fac parte din protocolul firmelor cu care lucrau şi că practica instanţelor este de a nu considera mită produsele tradiţionale trimise în perioada sărbătorilor.

De asemenea, cu privire la acuzaţiile că unii inspectori au solicitat sume de bani agenţilor comerciali, avocaţii au susţinut că unele dintre controale presupun plata unor taxe către Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

De partea cealaltă, procurorul de şedinţă a cerut instanţei cercetarea tuturor inspectorilor în stare de arest preventiv, susţinând că aceştia creaseră o adevărată reţea în Bucureşti şi în judeţul Ilfov şi că nu primeau doar produse, ci şi sume de bani.

Curtea de Apel Bucureşti urmează să ia o decizie în acest caz.

În 2 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea a trei dintre inspectorii sanitar-veterinari, Marius Hofman, Robert Bejan şi Gabriela Macarie, pentru 29 de zile, iar în cazul celorlalţi şase - Doina Constanţa Lupu, Iulian Hofman, Ioana-Mădălina Podosu, Bogdan Porumbel, Elena Drăghici, Vicenţia-Andreea Iancu - instanţa a dispus interdicţia de a părăsi localitatea pe perioada cercetărilor.

Atât procurorii, cât şi cei trei arestaţi au contestat această decizie cu recurs, care s-a judecat vineri.

Procurorii din Direcţiei Naţionale Anticorupţie o acuză pe Doina Constanţa Lupu, director coordonator la DSVSA Bucureşti, Iulian Hofman, inspector, Robert Brejan, inspector pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

De asemenea, Ioana-Mădălina Podosu, director coordonator la DSVSA Ilfov, şi Marius Hofman, director coordonator adjunct la DSVSA Bucureşti sunt cercetaţi pentru luare de mită, trafic de influenţă şi intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale de către persoana care are sarcina de a supraveghea sau controla agenţi economici privaţi, dacă se obţin direct sau indirect foloase necuvenite.

Inspectorii de la DSVSA Bucureşti, Gabriela Macarie, Bogdan Porumbel, Elena Drăghici, Vicenţia-Andreea Iancu sunt, de asemenea, cercetaţi pentru luare de mită.

În afară de Macarie, toţi ceilalţi opt sunt, în plus, cercetaţi şi pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007- mai 2010, cei nouă angajaţi ai DSVSA, ar fi pretins şi primit bani şi bunuri necuvenite şi au acceptat promisiunea unor astfel de bunuri, în scopul de a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu sau de a face un act contrar acestor îndatoriri referitoare la activităţile de inspecţie, control şi de avizare ori autorizare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, a unor agenţi economici din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici