- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inspectorii judiciari vor verifica motivele pentru care TB stabileşte termene lungi de judecată
Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii verifică cum s-au stabilit primele termene de judecată ale proceselor de la secţiile comerciale şi litigii de muncă de la Tribunalul Bucureşti (TB), întrucât acestea sunt foarte lungi, unele stabilindu-se pentru anul viitor.
"Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu în legătură cu alocarea primului termen de judecată în dosarele cauzelor privind conflictele de muncă şi asigurări sociale aflate pe rolul Secţiilor comerciale (a VI-a şi a VII-a) şi Secţiei a VIII - a ale Tribunalului Bucureşti, precum şi în legătură cu modul de aplicare a dispoziţiilor Legii 202/26 octombrie 2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, la nivelul instanţelor menţionate", informează, joi, Biroul de presă al CSM.
În urmă cu o săptămână, la şedinţa CSM, ministrul Justiţiei a avut o mică dispută cu preşedintele TB în ce priveşte termenele de soluţionare a proceselor de dizolvare de societăţi, insolvenţe.
Preşedintele TB reclamase faptul că Tribunalul Capitalei - cea mai mare instanţă de acest rang din ţară - a ajuns să înregistreze până în luna mai 100.000 de cauze, la sfârşitul anului trecut numărul fiind de 130.000 de dosare.
Preşedintele TB, Mona Lisa Neagoe, sublinia că problemele majore ţin de personal şi de numărul de cauze, mai ales la Secţia comercială şi la cea de litigii de muncă.
Şeful instanţei a arătat că în ce priveşte litigiile de muncă, săptămânal se înregistrează 6.000 de acţiuni, majoritatea fiind acţiuni colective.
Pe de altă parte, numărul de dosare nou intrate la Secţiile Curţii de Apel Bucureşti (instanţă în circumscripţia căreia se află TB) în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2011, faţă de perioada similară a anului 2010, a crescut cu 33,7 la sută, cele mai mari creşteri fiind înregistrate la Secţia civilă şi la cea de litigii de muncă (85 la sută).
Cele mai mari creşteri sunt la Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, 85,51 la sută, şi la cele două secţii penale, 48,98 la sută, respectiv 46,64 la sută.
Această sporire a volumului de activitate vine îndeosebi ca urmare a aplicării Legii 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, preciza Curtea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
CNSAS: Un candidat pentru Senat din partea SOS, identificat că a colaborat cu Securitatea
-
Războiul din Ucraina, ziua 1009. Explozii auzite joi dimineaţa în Odesa şi Kropyvnytskyi / SUA îndeamnă Ucraina să reducă vârsta de recrutare la 18 ani pe fondul lipsei de trupe
-
Grindeanu: Candidatul nostru nu vrea să câştige alegerile la masa verde
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO