Inspectorul care a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano - Catolic din Târgu Mureş, trimis în judecată

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, care în 2014 a emis fără drept o decizie prin care a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano - Catolic din Tîrgu Mureş, a fost trimis în judecată joi de procurorii DNA.

Urmărește
2364 afișări
Imaginea articolului Inspectorul care a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano - Catolic din Târgu Mureş, trimis în judecată

Inspectorul care a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano - Catolic din Târgu Mureş, trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus, joi, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ştefan Someşan, la data faptelor inspector şcolar general al Inspectoratul Şcolar Judeţean (I.S.J.) Mureş, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul (două fapte din care una în formă continuată) şi pentru uzurparea funcţiei (două fapte). De asemenea, a fost trimis în judecată sub control judiciar Tamasi Zsolt-Jozsef, director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA în cursul anului 2014, dar şi anterior, o fundaţie şi-a manifestat interesul de a înfiinţa, în municipiul Tîrgu Mureş, o unitate de învăţământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică, cu profil vocaţional teologic romano-catolic şi predare în limba maghiară, interes materializat prin mai multe demersuri efectuate pe lângă Primăria Municipiului Târgu Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

„În acest context, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general al ISJ Mureş, a emis, fără drept, o decizie prin care a dispus înfiinţarea, începând cu anul şcolar 2014 - 2015, a Liceului Teologic Romano - Catolic din Tîrgu Mureş, prin divizarea parţială a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din acelaşi oraş şi transferarea claselor cu specializarea „cultul romano-catolic” care funcţionau în cadrul acestuia (4 clase cu un număr de 103 elevi) la unitatea şcolară nou înfiinţată. În realitate, înfiinţarea unităţilor de învăţământ este atributul administraţiei publice locale şi nicidecum al inspectoratelor şcolare”, se arată într-un comunicat emis joi de DNA.

Potrivit procurorilor, acest demers a avut drept consecinţe vătămarea intereselor legitime ale unităţii de învăţământ divizată ilegal (diminuarea bazei materiale fără măsuri compensatorii etc.), vătămarea intereselor legitime ale elevilor de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkaş”, transferaţi la unitatea şcolară nou înfiinţată, a cărei înfiinţare a fost ilegală, crearea unui folos necuvenit fundaţiei respective, prin înfiinţarea în mod ilegal a unităţii şcolare mai sus menţionate căreia i-a fost atribuită personalitate juridică.

DNA mai arată că în aceeaşi zi în care a emis deciiza de înfiinţare a Liceului, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef.

„Ulterior, conştientizând caracterul ilegal al acestor decizii, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care a prorogat termenul prevăzut pentru înfiinţarea respectivei unităţi de învăţământ”, potrivit DNA.

Procurorii mai arată că, în 26 ianuarie 2015, Someşan a emis, în numele ISJ Mureş, cu încălcarea prevederilor legale, “Avizul conform privind reorganizarea reţelei şcolare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016”, în care la poziţia 3 din tabel, a fost cuprinsă ilegal şi unitatea de învăţământ denumită <Liceul Teologic Romano-Catolic>”.

Potrivit DNA, acest aviz nu îndeplinea nici pe departe condiţiile legale, în cuprinsul său nefiind făcute precizări referitoare la modul de înfiinţare a noii unităţi de învăţământ, la numărul de elevi, la profilul şi la structura unităţii de învăţământ nou înfiinţată prin divizare.
Mai mult, acordarea acestui aviz a fost aprobat de către membrii Consiliului de Administraţie din cadrul ISJ Mureş, ca urmare a comunicării, de către inculpat, a împrejurării – nereale – că ministrul de resort de la acea vreme şi-ar dat acordul pentru înfiinţarea acestui liceu.

„Pe baza acestui aviz conform, printr-o hotărâre de consiliu local a fost aprobată reorganizarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, în care la poziţia 3 a fost introdus Liceul Teologic Romano-Catolic, ceea ce a condus la producerea consecinţelor menţionate mai sus. Ulterior, la data de 31 august 2015, deşi, potrivit normelor legale, inculpatul Someşan Ştefan nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar (ci doar de acordare a Avizului conform, la solicitarea formulată de către autorităţile administraţiei locale) şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ, acesta a emis fără drept, în numele ISJ Mureş, o decizie prin care dispus, printre altele înfiinţarea Liceului Teologic Romano–Catolic prin divizarea parţială a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” şi a Colegiului Naţional „Unirea” Tîrgu Mureş, transferarea filierei vocaţionale profil teologic, specializarea cultul romano-catolic de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” la unitatea şcolară nou înfiinţată, transferarea claselor I-VIII de la Colegiul Naţional „Unirea” la acest nou liceu, transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditare acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” şi Colegiului Naţional „Unirea”, respectiv a drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din acestea, către unitatea şcolară nou înfiinţată Liceul Teologic Romano – Catolic”, arată procurorii DNA.

Practic, Ştefan Someşan, împreună cu Tamasi Zsolt-Jozsef, au permis, cu bună ştiinţă, funcţionarea neautorizată provizoriu şi neacreditată a unităţii de învăţământ „Liceul Teologic Romano-Catolic” Tîrgu Mureş, pe parcursul anilor şcolari 2015 - 2016 şi 2016 - 2017, cunoscând că această unitate şcolară nu deţinea autorizări provizorii sau acreditări de funcţionare de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Potrivit DNA, acest lucru a condus la o vătămare a intereselor legitime ale cursanţilor unităţii şcolare respective (care au fost puşi în situaţia de a urma şi absolvi cursurile unei unităţi de învăţământ neautorizate şi neacreditate, cu toate consecinţele ce decurg de aici), precum şi crearea unui folos necuvenit în favoarea Liceului Teologic Romano–Catolic şi a fundaţiei respective (prin această permitere a funcţionării în afara legii)
.
Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale în prezentul dosar, decizia emisă de Ştefan Someşan a fost atacată în contencios administrativ atât de Municipiul Tîrgu Mureş cât şi de o parte din părinţii elevilor, în nume propriu, în calitate de membri ai Consiliului Reprezentativ al părinţilor din cadrul Colegiului Naţional „Unirea”.

Prin Hotărârea nr. 479/2017 din data de 13.07.2017 pronunţată de Tribunalul Mureş – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal s-a dispus anularea deciziei emise la data de 31 august 2015 a ISJ Mureş.

Astfel, în 21 august 2017, având în vedere hotărârea judecătorească şi ţinând cont de neîndeplinirea condiţiilor legale cu ocazia atribuirii autorizaţiilor provizorii de funcţionare pentru cele trei clase de la Liceul Teologic Romano - Catolic din Tîrgu Mureş (una în anul şcolar 2015-2016 şi celelalte două în anul şcolar 2016-2017), ISJ Mureş a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale ridicarea respectivelor autorizări. În cauză, Colegiul Naţional „Unirea” din Tîrgu Mureş s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici