Instanţa a anulat autorizaţiile de construcţie pentru pasajul Mihai Bravu - Calea Văcăreştilor

Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea prin care prefectul Capitalei a solicitat anularea a două autorizaţii de construcţie emise de primarul general privind construcţia a două pasaje rutiere pe direcţia Şoseaua Mihai Bravu - Calea Văcăreştilor, decizia putând fi contestată.

Urmărește
7 afișări

Astfel, instanţa a admis cererea prefectului Mihai Cristian Atănăsoaei de anulare a autorizaţiei de construcţie 615/29.12.2010 emisă de primarul general Sorin Oprescu privind construcţia, în regim de urgenţă a două pasaje rutiere, paralele, de câte doua benzi de circulatie pe sens pe direcţia Şoseaua Mihai Bravu – Calea Văcăreştilor.

Totodată, prin sentinţa de vineri, Tribunalul Bucureşti a anulat şi autorizaţia de construire 64/01.03.2011, emisă tot de primarul general, în aceleaşi condiţii ca şi cea din decembrie 2010.

Contestaţia prefectului a fost motivată de faptul că niciuna dintre autorizaţiile de construcţie nu a avut la bază un Plan Urbanistic Zonal, act care a fost aprobat, ulterior, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în aprilie.

Primăria Capitalei poate face recurs în termen de 15 zile de la data pronunţării sentinţei.

"Decizia Tribunalului Bucureşti este firească, având în vedere că o instituţie precum Primăria Capitalei a emis nu una, ci doua autorizaţii de construcţie fără a avea la bază un document esenţial pentru acest obiectiv, şi anume PUZ-ul. Data la care a fost acesta aprobat de catre CGMB este ulterioară celor două autorizaţii şi, în mod evident, nu a fost luat în calcul de către instanţă. Decizia Tribunalului este, însă, şi un semnal clar dat Primăriei Generale că documentaţiile aferente oricăror proiecte publice trebuie să fie întocmite înainte ca proiectul să înceapă şi nu după emiterea autorizaţiei de construcţie. Astfel legea se va respecta şi nu vom avea doar campanii de imagine, ci proiecte corecte şi sustenabile legal", a declarat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, citat în comunicat.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa din 28 aprilie, Planul Urbanistic Zonal pentru pasajul Mihai Bravu-Splaiul Unirii, pentru o suprafaţă de aproximativ 15 hectare, care urmează a fi transferată în domeniul public, pentru cauză de utilitate publică.

Prefectura a fost sesizată de Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti - Ilfov, în urma unui control, cu privire la faptul că autorizaţia a fost emisă cu încălcarea unor prevederi legale. Problemele semnalate au vizat lipsa documentaţiei de urbanism – Plan Urbanistic Zonal - aprobată prin Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi a avizului obligatoriu al Autorităţii pentru Protecţia Mediului.

Un alt aspect contestat se referă la faptul că situaţia pentru care a fost emisă autorizaţia nu întruneşte condiţiile uneia în regim de urgenţă, astfel că nu se încadrează în cazurile prevăzute în mod expres de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, informa Prefectura Capitalei.

Totodată, primarul general ar fi emis autorizaţia de construcţie făra a realiza exproprierea terenurilor ce aparţin unor persoane fizice sau juridice, încalcând astfel prevederile Legii 50/1991, Legii 33/1994 şi Legii 255/2010, mai susţineau reprezentanţii Prefecturii.

Atât Inspectoratul de Stat în Construcţii, cât şi prefectul au solicitat Primăriei Capitalei să remedieze deficienţele semnalate şi să revoce autorizaţia, fără a primi însă vreun răspuns.

Prefectura susţinea că, în urma deschiderii acţiunii, autorizaţia de construcţie este suspendată până la pronunţarea definitivă a instanţelor de judecată.

Lucrările la pasajul suprateran au început în 17 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici