Instanţa a respins cererea medicilor de familie privind raportarea electronică, doctorii fac recurs

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea medicilor de familie de suspendare a ordinului ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind raportarea în sistem electronic şi implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat, decizia urmând să fie contestată de doctori.

Urmărește
7 afișări

"Decizia instanţei este o dovadă că măsurile pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le doreşte pentru transparentizarea sistemului şi pentru eliminarea fraudei sunt corecte", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS a precizat că numai prin informatizare va fi eliminată frauda din sistem. De asemenea, Duţă a spus că este nevoie de un control riguros al prescripţiilor.

Medicii de familie au anunţat că vor ataca cu recurs decizia Curţii de Apel Bucureşti, contestaţia urmând să se judece la instanţa supremă.

"Vom face recurs, sub nicio formă nu cedăm. Nu putem accepta un contract pe care îl considerăm dezastruos", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Medicină Generală, Rodica Tănăsescu.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei, Medicină Generală au cerut la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea Ordinului MS şi CNAS 1571/1047 din 2011.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Doina Mihăilă, declara că medicii au cerut în instanţă suspendarea acestor acte, care vizează aspecte privind informatizarea, respectiv achiziţionarea a două sisteme de internet în bandă largă 3G de către medicii de familie, achiziţionarea de cititoare şi inscripţionare de card.

"Nu ne putem asuma achiziţionarea unor astfel de sisteme, după care am putea fi acuzaţi că nu am luat ceea ce trebuia. Aceste echipamente trebuie cumpărate de către Casa Naţională, care să-şi asume partea tehnică, funcţionarea sistemului", spunea preşedintele FNPMF.

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale va intra în vigoare la 1 iunie, cu două luni mai târziu decât termenul stabilit iniţial, pentru a finaliza în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor, potrivit deciziei Guvernului.

În prezent, în România activează aproximativ 11.000 de medici de familie, iar alţi 4.800 de medici rezidenţi au ales această specializare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici