- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Instanţa a suspendat ordinele lui Predoiu privind drepturile salariale
Curtea de Apel Bucureşti consideră că ordinele ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, referitoare la suspendarea plăţii sporului de 50 la sută pentru magistraţi sunt susceptibile de ilegalitate şi ar perturba funcţionarea justiţiei.
Instanţa a suspendat ordinele lui Predoiu privind drepturile salariale (Imagine: Mediafax Foto)
Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal a dispus, în 24 aprilie, suspendarea Ordinelor 1163/C/2009 şi 1165/C/2009 emise de ministrul Justiţiei, până la pronunţarea instanţei de fond.
Acţiunea în instanţă a fost promovată în două dosare distincte de aproxmativ 60 de judecători de la Tribunalul Bucureşti, capi de listă fiind Constantin Marino Marin, Amalia Andone Bontaş şi Monica Ciupariu şi de 50 de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, între care Lia Savonea şi Stere Learciu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Cele două dosare au fost conexate şi judecate împreună.
Curtea de Apel Bucureşti explică - în motivarea hotărârii din 24 aprilie, dată publicităţii luni - că ordinul 1.163 prin care ministrul Cătălin Predoiu a anulat un ordin anterior prin care se acordase judecătorilor, începând cu data de 1 martie, sporul de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică "creează o îndoială serioasă în privinţa legalităţii".
Apoi, judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti arată că Ministerul Justiţiei nu a solicitat instanţei anularea Ordinul 768/C/2009 care a fost revocat prin emiterea Ordionului 1.163 contestat de magistraţi. Actul administrativ cu caracter normativ, Ordinul 768, emis în 4 martie, reglementa acordarea drepturilor salariale restante pentru cei care aveau decizii executorii.
"Totodată, acordarea pentru luna martie a unor drepturi salariale pentru toţi judecătorii şi revocarea ulterioară a măsuri prin acordarea selectivă şi discriminatorie a acestor drepturi, în condiţiile în care activitatea de justiţiei este exercitată egal de toţi judecătorii, ar avea ca efect dezorganizarea activităţii şi relaţii tensionate în colectivele de jduecători, ceea ce implică producerea unei pagube iminente care nu poate fi prevenită decât prin suspendarea ordinului", se arată în documentul citat.
Astfel, prin Ordinul 1163/C/2009 se revocase o altă dispoziţie, Ordinul 768/C/2009 al ministrului Justiţiei, prin care se acordase judecătorilor, începând cu data de 1 martie, sporul de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică.
Ulterior, în 9 aprilie, prin Ordinul 1165/C/2009 s-a dispus achitarea sporul de 50 la sută doar judecătorilor care deţin titluri executorii prin care li se recunoaşte plata "pentru viitor" sau "în continuare" a sporului.
Astfel, prin suspendarea celor două ordine, Ministerul Justiţiei va fi obligat să plătească sporul de 50 la sută tuturor judecătorilor, fiind din nou în vigoare ordinul anterior. Aceste ordine nu au fost publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, pentru că având caracter normativ nu este obligatorie publicarea lor.
Prin Ordinul 768/C din 4 martie 2009 s-a aprobat acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru judecătorii din cadrul instanţelor judecătoreşti, începând cu data de 1 martie.
Fondurile necesare pentru plata acestui spor sunt de 25 de milioane de lei lunar.
Considerentele legale ale emiterii ordinului au fost Decizia ICCJ numărul 21/2008, prin care instanta supremă a admis Recursul în interesul legii cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor articolului 47 din Legea 50/1996 în raport cu dispoziţiile Ordonanţei de Guvern 83/200 pentru modificarea şi completarea acestei legi şi Legea bugetului de stat 18/2009.
Emiterea ordinului a fost impusă de necesitatea eliminării diferenţelor de salarizare a magistraţilor, în funcţie de ordonatorul bugetar care îi plăteşte. O parte dintre magistraţi primeau aceste sume în temeiul unei decizii din 2008 a preşedintelui ICCJ, respectiv a Deciziei 109/2008 a preşedintelui CSM. Un ordin similar a fost emis de Ministerul Public în 3 martie.
Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a solicitat sumele necesare prin proiectul de buget înaintat Ministerul Economiei şi Finanţelor şi a primit o parte din acestea.
În martie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a luat în discuţie recursul în interesul legii promovat de procurorul general al României, ca urmare a practicii neunitare în ce priveşte acordarea acestor drepturi.
În septembrie 2008, Secţiile Unite ale ICCJ au aprobat acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50 la sută din salariul de bază brut lunar pentru magistraţi şi personal auxiliar, pentru a evita discriminarea şi deoarece a constatat că normele care reglementau compensaţia nu au fost abrogate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO