Instanţa militară a decis eliberarea lui Mihai Chiţac

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis, miercuri, eliberarea lui Mihai Chiţac din penitenciar, instanţa admiţând cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de fostul general, pentru internare, după ce acesta a fost programat pentru operaţie în 22 iunie.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Instanţa militară a decis eliberarea lui Mihai Chiţac

Instanţa militară a decis eliberarea lui Mihai Chiţac (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Instanţa militară a decis ca Mihai Chiţac să fie eliberat din penitenciar în 21 iunie, cu o zi înainte de data stabilită pentru operaţie.

Decizia de eliberare a fostului general este temporară, pentru o lună de zile.

La termenul de marţi, instanţei i-a parvenit un document emis de Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, care arată faptul că Mihai Chiţac a fost programat pentru a fi operat în 22 iunie. Având în vedere primirea acestui document, instanţa a decis să nu mai aştepte vreun supliment la expertiza medico-legală şi a început dezbaterea pe fond.

În susţinerea solicitării, avocatul lui Mihai Chiţac, Alice Drăghici, a arătat instanţei că tot ceea ce acesta doreşte este să fie operat, să-şi revină din punct de vedere fizic pentru ca apoi să se întoarcă în penitenciar şi să execute pedeapsa.

La rândul său, procurorul de şedinţă a cerut respingerea cererii de eliberare, însă, conştient fiind de urgenţa cu care trebuie făcută operaţia, a propus instanţei să dispună internarea lui Chiţac la Floreasca pentru operaţie sub pază. În susţinerea solicitării sale, procurorul a invocat ca argumente o serie de modificări ale legii penale care permit internarea sub pază a condamnaţilor sau arestaţilor preventiv, care trebuie să se trateze în unităţile medicale ale Ministerului Sănătăţii în cazul în care cele din sistemului penitenciar nu pot rezolva problemele.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Victor Athanasie Stănculescu şi pe Mihai Chiţac la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav.

Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp ei formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale. Astfel, Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis în 21 septembrie efectuarea unor expertize medicale pentru a fi evaluate stările de sănătate ale generalilor. Raportul medicilor legişti a fost înaintat judecătorilor militari.

Potrivit unei prime expertize a medicilor legişti, foştii generali Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au mai multe afecţiuni care pot fi tratate în cadrul reţelei sanitare a ANP, cu respectarea indicaţiilor terapeutice.

Medicii legişti au propus, în cazul în care Mihai Chiţac acceptă intervenţia chirurgicală de revascularizare miocardică, "întreruperea executării pedepsei pe o perioadă de două luni, de la data când este programat pentru internare, pentru realizarea intervenţiei chirurgicale (interval de timp care include şi perioada de convalescenţă postoperatorie)".

Potrivit expertizei, dacă Mihai Chiţac refuză intervenţia chirurgicală, acesta "nu se află în imposibilitatea executării pedepsei din punct de vedere medical, întrucât tratamentul medicamentos atât pentru patologia cardiovasculară, cât şi pentru celelalte afecţiuni, poate fi realizat în cadrul reţelei sanitare a ANP, cu respectarea indicaţiilor terapeutice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici